Hindistan’da seçim sonucu altı haftada belli olacak! İşte nedeni

Yayın tarihi: 18 Nisan 2024 Perşembe 1:30 pm - Güncelleme: 18 Nisan 2024 Perşembe 1:39 pm

Haber: Ceren Ural

Hindistan‘da genel seçim maratonu 19 Nisan Cuma günü başlayacak ve tam 6 hafta sürecek. Seçimde milyonlarca güvenlik ve sandık görevlisi kullanılacak. Peki neden her şey bu kadar uzun sürüyor?

Hindistan 969 milyon seçmenle dünyadaki en çok seçmenin yaşadığı ülke olarak kayıtlara geçiyor. Bu sayıyla dünyada en fazla seçmene sahip ikinci ülke olan ABD’ye ise tam 4 kat fark atmış durumda.

Ayrıca Hindistan 3 milyon 287 kilometre kare büyüklüğünde, içinde mega şehirlerin, büyük ormanların ve çöllerin olduğu bir ülke. Öte yandan Hindistan yasaları gereği her seçmen en fazla 2 kilometre uzaklıkta bir yerde oy kullanmak zorunda. Oylamanın başlaması için sandık görevlileri tarafından elektronik oyalama makineleriyle kurulan oy verme merkezlerinde belirli sayıda güvenlik gücünün hazır olarak beklemesi gerekiyor. Bu durum da oy kullanma işlemlerinin her yerde aynı anda yapılamasını engelliyor.

Hindistan’da dünyayı gezen çifte dehşet! 7 kişi saldırıp tecavüz etti

Seçmenlerin oy kullanmak için en fazla 2 kilometre uzaklıktaki merkezde kullanma zorunluluğu nedeniyle 12 milyon seçim çalışanı bu yıl, bazen yürüyerek, bisikletle, helikopterle veya tekneyle, hatta at, deve veya fil ile ülkeyi dolaşarak oy verme yerleri kuracak. Bu yolculuklardan bazıları günler sürebilir.

GÜNLERCE ORMANDA YÜRÜDÜLER

2019 seçimlerinde, Gujarat’ta yalnızca bir kişinin yaşadığı izole bir ormanlık alan için bile oy kullanma noktası kurulmuştu. Bu merkezin kurulması için sandık ekibi günlerce ormanda yürümek zorunda kalmıştı

Kaynak: HABER MERKEZİ