Hindistan seçimlerinde yapay zeka tartışması! Seçmenlere ismiyle hitap edip oy istedi

Yayın tarihi: 18 Nisan 2024 Perşembe 2:13 pm - Güncelleme: 18 Nisan 2024 Perşembe 2:16 pm

Haber: Ceren Ural

Hindistan‘da seçimlerde aday olan Başbakan Narendra Modi’nin yapay zeka ile hazırlanmış videoları ülkede tartışma konusu oldu. Videoda Modi seçmene direkt ismiyle hitap ederek seçim propagandası yapıyor.

Ülke genelinde WhatsApp yoluyla paylaşılan videolarda Başbakan Narenda Modi’nin yapay zeka ile hazırlanmış bir videosu gündem oldu. Narendra Modi yapay zeka sayesinde ülkede konuşulan yüzlerce dilde video çekmek yerine yapay zekanın hazırladığı videoyu kullanıyor.

Hindistan’da seçim sonucu altı haftada belli olacak! İşte nedeni

Yapay zeka videosunda bazı seçmenlere de direkt olarak hitap edilerek seçim propagandası yapılıyor. Seçmene bu tür bir erişim harcanan zamanı ve parayı oldukça düşürürken uzmanlar, teknoloji ilerledikçe ve yayıldıkça seçmenlerin gerçek ve yapay mesajlar arasında ayrım yapmakta giderek zorlanacağından endişe ediyor .

Yeni Delhi merkezli bir dijital haklar grubu olan İnternet Özgürlüğü Vakfı’nın genel müdürü Prateek Waghre ‘Bu vahşi ve düzenlenmemiş yapay zeka alanı, zaten kirli haberlerin dolaştığı ortamda endişeleri daha fazla artıracak” dedi.

DAHA ÖNCE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Hindistan Başbakanı Narendra Modi,  yapay zeka teknolojisinin kötüye kullanımını “endişe verici” diye nitelendirerek kendisinin, Güceratların geleneksel garba dansını yaparken görüldüğü sahte bir videoyu örnek göstermişti.

Kaynak: TELE1