Hindistan Türkiye’nin geri gönderdiği buğdaylar için komisyon kurdu

Yayın tarihi: 5 Haziran 2022 Pazar 11:50 am - Güncelleme: 5 Haziran 2022 Pazar 5:13 pm

Tarım ve Orman Bakalığı, Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiğini yalanladı fakat özel sektörün ithalatı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. İthal buğdayın hastalıklı çıkması sebebiyle Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Yeni Delhi yönetimi buğdayın geri gönderilmesine ilişkin komisyon kurdu.

Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiği iddia edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, iddiayı yalanlayarak, “Hindistan’dan ne Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ne de özel şirketler tarafından buğday ithalatı yapılmamıştır” dedi. Bakanlığın iddiayı yalanlamasından sonra tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım,  özel sektörün Hindistan’dan ithal ettiği buğdaylardan “Hint Sürmesi” hastalığı çıktığı için ülkeye alınmadığını belgesi ile yazdı.

HİNDİSTAN KOMİSYON KURDU

Hastalıklı buğdayın Türkiye’ye alınmaması Hindistan’da sıkıntı yaratmış durumda. SÖZCÜ’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre; Hint medyasına demeç veren Hindistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Piyush Goyal, 56 bin 877 ton Hindistan menşeili buğdayın Türkiye tarafından neden geri gönderildiğinin araştırılması için bir komisyon kurulduğunu açıkladı. Bakan, Türkiye ile aynı zamanda Hollanda’ya da buğday gönderildiğini, oradaki testlerden geçen ürünün kabul edildiğini söyledi.

 

‘Hindistan’dan ithal edilen buğday hastalıklı çıktı’