Utanç davasında yine karar çıkmadı! Duruşma sonrası istismarla ilgili skandal savunma

Yayın tarihi: 9 Ekim 2023 Pazartesi 12:02 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2023 Pazartesi 5:17 pm

Hiranur Vakfı‘nda yaşanan ‘istismar’ skandalıyla ilgili davada yine karar çıkmadı. Mahkeme heyeti, davayı 23 Ekim tarihine erteledi. Öte yandan duruşma sonrası bir kişi, basın açıklaması yapılırken “Öğretmeniyle evlenen bir çocuk, pardon bir genç kızın davasıdır” sözleriyle istismarı savundu.

Türkiye’de infiale yol açan Hiranur Vakfı’ndaki ‘cinsel istismar’ davasının 6. duruşması bugün görüldü. Gizlilik kararı sebebiyle basına kapalı şekilde gerçekleştirilen ve karar çıkması beklenen duruşmada yine karar çıkmadı.

Duruşma öncesinde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, SOL Feminist Hareket ve bazı kadın örgütleri bir araya gelerek adliye önünde eylem yaptı.

Burada konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim şunları söyledi:

“Bir karar çıkmasını bekliyoruz. Isteriz ki tüm toplumun beklentisi bu yönde olduğu gibi failler ve ortakları hak ettikleri cezaları alırlar ki kadınların ve çocukların geleceği için emsal teşkil eden bir karar olur. HKG kardeşimizin yaşadıkları sadece HKG’nin yaşadıkları değildi. Bu sefer başka bir vakıfta Kuran’a hizmet sorumlularından Ayhan Şengüler’le ilgili bir istismar başvurusuyla ilgili açılmış olan soruşturmanın apar topar kapatıldığını öğrendik. Hem çocuğuna yönelik hem birlikte olduğum kadına yönelik aslında bir istismar sonrasında zorla evlendirme olduğu meselesini açığa çıktığını öğrendik. Her gün bu topraklarda kadınlar ve çocuklar çoğu zaman bir tür dini istismar ederek istismar ediliyor. Çocukların bedeni üzerinde hiç kimsenin söz hakkı olamaz. Ailelerin dahi söz hakkı olamaz. Ayrıca aileden bahsediyorlar. Aileyi kutsuyorlar. Ailelerin içerisinde çocuklarla ilgili bu tür istismara yönelik kararlar alındığında önüne geçecek adımlar atmıyorlar. Aile Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda aile çalıştayları düzenledi. Ülkenin dört bir yanında, seksen bir ilinde kadın örgütlerinden, çocuklarla ilgili çalışma yapan örgütlerden hiçbir temsilcinin neredeyse olmadığı toplantılar gerçekleşti. Bugün nasıl bu davayı tüm toplumdan gizliyorlarsa yaptıkları çalışmaları da yine tüm toplumdan gizlediler.”

Hiranur Vakfı’ndaki ‘istismar’ davasında çok sayıda yeni gözaltı

“6284’E DOKUNDURTMAYACAĞIZ”

Ataselim açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Adalet Bakanı ‘aile hukukunu sil baştan ele alacağız’ diye söyledi. Onların aile anlayışı parlamentoda temsil eden üç vekilli eşlerin olduğu bir sistem midir? Kadınlar sizin köleleriniz olmayacak. Aile hukukundan bahsediyorlar. Sil baştan ele alacağız diyorlar. Bahsettikleri aile hukuku bugün davası görülen bu davadaki gibi çocukların kimi şeyhlere tarikat liderlerine peşkeş çekildiği aileler midir? Bunun olmasına asla izin vermeyeceğiz. Çocukları biz koruyacağız. Her gün kadınlar öldürülürken kadınlar istismara uğrarken yine parlamentoda yer alan bir milletvekili Yeniden Refah Partisi milletvekili ‘6284’ü ayıklayacağız’ diye söylüyor. Ve ardından şöyle ekliyor. Kadınları korumak için yasalara ihtiyaç yok diye söylüyor. Yasama organında bulunup yasalara ihtiyaç yok diyenler kadınları şiddete Mahkum etmek istiyor. Ve kadınların beyanlarını böyle itibarsızlaştıranlar yüzünden bugün aynı şekilde Kur’an’ı koruma vakfındaki Ayhan Şengüler ile ilgili açılmış olan soruşturma kapatılmış durumda. Yeterli delil yok diyorlar. Zaten yaşanan bu istismarların çoğunda tanım olmuyor. Bu yüzden kadınların beyanının esas alınması sürmesi, bu düzeyde hayati öneme sahiptir. Biz bütün istismarların, şiddetin, asıl tanıklarıyız. Bizim söylediklerimiz üzerinden güvensizlik ortamı yaratmaya çalışsalar da 6284 dokundurtmayacağız. Bakın medeni haklarımıza yönelik saldırılar gerçekleştiriyorlar. Medeni kanun, medeniyetle ilgili haklarımız demektir. Ve bunun inançlara, geleneklere, göreneklere insanların kendi dünya görüşlerine bağlı olmaksızın hepimiz için geçerli olan yasalar demektir. Bu yüzden korkmayın. Medeni kanuna asla dokundurtmayacağız. Ve anayasanın iki maddesine yönelik özellikle değişiklik yapacaklarını ifade ediyorlar. Çünkü laik yaşamamızı istemiyorlar. Korkmayın. Anayasaya dokundurtmayacağız Modern haklarımıza dokundurtmayacağız. Hiçbir kadının hiçbir çocuğun asla yalnız yürümemesini bizler sağlayacağız.”

