Heyecan yaratan iddia: Güneş Sistemi’nde Dünya benzeri bir gezegen olabilir

Yayın tarihi: 3 Eylül 2023 Pazar 12:50 pm - Güncelleme: 3 Eylül 2023 Pazar 12:50 pm

Bilim dünyası, yıllardır Dünya’ya benzeyen ve insanların yaşamasına elverişli gezegen bulmak için araştırmalar yapıyor. Japonya’da görev alan iki bilim insanı, Güneş Sistemi’nin uzak noktalarında Dünya benzeri bir gezegenin olabileceğini iddia etti.

Bilim insanlarının, Güneş Sistemi’nde Dünya benzeri bir gezegenin saklandığını iddia etmesi büyük heyecan yarattı. Söz konusu gezegenin Güneş’ten en fazla 500 astronomik birim uzaklığında olduğu ifade edildi.

DOKUZUNCU GEZEGENE DAİR YENİ BİR TEORİ

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden Takashi Ito ve Kindai Üniversitesi’nden gezegen bilimci Patryk Sofia, bazı gökbilimcilerin uzun süredir var olduğunu öne sürdüğü 9. gezegene dair yeni bir teori ortaya attı.

DÜNYA’NIN KÜTLESİNİN EN FAZLA ÜÇ KATINA ULAŞABİLİR

İkiliye göre bu gizemli gezegen, Dünya’nın kütlesinin en fazla üç katına ulaşabilir. Aynı zamanda kayalık olduğu düşünülen bu cisim, gerçekten keşfedilirse Dünya benzeri gezegen sınıflandırmasına konabilir.

GÜNEŞ’TEN EN FAZLA 500 ASTRONOMİK BİRİM UZAKLIĞINDA

Hakemli bilimsel dergi The Astronomical Journal’da yayımlanan makalede söz konusu varsayımsal gezegenin Güneş’ten en fazla 500 astronomik birim uzaklığında olacağı ifade edildi. Astronomik birim Dünya’nın Güneş’e uzaklığını gösteren bir uzunluk birimi. Bu da söz konusu gezegenin Güneş’e uzaklığının Dünya’nın yıldıza uzaklığından 500 kat fazla olduğu anlamına geliyor. Şimdiye dek Güneş Sistemi’nde tespit edilmiş en ücra nesne, yıldızdan 132 astronomik birim uzaklıkta. Karşılaştırmak gerekirse Plüton’un Güneş’e ortalama uzaklığı 40 astronomik birim. Yıldıza Neptün’den daha uzak olan bu tür nesnelere de Neptün ötesi cisimler deniyor.

Dünyanın en zehirli örümceği ‘argiope lobata’ Türkiye’de görüldü