Taşçı: Mahkemenin TELE1 kararı RTÜK’ün aydınlanmaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 9:55 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 10:19 pm

İktidarın sansür aygıtı RTÜK’ün TELE1’e verdiği 7 günlük ekran karartma cezasına mahkeme ‘dur’ dedi. CHP RTÜK Üyesi İlhan Taşçı karartmaya saatler kala gelen kararın kıymetli olduğunu söyledi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ‘4 Soru 4 Yanıt’ programında AKP’nin Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözlerinin bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla tutuklandı. Silivri Cezaevi’ndeki Yanardağ 20 gündür tutuklu.

İktidarın baskı ve sansür aygıtı RTÜK de TELE1’e Yanardağ’ın sözleri üzerinden TELE1’e 7 gün yayın durdurma ve yüzde 5 idari para cezası verdi. TELE1 kararı mahkemeye taşıdı. Ankara 4 İdare Mahkemesi karartmaya saatler kala yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

RTÜK’ün TELE1’i susturma kararına mahkeme ‘dur’ dedi

‘OLDUKÇA KIYMETLİ’

TELE1’de yayınlanan ‘Gündem Özel’e konuk olan CHP RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, kararın oldukça kıymetli olduğunun altını çizdi. “RTÜK’ün almış olduğu karar, hem bu iktidar döneminde hem de RTÜK tarihinde en ağır kararların ilk sırasında yer alıyor” diyen Taşçı, özellikle bu kararın ekranın kararttılmasına saatler kala alınmış olmasının kararı daha kıymetli hale getirdiğini ifade etti.

‘RTÜK’ÜN AYDINLANMAYA İHTİYACI VAR’

Taşçı karar sonrası RTÜK’ün aydınlanmaya ihtiyacının olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Mahkemeden böylesine ağır bir kararın dönmüş olması, hele kararın dayanağı olan yayının içeriğine baktığımızda bağlamından kopartılmış kurgusal videoların devreye sokulduğu ve aktrollerin eliyle ve belli kesimler tarafından servis edilmeye başlandıktan sonra farkedilen bir yayın. Özellikle bu ifadeyi kullanıyorum, farkedilen bir yayın. Şu anda RTÜK’te izleme uzmanı olarak ifade ettiğimiz ve her birine belli televizyon yayınlarının zimmetlendiği uzmanlar var. TELE1’in cezaya dayanak gösterilen yayını yapıldıktan 1 hafta sonra farkedilmiş bu da sosyal medya üzerindeki video dolaşımından sonraki süreç. Dolayısıyla yayının yapıldığı tarihten cezanın verildiği tarihle geçen üç haftalık sürece baktığımızda zaten bu cezanın hukuki olmaktan çok siyasi bir amacı, hedefi olduğunu gösteriyor.”

Merdan Yanardağ ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla hakim karşısına çıkıyor