Ihlamur kokulu Büyükçekmece’de 1. Ihlamur Şenliği başladı

Yayın tarihi: 14 Haziran 2024 Cuma 5:10 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2024 Cuma 5:10 pm

Haziran ayının simgelerinden, büyüsü kokusuyla insanı baştan çıkaran, lezzetli çayı ile yüzyıllardır insanoğluna şifa dağıtan ıhlamur ağacı Büyükçekmece ilçesinin de simgelerinden biri.

Hemen hemen tüm cadde ve sokaklarında, parkları ve yeşil alanlarında 10 binin üzerinden ıhlamur ağacına ev sahipliği yapan Büyükçekmece’de 1. Ihlamur Şenliği başladı. Şenlikte 3 gün boyunca isteyen herkes evinin ihtiyacı kadar ıhlamuru toplayacak.

RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU

Büyük Atatürk Parkı’nda gerçekleşen şenliğe 7’den 70’e yüzlerce Büyükçekmeceli katıldı. Ihlamur ağacı dikimin de yapıldığı şenlikte Büyükçekmece Belediye Başkanı D. Hasan Akgün vatandaşlar ile birlikte ıhlamur çiçeği topladı. Toplanan ıhlamur çiçekleri paketlenerek şenliğe katılan vatandaşlara dağıtıldı.

1994 yılından itibaren başlatılan planlı bir seferlik kapsamında binlerce ıhlamur ağacının dikildiği Büyükçekmece’de Ihlamur Şenliği düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu şenlik renkli görüntülere de sahne oldu.

HASAN AKGÜN: BÜYÜKÇEKMECE’DE YENİ BİR KÜLTÜR FAALİYETİ BAŞLADI

Büyükçekmeceli kadınlar ve çocuklar ile birlikte ıhlamur ağacı diken ve ardından da ıhlamur hasadı yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün; Büyükçekmece’de ıhlamur ağacı dikimin plan bir şekilde başlatıldığını belirterek şunları söyledi: “Bir proje dahilinde Büyükçekmece’nin bütün caddelerini, sokaklarını ıhlamurlarla donatma projesi 1994 altyapı çalışmalarımızla beraber başladı ve hala devam ediyor. Ne kadar ıhlamur ağacımız var derseniz yetişmiş bunun gibi. 10 binden fazla. Her sokak, her park, cadde, meydan ve çevreleri şu anda ıhlamur kokusuyla insanları karşılıyor. İnanılmaz şekilde ağacı görüyorsunuz. Toplandığı halde daha 3,4 sepet daha çıkar. Birkaç yıldan beri rağbet arttı. Çünkü Covid ile tanıştıktan sonra vatandaş doğayla baş başa olmayı, doğal beslenme bilimsel olarak ön plana çıktı. Vatandaş da doğal beslenme yönünde kendini zorladı. Bir baktık ki kimsenin geçerken selam vermediği ıhlamur ağaçlarının tepesinde merdivenlerle veya dalları çekip bunlar toplanıyor. Oradan da hareketle artık Büyükçekmece’de yeni bir kültür faaliyeti başladı. Bugün itibariyle ilkini yapıyoruz. Büyükçekmece Belediyesi Ihlamur Çiçeği Toplama Şenlikleri her caddede, her sokakta 1 hafta boyunca devam edecek. Vatandaşlarımız topladıkları bu çiçekleri evine götürecek. İster paketler, satar. Çünkü on binlerce ağaç var. İsterse eşine, dostuna dağıtır. 1 yıllık tüketimini kendisi kurutur, kullanır.”

“HER TÜRLÜ GÜZELLİKLE İÇ İÇE YAŞIYORUZ”

Ihlamur Şenliği’ne katılan vatandaşlar da Büyükçekmece Belediyesi’ne teşekkür ederek memnuniyetlerini şu sözlerle dile getirdiler:
Nazan Korkut: Bizler de Başkanım size çok teşekkür ediyoruz. Ben 25 yıldır Mimaroba’da ikamet etmekteyim. Gerçekten bu park işgal edilmiş durumdaydı. Bizler de o zaman da hep şunu söyledik: ‘’Keşke Hasan Başkan bu beldenin belediye başkanı olsa’’ Yıllarca hep bunu tekrarladık. Çok şükür Allah bu dileğimiz kabul etti. Başkanımızı bize bağışladı. Burası gerçekten harabe bir boş arsaydı ve buraya palmiye ağaçları ekilmişti. O ağaçlar kendi kendine çürüdü ve binlerce. Ama Hasan Başkanım geldikten sonra biz doğayla ve burada gördüğünüz her türlü güzellikle iç içe yaşıyoruz.”

Kaynak: BÜLTEN