İHA Projelerinin Eski Müdürü Barlas: Temel Kotil’e muhalif olan üyelerinin tamamı değişti

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2023 Cumartesi 1:45 am - Güncelleme: 6 Mayıs 2023 Cumartesi 10:30 am

Türkiye’de uçurulan ilk insansız hava aracı (İHA) ANKA’yı TUSAŞ’ta üreten mühendis ekibinin direktörüyken Genel Müdür Temel Kotil yönetimince işten çıkarılan, “casusluk” iddiasıyla suçlanan ve iki ay tutuklu kalan Remzi Barlas, işten ayrılma sürecini TELE1 ekranlarında anlattı.

TUSAŞ İHA Sistemleri Eski Mühendis Direktörü Remzi Barlas, TELE1 ekranlarında Namık Koçak’ın sunduğu Gazeteciler Masası programının konuğu oldu. Barlas, TUSAŞ’tan ‘casusluk’ nedeniyle atılmadığını, başka bir şekilde, mobbing uygulanarak işten çıkmak zorunda bırakıldığını söyledi.

“GÖREVDEN AYRILACAĞIMI O AN ÖĞRENMİŞ OLDUM”

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’e muhalif üyelerin tamamının değiştiğini öğrendiği an işten çıkarılacağını anladığını söyleyen Barlas, şunları anlattı:

“Casusluk iddiasıyla tutuklanma olayım ve iki ay hapis yatmam iki buçuk sene önce olan bir olay. Daha sonra bilirkişi raporuyla anında tahliye edildim. Adli kontrolle serbest bırakıldım, yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Davada savunmamı hazırlarken bazı bilirkişi raporlarına ulaşamam ve basitleştirilmiş özetlerinin bana verilmesiyle savunmam eksik kaldı. En başta ben bunları fotokopiyle almıştım. Şu güne kadar görmediğim yazışmalar ve hakkındaki iddialar var.

Son duruşmada usüllere uygun olmayacak şekilde, daha karar açıklanmadan TUSAŞ avukatı tarafından mahkeme heyetine teşekkür edildi. Bu son duruşmanın tutanakları bize verilmedi. Duruşma süresince bu normal gitmiyor, siyasi gitti davan, kamuoyuna açalım dedi.

Geçtiğimiz pazar günü bir video yayımlandı. Ben açıkçası kendisini tanımam. Adalet Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan uzantıları olduğu görülüyor.

Benim işten ayrılma sürecim şu şekilde oluyor. Mart 2020 yılında genel müdür yardımcım yarınki yönetim kurulunda görevden alınacaksın dedi. Ben de bir hazırlık yaptım, görevde kalmak istediğimi belirten dilekçe yazdım. Pandemi nedeniyle toplantı yapılamadı, beni izne çıkardılar. 3 ay sonra yönetim kurulu toplandı. Temel Kotil’e muhalif olduğunu bildiğimiz üyelerin tamamının değiştiğini öğrendim. Görevden ayrılacağımı da o an öğrenmiş oldum.

Casusluk olayı sonradan çıktı. Ben casusluktan dolayı atılmış biri değilim. Daha sonra casuslukla suçlandım.”