İbrahim Kalın’dan ‘yeni operasyon’ açıklaması

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2022 Salı 5:23 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 5:23 pm

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni operasyon açıklamasında bulundu. Kalın, “Bu yönde kimseden izin alacak da değiliz” dedi.

Son 5-6 yıl içerisinde Suriye’ye yapılan operasyonlara değinen Kalın, “Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’ye yönelik tehditleri bertaraf etmek amacıyla biz Suriye’ye üç tane büyük askeri harekat yaptık geçtiğimiz 5-6 yıl içerisinde. Bunlar da tamamen Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları çerçevesinde yapılan operasyonlardı” dedi.

“BU SÜRE ZARFINDA HAYATINI KAYBEDEN SURİYELİLER VAR”

Kalın, “Türkiye’ye yönelik terör tehditleri tamamen ortadan kalkmış değil. Dahası bu süre zarfında hayatını kaybeden pek çok Suriyeli var. PYD ve YPG’nin orada kontrolü altında olan bölgelerde özellikle Fırat’ın doğusunda savaş suçu işlediğine dair başka suçlar işlediği ve diğer kurumları, kişileri, muhalifleri kendilerinden olmayan diğer Kürt örgütleri de dahil olmak üzere şahsiyetleri de dahil olmak üzere suikastlerde öldürdüğünü, baskı yaptığını hepimiz biliyoruz. Ama özellikle kendi sınır güvenliğimizi korumak için ve bugüne kadar nasıl birtakım tedbirler aldık, askeri operasyonlar düzenlediysek, bundan sonra da bu yönde adımlar atmak Türkiye’nin en meşru hakkıdır, en meşru talebidir. Bu yönde biz kimseden izin alacak da değiliz” diyerek yeni operasyon sinyali verdi.

Kalın “Sınır güvenliğimizi büyük ölçüde sağlamış durumdayız ama Suriye’nin geleceği, toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve toplumsal insicamı açısından da PYD ve YPG’nin oradaki illegal faaliyetlerine göz yumulması, Suriye’nin toprak bütünlüğüne tehdit teşkil eden bir hareket tarzı içerisinde bulunmasını da kabul edilemez olduğunu muhataplarımıza ifade ediyoruz” dedi.

İbrahim Kalın’dan İsveç ve Finlandiya açıklaması