Hiranur Vakfı’ndaki skandal yeniden gündeme getirdi! Türkiye’de tarikat ablukası

Yayın tarihi: 15 Aralık 2022 Perşembe 10:34 am - Güncelleme: 15 Aralık 2022 Perşembe 10:34 am

Türkiye, Hiranur Vakfı‘ndaki cinsel istismar skandalıyla sarsılırken tarikat yurtlarının yarattığı tehlike bir kez daha gündeme geldi. Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de tarikatlar tarafından yönetilen 3 bin 331 öğrenci yurdu bulunurken, milyonlarca öğrenci bu yurtlarda kalarak eğitim hayatını sürdürmeye çalışıyor.

İsmailağa tarikatına bağlı Hiranur Vakfı’nda yaşanan cinsel istismar skandalı, Türkiye’yi ayağa kaldırdı. 6 yaşında evlendirildiği öğrenilen H.K.G’nin şikayetçi olduğu ancak 2 kez tutuklama talebinde bulunulmasına rağmen tutuksuz yargılanan Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli, toplumun gösterdiği tepki üzerine tutuklandı.

Yaşanan skandal, Türkiye’de tarikatların yarattığı tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esergül Balcı ve ekibinin hazıladığı rapora göre, Türkiye’de 30 tarikatın 400’den fazla kolu bulunuyor. İstanbul’da 445 “tekke” açıktan faaliyet yürütürken, Türkiye’de bu tarikatlarla doğrudan ilişki halinde 2.6 milyon kişi bulunurken bunların 1 milyonu ise aktif üye.

Faruk Çelik Hiranur Vakfı etkinliğine katılıp “Hocaefendi” diye seslenmiş

EKONOMİK YAPILARI OLDUKÇA GÜÇLÜ

Tarikatların ekonomik kaynakları da oldukça çeşitli ve büyük. Cumhuriyet’in haberine göre, AKP iktidarından önce tarikatların ekonomik büyüklüğünün 50 milyar dolar olduğu belirtildi. AKP döneminde tarikat ve cemaatler ekonomik olarak da hızla büyüdü. Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı’na göre sadece FETÖ’nün ekonomik büyüklüğünün 15 Temmuz darbe girişiminin yapıldığı yıl olan 2016’da 150 ile 200 milyar dolar arasında olduğu aktarıldı. Muhalefet partileri tarikat ve cemaatlerin ekonomik ve siyasi nüfuzlarının araştırılmasını talep ederken, cemaatlerin kendi kurduğu işveren meslek kuruluşları da bulunuyor. Menzil cemaatine yakın isimler Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği etrafında toplanıyor. Bunun yanı sıra Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) islamcı vakıflara üye kuruluşlar arasında bulunuyor. İGİAD, İlim Kültür Eğitim Vakfı (İLKE) ile ilişkili kuruluşlar arasında.

Hiranur Vakfı’da 6 yaşındaki çocuğa tecavüz skandalında yeni ayrıntılar ortaya çıktı

MEDYADA DA FAALİYET GÖSTERİYORLAR

Öte yandan AKP iktidarında yeni bir rahatlama sürecine giren tarikatlar, medyada da oldukça etkili faaliyetler gösteriyor. İsmailağa tarikatının televizyon kanalı Lalegül TV, 2014 yılında yayın hayatına başladı. Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü bu televizyon kanalında yaptığı konuşmalarla ün kazandı. Said Nursi tarafından yazılan Risale-i Nur kitabı etrafında toplanan Nurcular cemaati de Dost TV ismiyle bir kanal kurdu. Türkiye’nin büyük ve kitlesel tarikatlarından Menzilciler ise Semerkant kanalı üzerinden propaganda yapıyor. Birçok tarikatın daha televizyon kanalı bulunuyor. 45 çocuğa tecavüzle gündeme gelen Ensar Vakfı da internet üzerinde Ensar TV ile yayın yapıyor.

İBB Hiranur Vakfı’nı mühürledi

YURTLARIN PENÇESİNDE

Yüksek kiralar, yetersiz devlet yurtları ve ekonomik imkansızlıklar nedeniyle gençler tarikat yurtlarının eline düşüyor. Öğrenci Sendikası’nın Barınma Sorunu 2022 raporuna göre Türkiye’de 3 bin 331 tarikat yurdu bulunuyor. Rapora göre öğrenci sayısı 10 milyonu bulurken devlet yurtları ise sadece 800 bin öğrencinin barınma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede.

Hiranur Vakfı’ndan istismar savunması! “Aile içinde”

BAKANLIKLAR DA ONLARA EMANET

Adıyaman merkezli Menzil tarikatının Sağlık Bakanlığı içerisindeki örgütlenmesine ilişkin iddialar da oldukça güçlü. İl sağlık müdürlüklerinin düzenlediği ihalelerde milyonlarca lira Menzilci olduğu bilinen şirketlere aktarıldı. 2018 yılında kabineye alınan Fahrettin Koca’nın da İskenderpaşa tarikatına olan yakınlığı tartışmalara neden oldu.

Eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de Haznevi tarikatı şeyhinin elini öperken görüntüleri ortaya çıkmıştı. Gül, o tarihte milletvekili olmadığını belirtti. CHP Milletvekili Murat Bakan’ın da Savunma Bakanlığı’na ilişkin çarpıcı iddiaları bulunuyor. Buna göre jandarma teşkilatı içerisinde Menzil ve Kurdoğlu tarikatı örgütleniyor. Hatta jandarmanın giydiği kıyafetlerden bazılarının kasıtlı olarak Menzil cemaatinin rengi olan siyaha dönüştürüldüğü iddia ediliyor.