İçişleri ve AYM arasında ‘Işıklı’ atışma

Yayın tarihi: 13 Ekim 2020 Salı 11:04 pm - Güncelleme: 14 Ekim 2020 Çarşamba 1:27 am

Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım’ın “Işıklar yanıyor” paylaşımına İçişleri Bakanlığı’ndan “Işıklarımız hiç sönmüyor” yanıtı geldi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) “hak ihlaline” uğradığına karar verdiği CHP’li Enis Berberoğlu hakkında yerel mahkemeden yeniden yargılama yapmasını istemişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararında direndi ve bu hamlenin ardından AYM üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım’dan dikkat çeken bir paylaşım geldi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, üç aday için AYM üyeliğine seçilen Yıldırım, sosyal medya hesabından “Işıklar yanıyor” diyerek AYM binasının fotoğrafını paylaştı.

Yıldırım, paylaşımın çok konuşulmasının ardından söz konusu tweetini silerek, Twitter hesabını takipçileri dışında erişime kısıtladı.

‘IŞIKLAR YANIYOR NE DEMEK?’

Yıldırım’ın söz konusu paylaşımı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına karşılık bir yanıt olarak algılanıp sosyal medyada gündem oldu. “Işıklar yanıyor” ifadesinin, politikada darbe söylentileri olduğu dönemlerde Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesi için kullanıldığı hatırlatıldı.

YILDIRIM’DAN AÇIKLAMA

Söz konusu paylaşımın sosyal medyada tepki toplamasının ardından Yıldırım, Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklama yaptı. Yıldırım, açıklamasında ” “Işıklar yanıyor” derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil.” dedi.

Tartışmanın büyümesinin ve AYM’nin toplantı kararı almasının ardından Yıldırım’dan bir açıklama daha geldi. Söz konusu tweetlerini silen ve hesabını erişeme açan Yıldırım açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı; bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir.”

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN İLGİNÇ TWEET

Yıldırım’ın paylaşımın sosyal medyada gündem olmasının ardından İçişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından da dikkat çeken bir paylaşım geldi. Bakanlığın fotoğrafları “Işıklarımız hiç sönmüyor.” notuyla paylaşıldı.

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİNİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Gazeteci Yazar Barış Yarkadaş, Halk TV’de Gürkan Hacır’ın sunduğu Şimdiki Zaman Siyaset programında Anayasa Mahkemesi’nin bugün saat 14:00’te tüm üyelerini gündemsiz olarak toplantıya çağırdığını duyurdu.

“AYM ÜYESİNİN SÖZLERİNİ KINIYORUZ”

AKP Grup Başkanvekili Dr. Mehmet Muş da Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla Yıldırım’a yanıt verdi. Muş, paylaşımında “Anayasa Mahkemesi üyesinin tehdit iması içeren “AYM’nin ışıkları yanıyor” sözlerini kınıyoruz. Hiçbir kurum yada kişi milli iradeye gözdağı veremez. Jüristokrasi heveslilerine bu millet fırsat vermez!” ifadelerini kullandı.

MHP’DE ‘HODRİ MEYDAN’ DEDİ

MHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül’den de söz konusu tartışmaya ilişkin açıklama geldi. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Bülbül, “Bu cesaretin kaynağının hukuk olmadığı mutlaktır. Sinsi mesajlarla Türkiye’yi tehdit edenlere her zaman her yerde ‘Hodri meydan’ diyoruz.”

“BEKLİYORUZ, BURADAYIZ”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’tan da konuya ilişkin açıklama gecikmedi. Bulut, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Büyük Türk milleti olarak bekliyoruz” dedi. Bulut, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“AYM üyesi “ışıklar yanıyor” diyerek, büyük Türk milletinin Atatürk’ünü de alet ederek, darbe tehditleri savuruyorsa, söylenecek tek bir cümle var: Büyük Türk milleti olarak bekliyoruz, burdayız. Gelmeyen, boşa bekleten şerefsizdir.”

