Hırvatistan para birimini değiştirdi!

Yayın tarihi: 2 Ocak 2023 Pazartesi 10:15 pm - Güncelleme: 2 Ocak 2023 Pazartesi 10:42 pm

Avrupa Birliği’nin (AB) Hırvatistan’ı Schengen bölgesine alma kararı 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi. Bununla birlikte Euro Bölgesi’ne dahil olan ülke, yerel para birimi ‘kuna’yı kullanmayı bıraktı.

Hırvatistan-Slovenya sınırında düzenlenen törende konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin en genç üyesi ülkenin “iki devasa başarıya” imza attığını söyledi ve 1 Ocak’ı “tarih kitaplarına girecek bir gün” olarak nitelendirdi.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic de iki tarihi değişiklikle hem stratejik hem siyasi hedeflerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Plenkovic, Schengen üyeliğinin “Bir turizm ülkesi olarak Hırvatistan için çok anlamlı” olduğunu ve euro bölgesine katılmanın “bütün ziyaretçilere farklı bir mesaj” vereceğini söyledi.

AB Hırvatistan’ın Schengen bölgesine katılımını onayladı

Bregana sınırından geçişlerde artık pasaport kontrolleri yapılmıyor. Sınırda daha önce oluşan uzun araç kuyrukları da tamamen geçmişte kalacak gibi görünüyor.

1 Ocak’tan itibaren Bregana sınır kapısında araçlar ‘serbest geçiş’ tabelasının yanından durmadan geçiyor.

Hırvatistan’ın Schengen bölgesine geçişinin turizm endüstrisini daha da canlandırması bekleniyor. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan ülke GSMH’sının yüzde 20’sini turizm gelirlerinden sağlıyor. Hırvatistan, 400 milyon kişinin serbest dolaşımını sağlayan Schengen bölgesine kabul edilen 27’inci ülke oldu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Hırvatistan’ın 2013’te Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla birlikte Euro Bölgesi’ne katılma isteği de kamuoyuna açıklanmıştı. Ülkenin ulusalcı partisi ‘kuna’ para biriminin kullanılmasını istiyordu ancak anayasa mahkemesi bu talebi reddetti. Ülkede euro zaten yaygın kullanılıyor. Örneğin ev fiyatları euro ile belirleniyor ve bankalardaki mevduatların büyük bir bölümünü de euro hesapları oluşturuyor.

Uzmanlara göre euro’ya geçiş Hırvatistan’ın ekonomisini küresel enflasyona karşı koruyabilir. 1 Ocak 1999’da piyasaya sunulan euro, 1 Ocak 2002’de 12 AB üyesi ülkeden 300 milyon kişinin resmi para birimi haline geldi. Hırvatistan’ın katılımıyla euro bölgesindeki ülke sayısı 20’ye ulaştı.