‘Hindistan’dan ithal edilen buğday hastalıklı çıktı’

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 1:21 pm - Güncelleme: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 1:24 pm

Tarım ve Orman Bakanlığı, Hindistan’dan buğday ithalatını yalanlamıştı. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım belge yayımladı, özel sektörün Hindistan’dan ithal ettiği buğdayın ‘hastalıklı’ çıktığını ve Türkiye’ye sokulmadığını yazdı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal edeceğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Türkiye’nin 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri dış satımıyla net ihracatçı ülke olduğunun kaydedilirken, Hindistan’ın, yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı buğday ihracatını yasaklaması üzerine kamuoyunda Türkiye’de buğday krizi yaşanacağı, Ukrayna ve Rusya’dan da buğday alınamadığı için ekmek fiyatlarının yükseleceğine ilişkin haberlerin de doğru olmadığı belirtildi. Geçen yıl 2,44 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 3,23 milyar dolarlık buğday mamulleri ihracatının yapıldığının kaydedildiği açıklamada, buğdayda 795 milyon dolar dış ticaret fazlası elde edildiği belirtildi.

Türkiye tarihinde ilk kez Hindistan’dan buğday ithal etti

‘HİNDİSTAN’DAN BUĞDAY TALEBİ OLMADI’

Açıklamada, Hindistan’ın, dünyanın önemli buğday üreticisi ülkeleri içerisinde yer aldığı ve üretiminin büyük çoğunluğunu iç tüketimde kullandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizin bu süreçte Hindistan’dan herhangi bir buğday talebi olmamıştır. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi ithalat ihalelerinde Hindistan menşeli bir ürün için teklif de almamıştır. Nitekim Hindistan’ın buğday arzını durdurmasının, kendi iç piyasasında yükselen enflasyon ile mücadele için alınmış bir tedbir olduğu bilinmektedir. TÜİK verilerine göre 2020-2021 piyasa yılında yeterlilik oranlarının, ekmeklik buğdayda yüzde 89,2, makarnalık buğdayda yüzde 259 olup buğdayda yeterlilik oranımız yüzde 102,3’dür. Buğday ithalatı, büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapılmaktadır.”

Bakanlıktan ‘Hindistan’dan buğday ithalatı’ iddiasına yalanlama

EKBER BELGE PAYLAŞTI

Dünya Gazetesi Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, sosyal medya hesabından özel sektör tarafından buğday ithalinin belgesini paylaştı. Yıldırım paylaşımında, “Hindistan’dan ithal edilen buğday hastalıklı çıktı. Özel sektörün Hindistan’dan ithal ettiği buğdayın analizlerinde ‘Hint Sürmesi’ hastalığı çıkınca ülkeye sokulmadı. Tarım Bakanlığı,Hindistan’dan 50 bin ton buğday ithalatını yalanlamıştı” dedi.