İbrahim Kalın’dan İsveç ve Finlandiya açıklaması

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2022 Perşembe 9:01 am - Güncelleme: 26 Mayıs 2022 Perşembe 9:01 am

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya heyetleriyle yapılan görüşmenin ardından detayları paylaştı. Kalın, “Somut adımlar atılmazsa süreç ilerlemeyecek” dedi.

NATO’ya girmek için başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya’nın heyetleri başvurularına karşı çıkan Türkiye’yle görüşmek için Ankara’ya geldi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu. “Muhataplarımız süreçle ilgili notlarını aldılar. Liderlerine arz edecekler. Bizim temaslarımız devam edecek” diyen Kalın, “PYG ve YPG’nin PKK’nın Suriye kolu olduğu açıkça ifade edilmektedir. Aynı şekilde FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu, 251 insanımızın şehadetine sebep olan bir örgüt olduğunun da altını çizdik. Beklentilerimiz oradaki örgütsel, finansal, propagandaya dönük somut adım atılması konularına odaklandı. İlgili kurumlarımızın hazırladıkları belgeleri muhataplarımızla paylaştık.” ifadelerini kullandı.

Kalın iade konusunu da gündeme getirdiklerini belirterek,”Batılı ülkelerin istihbarat raporlarında dahi YPG/PYG’nin terör örgütü olduğu açıkça yazmaktadır. YPG/PYD’yi aklamak için bu raporların hasır altı edilmesinin bizim için kabul edilemez olduğunu belirttik. Türkiye’nin kaygıları somut adımlarla, belirli bir takvim çerçevesinde karşılanmaması durumunda sürecin olumlu bir şekilde ilerleyemeyeceğini açıkça ifade ettik.” dedi.

İSVEÇ BAŞBAKANI İDDİALARI REDDETMİŞTİ

İsveç Başbakanı Magdelena Andersson, yaptığı açıklamada terör örgütlerine destek verdiklerine yönelik iddiaları redderek, ”Mesela bizim terör organizasyonlarına finansal yardım yaptığımız veya silah sağladığımız ile ilgili iddialar. Biz tabii ki terörist organizasyonlara para da silah da yollamıyoruz” demişti.

İsveç ve Finlandiya heyetleri Ankara’da: Görüşmeler başladı