İBB araştırdı! “İstanbul’da 318 bina durduğu yerde çökebilecek durumda”

Yayın tarihi: 17 Şubat 2023 Cuma 3:10 pm - Güncelleme: 17 Şubat 2023 Cuma 3:32 pm

Bina dayanıklılığının ölçümüyle ilgili yapılarda gerçekleştirilen ‘Hızlı Tarama Yöntemi’ hizmeti ile ilgili bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, “Analizlerimize göre 318 binamız durduğu yerde çökebilecek durumda” dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İSTON’a ait Yapı Laboratuvarı’nda bir basın toplantısı düzenlendi.

Gökçe’nin, İstanbul’da olası bir depreme karşı gerçekleştirilen hazırlıklar, risk tespit çalışmaları ve riskli binalardan gerçekleştirilecek tahliyeler kapsamında İstanbullulara sunulacak yardım ve destekler hakkında bilgi verdiği toplantıda, Hızlı Tarama Yöntemi’nde kullanılan malzeme ve tekniklerin de tanıtımı yapıldı.

“318 BİNA DURDUĞU YERDE ÇÖKEBİLİR DURUMDA”

Tarama çalışmalarının 2019 yılından itibaren sürdüğünü belirten Gökçe şu ifadeleri kullandı:

“Hızlı bina taraması” adı altında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden akademisyenlerin destekleriyle birlikte yürüttüğümüz bir bilimsel analiz çalışması yapıyoruz. Bu çalışma ülkemizdeki 6306 sayılı riskli yapıların belirlenmesine ilişkin mevzuattan, bir önceki adım. Mevzuattaki riskli yapı analizimiz, eski yapının belirlenmesinden sonra altmış 60+30 günlük bir süre tanımlayarak 90 gün içerisinde yapının tahliyesine ve yıkımına ilişkin bir süreci tarif ediyor. Dolayısıyla 6306 sayılı yasa kapsamında başvuruda bulunan vatandaşlar risk durumunda evlerini boşaltmak durumunda kalacakları için çoğunlukla bu başvuruda bulunmaktan imtina ediyorlar. Bizim hızlı tarama olarak adlandırdığımız ve yaklaşık üç buçuk yıldır uyguladığımız bu yöntem bundan bir önceki adım olduğu için binayı direkt riskli yapı olarak kodlamadığından vatandaşlarımız açısından bir fikir veren, öğüt veren ve bundan sonraki aşamayı hem belediyelere hem vatandaşa yol gösteren bir haritayı önüne koyan bir içerik taşıyor. Bu, üç buçuk yılda yaklaşık 107 bin binaya gittiğimiz bir çalışma. Yani İBB olarak 2019 yılının Temmuz-Ağustos ayından 2022 yılı sonuna kadar 107 bin binaya gitmiş vaziyetteyiz. Ne yazık ki 2022 sonuna kadar bunların 29 bin 700’üne girebilmiş vaziyetteyiz. Binaların çok büyük bir bölümü yüzde 70’ten fazlası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, binasının depreme mukavemeti yönünde bir hızlı tarama yapmasına müsaade etmemiş vaziyette. Yüzde 30’a yakın kısmından da biz bir analiz almışız. Analizlerimize göre 318 binamız durduğu yerde çökebilir durumda. E sınıfı bile değil. bin 525 tane binamız da D ve E sınıfı olarak yüksek riskli binalar olarak kodlanmış vaziyette ve biz bunun üzerinden bir eylem planı hayata koymaya karar verdik, kira yardımı yapılması yönünde. Bu 318 yapıda 10 bine yakın nüfus yaşıyor. Artık İBB bu 318 binadan başlayarak, ikinci aşamada bu bin 525 binadan başlayarak kira yardımı verecek. Mevcut mevzuatta bu yardımlar yalnızca ev sahibine yapılmakta, kiracıya kira yardımı yapılması konusunda bir düzenleme yok. Kiracıya yalnızca tek seferlik taşınma yardımı veriyor 6306 sayılı kanun uygulama yönetmeliği, biz düzenlememizle kiracıya da yardım vereceğiz. Kiracıların da riskli binaları boşaltması kapsamında 4 bin 500 liralık yardımı uygulayacağız. Bunun riskli yapıların boşaltılması kapsamında önemli bir açılım olduğunu düşünüyoruz”

Depremzedenin isyanı! “Faturadan korktuğumuz için elektrikli soba yakamıyoruz”