HDP ilk kez bir askeri anlaşmaya ‘hayır’ demedi

Yayın tarihi: 31 Mart 2023 Cuma 4:06 pm - Güncelleme: 31 Mart 2023 Cuma 4:07 pm

Finlandiya’nın NATO’ya katılımını onaylayan protokol TBMM’den AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP gruplarının ‘evet’ oylarıyla geçti. HDP, TİP, BBP, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Zafer Partisi ise oturuma katılmadı.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonun ardından İsveç ve Finlandiya NATO’nun kapısını çaldı. Her iki ülkenin ittifaka katılımı için tüm üyelerin ‘evet’ demesi zorunlu. Kore Savaşı’nda yüzlerce Türk askerinin şehit olmasının ardından NATO’nun üyesi olan Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in teröre karşı tutumu nedeniyle üyelikleri onaylamayacağını açıkladı.

TBMM Finlandiya’nın NATO’ya katılmasını onayladı!

Finlandiya, Türkiye ile yaptığı müzakereler attığı adımlar nedeniyle AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin üyeliği hakkında olum adım atılacağını söyledi. Geçtiğimiz gün TBMM’den Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolü onaylandı.

TBMM’de grubu olan tüm partiler, Finlandiya’nın katılımına ‘evet’ dedi.

HDP, TİP, BBP, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Zafer Partisi, oylamanın yapıldığı oturama katılmadı.

Böylece Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylayan protokol, oylamaya katılan tüm partilerin oylarıyla kabul edildi.

HDP VE TİP DİKKAT ÇEKTİ

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda bulunan HDP ve TİP,  oylamaya katılmadı. Partiler böylece NATO’nun genişleme adımına ‘hayır’ veya ‘çekimser’  oy kullanmamış oldu.

AA servis etti yandaş medya yayınladı! Korgeneral NATO’da çay boşlarını topladı

HDP:  FİNLANDİYA’NIN GÜVENLİK KAYGILARI MEŞRU

HDP Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Hişyar Özsoy, “Hiçbir zaman askeri anlaşmaya ‘evet’ oyu vermiyoruz, her zaman ‘hayır’ diyoruz. İlk defa askeri bir anlaşmada böyle yapıyoruz. Şimdiye kadar hepsine ret oyu verdik. Ama bu defa Finlandiya’nın güvenlik kaygılarını meşru gördüğümüz için bu oylamaya katılmama kararı aldık, ‘hayır’ da demek istemedik.” dedi.

OKUYAN’DAN SERT TEPKİ! “BİR OY BİLE ANLAM TAŞIRDI”

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan bugün yayınlanan yazısında Finlandiya’nın NATO üyeliğinin TBMM’de oylanmasına değindi. Okuyan’ın yazısının başlığı “Bir oy bile anlam taşırdı” cümlesi oldu. Okuyan, şunları dile getirdi:

“Çünkü NATO emperyalist dünya düzeninin askeri ittifakıydı.

Çünkü NATO uluslararası tekellerin örgütüydü.

Çünkü NATO emekçi halka düşmandı.

Çünkü NATO darbe yapar, katliam planlar, ülkeleri işgal eder, savaş çıkarırdı.

NATO önemsiz bir ayrıntı değil, ekmek, özgürlük ve eşitlik kavgasının tam da merkez konusuydu.”

Yunanistan’ın Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamasıyla ilgili süreci irdeleyen Okuyan, SYRİZA ve Çipras’ın tavrıyla Yunanistan Komünist Partisi’nin tutumunu karşılaştırdı:

“NATO’nun genişlemesine. Evet diyenler arasında “yakışıklı solcu” Çipras’ın partisi Syriza da vardı. Yunanistan’da her dönemeçte ülkenin ve halkın onurunu koruyan Yunanistan Komünist Partisi ise elbette red oyu verdi, bununla yetinmedi ülkenin her tarafında protesto gösterileri düzenledi

“Neden ayrı duruyorsunuz, HDP ile ittifak yapmıyorsunuz” diye soruluyor, işte gerekçelerden bir tanesi. NATO’ya karşı durmayanlarla yan yana gelmiyoruz örneğin.

Ha kimileri bunları önemsemeyebilir, Meclis aritmetiğine ilişkin hesap yapmaktan zihinleri yorgun düşmüş, ülke ve dünyayı takip edemez hale gelmiş olabilirler.

Biz öyle yapmıyoruz.

Emperyalizme karşı mücadeleden, bağımsız ve egemen bir ülke hedefimizden, laiklik savunusundan ve insanın insanı sömürmediği bir düzen kurma irademizden vazgeçmiyoruz.

NATO oylaması 276 evete karşılık sıfır hayır oyuyla sonuçlandıysa, bu ayıbı ziyadesiyle temizlemek gibi bir görev de eklendi bu ülkenin yurtseverlerinin omzuna.”