Hukukçulardan ‘Danıştay’ tepkisi! “Erdoğan Montrö’den bile çıkabilir”

Yayın tarihi: 4 Ocak 2023 Çarşamba 10:01 am - Güncelleme: 4 Ocak 2023 Çarşamba 10:19 am

Danıştay’ın, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi‘nden çıkması kararını uygun bulması hukukçuların tepkisine neden oldu. Kararın siyasi olduğunu belirten hukukçular, “Bu, Meclis’in yetkisinin gaspıdır. Cumhurbaşkanı isterse örneğin Montrö’yü de feshedebilir” dedi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun (DİDDK), Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararnamesiyle çekilmesini hukuka uygun bulması, uluslararası sözleşmelerin iptaline yönelik de emsal karar niteliği taşıyan bir gelişme oldu.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla ayrıldı. Karar yargıya taşınırken 28 Nisan, 7, 14 ve 23 Haziran’da davaya ilişkin duruşmalar görüldü. Danıştay savcılarının tamamının kararın iptal edilmesi yönünde görüş bildirmesine karşın temmuzda kararını açıklayan daire, 2’ye karşı 3 oyla çekilme kararının hukuka aykırı olmadığına hükmetti.

Cumhuriyet’in haberine göre, DİDDK oyçokluğuyla itirazları reddetti. Karar düzeltme başvurusu dışında Danıştay süreci tamamlandı. Kararın, tüm uluslararası sözleşmeler yönünden emsal oluşturması ise ayrı bir tartışma konusu oldu.

“MECLİS’İN YETKİSİNİN GASPI”

Eski cumhuriyet savcısı Bülent Yücetürk, DİDDK kararına ilişkin şunları söyledi: “Usulde paralellik ilkesi yok sayılarak tamamen siyasi bir karar verilmiştir” tepkisini gösterdi. Danıştay 10. Dairesi’nin, “Cumhurbaşkanının yürürlüğe koyma yetkisi varsa feshetme yetkisi de vardır” kıyası yaptığını, böylece cumhurbaşkanının uluslararası sözleşmeyi feshetme yetkisinin olduğunun kabul edildiğini söyleyen Yücetürk, “Bu karar Meclis’in yetkisinin gaspıdır. Bizi ‘Cumhurbaşkanı, tüm uluslararası sözleşmeleri tek başına feshedebilir’ gibi korkunç bir sonuca götürür. Yani cumhurbaşkanı isterse Montrö Sözleşmesi’ni de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) de feshedebilir”

“ANAYASAYI İLGA ETTİ”

Avukat Doğan Erkan da “Cumhurbaşkanı lehine, anayasa dışı siyasi bir karar verdiği çok açık. Danıştay, bu kararıyla anayasayı ilga etti İstanbul Sözleşmesi, kanun üstü normdur” diye konuştu.

29 Ekim Kadınları Genel Başkanı Şenal Sarıhan ise, “Kadınların yaşam hakları ‘hukuken’ güvencesiz bırakıldı” dedi.

Akşener’den İstanbul Sözleşmesi tepkisi: Sürtük demek hukuka uygun muymuş?