KCDP üyelerinin yaptığı eyleme katledilen Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken de destek verdi.

6 yaşındaki çocuğun evlendirildiği Hiranur Vakfı’na bir dava daha!

“BİNLERCE ÇOCUĞUN DAVASI”

SOL Feminist Hareket üyeleri de “Yaşamlarımızı tarikatlara teslim etmeyeceğiz. Karanlığa teslim olmayacağız” yazılı pankart açtı. Üyeler adına konuşan Sol Feminist Hareket’ten Esen Karaküçük de yetkilileri göreve çağırarak “HKG çocukluğu boyunca istismara maruz bırakıldı, çevresi de yalanlarla çevrildi. Ama HKG direndi ve hala mücadelesine devam ediyor. Sakız gibi uzayan bu dava sadece HKG’nin davası değildir. Binlerce işkenceye uğramış çocuğun davasıdır. Tüm çocukların gelecekleri için umut olacak bir davadır” dedi.

SOL Feminist Hareket’ten Sarya Toprak ise özetle şu ifadeleri kullandı: “Basına yansıyan H.Ş. ve D.Ş’nin yaşadığı istismar haberi 4 yaşındaki çocukların yaşamlarına kadar uzanan bu cemaat düzeninin geldiği boyutu tüm gerçekliğiyle haykırıyor. Ensar’da, Aladağ’da, Kulp’ta,Taşkent’te, Hiranur Vakfı’nda ve şimdi de Kuran’a Hizmet Vakfı’nda… Çocukların, kadınların yaşamlarını karartan bu tarikat düzeni her yerde. Anayasa, aile tartışmaları ile Adalet Bakanı’nın ‘Medeni Kanunu sil baştan ele alacağız’, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın ‘Süresiz nafaka kabul edilebilir değil’ açıklamalarına, kadınların katılmadığı, öznesi olmadığı, kadın örgütlerinin yok sayıldığı 81 ilde örgütlenen aile çalıştaylarına yıllardır mücadele ederek kazandığımız haklarımız, yaşamlarımız hedefte. Seçimin hemen sonrasında ÇEDES protokolünden, kadına, kız çocuklarına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve istismar vakalarına, manevi danışmanlığın eğitimden, sağlığa, sosyal hizmet kurumlarında, sığınaklarda yaşamın her alanında yaygınlaştırılmasına, nafaka hakkının, 6284 Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un hedef gösterilmesine, LGBTİQ+ haklarına, eylem ve etkinliklerine yönelik saldırılara, yasakların artışına, Anayasa tartışmalarına, Türkiye tarihinin en gerici ittifakının laikliğin son kırıntılarını da yok etmeyi amaçladığı siyasal islam rejimi inşasının kadınları hedefe alarak hızlandırılacağı çok açık. Seçim öncesi siyasi iktidarın, Cumhuriyet tarihinin en gerici ittifakının gündeme getirdiği; kadınların seyahat etmesini, karma eğitimi yasaklayan, çocuk yaşta evlilikleri, erkek çok eşliliğini olağanlaştıran açıklamalar, ‘başörtüsüne özgürlük’ adı altında kamusal tüm yaşam alanlarında kadınların nasıl giyinmesi gerektiğini tarif ederek tüm kadınlara örtünme zorunluluğu getiren, eğitim, çalışma hakkından, miras, boşanma hakkına kadınların yıllardır mücadele ederek kazandığı tüm hakları Anayasa değişikliği tartışmaları ile hedef alan bir saldırının ne denli büyük boyutta olacağının da işaretiydi. Memleketin her yerini halkın, emekçilerin emeğini, halka ait olanı halkın elinden alıp tarikatlara peşkeş çekenlere, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyenlere, çocukların yaşamlarını karartanlara ‘çocuğun rızasıdır’ diyerek kol kanat gerenlere, mecliste bu karanlığı aklamaya koşup kahkahalar eşliğinde oy verenlere meydan okumak için buradayız. Tarikat düzenini yıllardır ‘münferit’ diyerek aklayanlara karşı ‘Laikliğin ülkesini kuracağız’ kararlılığıyla buradayız. Erkek adalet değil gerçek adalet için bu mücadelenin takipçisi olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz demek için buradayız.

Hiranur Vakfı’ndaki ‘istismar’ davasında ‘gizli’ ifadeler ortaya çıktı!

