Hukukçu Celal Ülgen: RTÜK kendisini mahkeme yerine koyarak karar vermişti

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 10:37 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 10:40 pm

İktidarın sansür aygıtı RTÜK’ün TELE1’e verdiği 7 günlük ekran karartma cezasına mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Hukuçu Celal Ülgen kararı değerlendirerek, RTÜK’ün kendisini mahkeme yerine koyarak davrandığının altını çizdi. Ülgen ayrıca, RTÜK’ün TELE1’e yönelttiği suçlamalarının varlığını Türkiye’de ancak bağımsız mahkemelerin karar verebileceğini vurguladı.

Sosyal medyada trollerin bağlamından koparılmış videolarla hedef gösterilmesi sonrası tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın 4 Soru 4 Yanıt programı için, RTÜK’ün verdiği 7 günlük ekran karartma cezası yürürlüğe giremedi. Ekran karartma kararının temyiz edildiği idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kararı TELE1 ekranlarında değerlendiren hukukçu Celal Ülgen, kararın son derece önemli olduğunu ve mahkemenin bu kararı verirken cezanın; hukuka aykırı olduğunu, telafisi olanaksız bir zararın doğuracağını ve etkisi tükenecek bir işlem olduğunu görerek verdiğini açıkladı.

İtiraz edildiği takdirde bir üst mahkemenin bu mahkemeyle aynı değerlendirmeyi yapıp yapmayacağının belirsiz olduğunu kaydeden Ülgen, “Önümüzdeki süreçte mahkemenin ne yönde karar vereceği ve nasıl bir tavır takınacağı bizim için önemli” dedi.

Taşçı: Mahkemenin TELE1 kararı RTÜK’ün aydınlanmaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor

“FONKSİYON GASBI VARDI”

Ülgen, “Burada bir fonksiyon gaspı vardı” diyerek iktidarın sansür aygıtı RTÜK’ün ceza verirken kendisini mahkeme yerine koyarak davrandığının altını çizdi. RTÜK’ün cezaya gerekçe gösterdiği ve TELE1’e yönelttiği suçlamaların var olup olmadığına dair kararı Türkiye’de ancak bağımsız mahkemelerin verebileceğini vurgulayan Ülgen, “RTÜK kendi başına bu suçu nasıl tespit etmiş?” dedi.

Ülgen ayrıca, yürütmeyi durdurma kararlarının geçici kararlar olduğunu ve mahkemelerin nihai kararı olmadığını anımsattı.

NE OLMUŞTU?

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın 20 Haziran tarihli 4 Soru 4 Yanıt programında AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun Abdullah Öcalan hakkındaki sözleri üzerine AKP’nin Abdullah Öcalanla yeni bir açılım süreci başlatabileceğine dair sözleri sosyal medyada çarpıtılarak dolaşıma sokulmuş, Merdan Yanardağ bu soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

RTÜK, Yanardağ’ın sözlerinin çarpıtılmasıyla hazırlanan kurmaca video nedeniyle TELE1’e 7 gün ekran karartma cezası vermişti.