“MİLLETİMİZ LÜZUMSUZ IŞIKLARI SÖNDÜRMEYİ İYİ BİLİR”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan da söz konusu tartışmaya ilişkin açıklama geldi. Varank, “AYM üyeleri arasında belli ki vesayet özlemi çekenler var. Kimse merak etmesin; milletimiz feraset sahibidir, lüzumsuz ışıkları söndürmeyi iyi bilir.” dedi.

“IŞIKLARI MİLLET AÇAR MİLLET KAPATIR”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’de Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla “Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları Millet açar, Millet kapatır.” dedi.

YANDAŞ TAKVİM GAZETESİNDEN TEHDİT

Yandaş Takvim gazetesinin Yıldırım’ın söz konusu tweetini haberleştirirken kullandığı sözler sosyal medyada tepki topladı. Takvim gazetesi, “Eşgali sünepe haşhaşilere benzeyen AYM Engin’e sözümüzdür, seni o bayrak direğine asarlar” ifadeleriyle Yıldırım’ı tehdit etti.

“DEMOKRASİMİZİ KİMSE TEHDİT EDEMEZ”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Yıldırım’ın paylaşımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Bir Anayasa Mahkemesi üyesi Türkiye’nin ‘hukuk güvenliği’ni ihlal edemez. Cunta ağzıyla konuşanların anayasal düzenimizi hedef almasına müsaade etmeyeceğiz. Darbeci zihniyetin kurumlarımızda olmasına tahammül edemeyiz. Türkiye’nin demokrasiyi korumakla görevli kurumları görevlerinin başındadır. Demokrasimiz her türlü tehditten daha güçlüdür. Demokrasimizi koruma konusunda kararlılığımız kesindir. Milletimiz adına demokrasimizi korumaya yeminliyiz. AYM, kendi üyesinin Anayasal düzeni lağveden darbeci bir tarihe atıf yapmasına müsaade etmemelidir. Bir AYM üyesinin anayasal düzeni tehdit etmesi hukuksuzluktur.”

“ADALET GELECEK”

‘Işıklı’ tartışmaya Gelecek Partisi de dahil oldu. Resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda “Biz ışıklarımızı çoktan yaktık adalet gelecek” denildi.

“MİLLETİN OCAĞINI SÖNDÜRDÜNÜZ”

Muharrem İnce’de tartışmaya dahil oldu. AYM üyesinin paylaşımını ve İçişleri Bakanlığı’nın yanıtını eleştiren İnce, “Ciddiyet! Mahkemenin ışığı yanar adaleti olmaz, Bakanlığın ışığı hiç sönmez örgütlenen tarikatları göremez. Elektrik faturaları cep yakıyor, kurumlar ışıkla mesaj veriyor. Söndürün “ampül”leri. Işıklar yansa ne olur milletin ocağını söndürdünüz.” dedi.

ERSOY DEDE’DEN AYM ÜYESİNE TEHDİT

TRT Ana Haber Sunucusu Ersoy Dede, “Belki de ne söylemek istiyorsanız açık açık söylemeli ve cevabını da almalısınız. Ve eğer bu kabul edilemez ima ile hukuk vurgusu yapıyorsanız, o hukuk bu paylaşımın hesabını da soracaktır. Sonra “biz fazla mesai yapıyorduk, çalışıyorduk’ demek istedim” diye izah edersiniz.” diyerek Yıldırım’ı tehdit etti. Dede söz konusu paylaşımı tepki toplamasının ardından kaldırdı.

YANDAŞ HİLAL KAPLAN DA GECİKMEDİ

‘Pelikancı’ yazar olarak tanınan Hilal Kaplan’ın da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Hayırdır, muhtıra hazırlığı mı var? En son muhtıra verenlerin akıbetini hatırlayın bence. Bu imayla Vesayetçi AYM diyenleri haklı çıkardınız.” dedi.