HKG’nin,DŞ’nin,HŞ’nin yaşadığı karanlığı bir çocuk,bir kadın daha yaşamayacak diye haykırmak için buradayız. Anayasa, aile tartışmaları ile her gün,her an kadınların, kız çocuklarının haklarını, yaşamlarını hedef göstermeye devam ediyorlar. Yoksul halkın inancını sömürerek büyüttükleri bu saltanatın,şirketleşmiş tarikatların bekası için çırpınıyorlar.Bu tarikat düzenini kuranları da, laiklik demekten imtina edenleri de tarih yazacak. 21 yılın her gününde bu suça ortak olmayan, mücadele edenleri de tarih yazacak.

SOL Feminist Hareket olarak HKG’ nin, HŞ’nin,DŞ’ nin davalarının,ortak yaşam mücadelemizin peşini asla bırakmayacağız.”

BU DEVRAN BÖYLE GİTMEZ

HKP üyeleri de “Ortaçağcı gerici cemaatler tarikatlar kapatılsın” pankartı açarak “Cumhuriyetimizin 100. yılında böyle bir dava görüşmesi utanç verici.Bu gün bu davada mağdur olan HKG’nin yaşadıkları basında yer almasaydı tepkiler gelmeseydi bu olayda gizli kalmış daha yüzlerce olay gibi bu vahşeti yaşayan kadınlarla birlikte mezarda son bulacaktı. Bizler AKP’nin hukuk bürolarına dönüşen, kararlarını yasalardan, vicdanından değil bir kitap yüzü görmemiş, bir bilimsel bir araştırma okumamuş şeyhlerden, şıhlardan, alan yargı mensuplarından toplum vicdanını rahatlatacak, HKG’yi manevi olarak rahatlatacak bir kararın çıkmasını beklemiyoruz. Çıkan karar da iyi hal indirimi ile ceza düşürülecek ve üç beş yıl sonra diğer tüm kadın katilleri, istismar failleri gibi afla salıverilecekler. Aramızda dolaşmaya başlayacaklar ve başka çocukların başka gençlerin, kadınların ömürlerini talan etmeye devam edecekler. Ülkemizde HKG davası bir sembol oldu. Bugün yüzlerce bu ve benzeri olaylar yaşandı ve bundan sonrada yaşanmaya devam edecek. Bu düzen bu sistem böyle devam ettiği sürece kadınlar, çocuklar katledilmeye devam edecek. Ancak bu devran böyle sür git devam etmeyecek” dedi.

DURUŞMA SONRASI SKANDAL SAVUNMA: ÖĞRETMENİYLE EVLENEN ÇOCUKLAR VAR

Duruşma sonrasında UCİM derneği açıklama yapmak istedi. Bu sırada bir kişi, bu açıklamayı bölerek, “Öğretmeniyle evlenen bir çocuk, pardon bir genç kızın davasıdır. Bunu böyle bilin. Ben Bayburtluyum, benim çocuğumu 6 yaşındayken Kur’an kursuna verdik, Kur’an’ı geçtiği için gelinlik giydirdik. Bu bilinen ve yapılan bir şeydir. Çocuk büyümüş 18 yaşına gelmiş aynı hocayla evlenme durumu olmuş. Neticesinde öğretmeniyle evlenen çocuklar var” dedi. Tepki gösteren kişi, polis tarafından uzaklaştırıldı.

NE OLMUŞTU?

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G’yi 6 yaşındayken Kadir İstekli’yle evlendirdiği iddiası Türkiye gündemine oturdu. H.K.G., 13 yaşında bu kişiyle nişanlanıp 14 yaşında evlendirildiği; 17 yaşında anne olduğu; 18 yaşında ise resmi nikahının kıyıldığını belirterek davacı oldu.

H.K.G’nin 2021 yılında boşandıktan sonra mahkemeye giderek cinsel istismar davası açması ve hem cinsel istismara göz yummakla suçlanan ailesinin, hem de iddia edilen suçun failinin iddiaları yalanlaması üzerine H.K.G, mahkemeye 6 ve 13 yaşlarında bu kişilerle çekilen nişan fotoğraflarını delil olarak sundu.

Olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.Soruşturma sonucunda hazırlanan ve Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, sanık Kadir İstekli’nin “nitelikli cinsel saldırı” ve “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından 30 yıldan az olmamak üzere, diğer sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel’in de “çocuğun nitelikli cinsel istismara iştirak” suçundan 18 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması istenmişti.

KADİR İSTEKLİ’YE İLK ULAŞAN TELE1 OLDU

İddialar üzerine Kadir İstekli’yle ilk iletişimi kuran TELE1’den Egehan Erkün oldu. Telefon üzerinden çağrılarına yanıt alamayan Erkün İstekli’nin mahkeme dosyasında yer alan adresine gitti. Burada site yöneticisiyle iletişime geçen Erkün, İstekli’ye soru sormak istediğini belirtti. İstekli ise sorulara yanıt vermeyeceğini belirterek iddiaların ‘iftira’ olduğu savunmasını yaptı. İstekli ayrıca TELE1 editörü Egehan Erkün ve kamerman Umutcan Yitük’ü polis çağırmakla tehdit etti.

İstismarla gündeme gelen Kadir İstekli röportaj talebimizi reddetti