Hazine ve Maliye Bakanlığı gece yarısı yaptığı açıklamayla kafaları karıştırdı. Yeni bir ekonomik araç açıklayan bakanlığın açıklamasını kimse anlamadı.
İktidarın ekonomi politikaları sebebiyle Türk Lirası tarihi değer kayıpları yaşarken enflasyonda rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün (9 Haziran) sosyal medya hesabından enflasyon ve döviz kurlarına karşı atılacak 'yeni adımlar silsilesinin' açıklanacağını bildirdi. Bakanlık, beklenen açıklamayı yaparak, Gelire Endeksli Devlet İç borçlanma Senedi (GES) talep toplanma işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren başlayacağını bildirdi. Fakat bakanlığın yaptığı açıklamayı kimse anlamadı.
https://tele1.com.tr/bakanligin-anlam-verilemeyen-ekonomik-acilimini-oguz-demir-tele1e-anlatti-639221/
EKONOMİST MAHFİ EĞİLMEZ: ANLAMADIM
Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından bakanlığın açıklamasıyla ilgili olarak Twitter hesabından, "Ben anlamadım." dedi. Eğilmez, "Hangi gelire endeksli hocam?" sorusunu yönelten bir sosyal medya kullanıcısına, "Bilmiyorum" şeklinde yanıt verdi.
İRİS CİBRE: HAZİNE DİREKT HALKTAN BORÇLANACAK
Finans Uzmanı İris Cibre: Gelire endeksli senet. Gelir kimin geliri? Bu gelirin getiri oranı nedir? Hepsi ihraç sırasında belli olacakmış. Hazine direkt halktan borçlanacak kısacası. Dağ fare doğurdu...
KARATEPE: BİR FİKİRLERİ YOK
Mülkiye Eski Dekanı, İktisatçı Yalçın Karatepe: Bu bile gösteriyor ki kurların neden yükseldiği konusunda bir fikirleri yok! Döviz talebi sadece gerçek kişilerden mi kaynaklanıyor? Güya vatandaş döviz bozduracak, getirisinin ne olacağı bile duyurulmayan enstrümanı bekleyecek? Hadi canım sende!
BİLDİŞ: BOŞ KOLTUK DAHA İYİ YÖNETİR
Eski KOSGEB Müdürü Kemal Bildiş: Boş koltuk bile Maliye Bakanlığı'nı daha iyi yönetir.
DEMİR: SORUNLARI GEÇİCİ OLARAK BİLE ÇÖZECEK TEK ŞEY VAR
Ekonomist Oğuz Demir: İlk mesajdan anladığım geri kalanı konusundaki kulis bilgilerinin de doğdu olduğu. Söyleyeceğim tek şey kalıyor. Ekonomideki sorunları geçici olarak bile çözecek tek şey var o da erken seçim.
BABUŞÇU: ÖNEMLİ OLSAYDI CUMHURBAŞKANI AÇIKLARDI
Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu: Faydası olmayacak. Önemli konular olsaydı zaten Cumhurbaşkanı açıklardı...
Bakanlığın açıklaması ise şöyle:
"Bugün (09.06.2022) Bakanlığı= resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında; Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir. Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir. Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir. ihraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
GELİRE ENDEKSLİ SENETLER NEDİR?
Borsa İstanbul'un sitesinde yer alan bilgiye göre; yurtiçi tasarrufların artırılması, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla Hazine tarafından 28 Ocak 2009'da ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirildi.
GES ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmiştir. Gelire Endeksli Senetler ile getirisi Devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı yaratılmış olmaktadır. Söz konusu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olmaktadır.
Bu çerçevede, söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınmaktadır. Gerçekleşen gelir tahsilatının Bütçe’de açıklanan azami tutarların üzerlerinde olması durumunda yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları esas alınarak ödeme yapılır.
BDDK TÜKETİCİ KREDİLERİNDE GENEL VADE SINIRINI DEĞİŞTİRDİ
GES açıklamasının ardından ise BDDK’den de bir açıklama geldi. Kurum, tüketici kredilerinde genel vade sınırını değiştirirken kredi kartlarının asgari ödeme tutarında değişikliğe gitti.
BDDK’nın açıklaması şöyle:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan adımlar kapsamında; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme
Kurulunun bugün almış olduğu 10222 sayılı Kararı ile; Tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının, kredi tutarı elli bin Türk Lirasının üzerinde yüz bin Türk Lirasının altında olan krediler için 24 ay, yüz bin Türk Lirasının üzerinde olan krediler için 12 ay olarak belirlenmesine, Limiti yirmi beş bin Türk Lirasının altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde yirmisi; limiti yirmi beş bin Türk Lirasının üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde kırkı olarak belirlenmesine, karar verilmiştir.
Öte yandan, devam etmekte olan çalışmalar kapsamında ise; Konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı farklılaştırılması, Ticari krediler başta olmak üzere selektif yaklaşımın iyileştirilmesi amacıyla kredilerin yatırım ve ihracat gibi üretken alanlara yönlendirilmesi, Yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren tüzel kişilere kullandırılacak kredilerin risk ağırlığının artırılması, Yurt dışı yerleşiklere tahsisli swap imkanının getirilmesi hususlarında gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır”
SPK: EMTİA PAZARI KURULDU
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını bildirdi. Kurul, Borsa İstanbul bünyesinde Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını ifade etti.
KURUL ÜCRETLERİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ
Ayrıca yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda yurtdışından fon teminini özendirmek ve şirketlerin yurt dışında sermaye piyasası aracı ihracı yoluyla fon temin etmelerini teşvik etmek amacıyla ilgili ihraçlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gidildi.
SPK tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamada, halka açık olmayan şirketlerin sadece sermaye artırımı yoluyla paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemlerinde Kurul ücretlerinde değişikliğe gidildiği aktarılarak, yurtdışı yatırımcılara tahsis edilen ve satışı yapılan tutarın sermaye artımına konu payların nominal değerinin en az yüzde 20’sine tekabül etmesi durumunda yüzde 50, yüzde 40'ına tekabül etmesi halinde ise yüzde 90 indirime gidilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.
Açıklamada, bu tür başvuruların öncelikli işlemlerden sayılarak ivedilikle sonuçlandırılacağı ifade edilerek şunlar kaydedildi:
"Yurtdışında ihraç edilecek pay dışındaki sermaye piyasası araçları ihraçlarında alınacak Kurul ücretlerinde yüzde 50 indirime gidilmesine, halka açık olmayan şirketlerin yurtdışında paylarının ihraç edilmesi işlemlerinde Kurul ücreti alınmamasına karar verilmiştir."
AÇIKLAMALAR TEK KALEMDEN Mİ ÇIKTI?
Ekonomi muhabiri Cahit Saraçoğlu, Twitter hesabından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 'yeni adımlar silsilesi' hakkında paylaşım yaptı. Saraçoğlu'nun paylaşımı şöyle:
"Son olarak şu dikkatimi çekti: Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın GES açıklaması, BDDK'nın finansman kontrolü ve SPK'nın halka arzları teşvik amaçlı Kurul ücretlerindeki indirim ve alınmama yazılarının aynı bürokrat tarafından yazıldığı izlenimi neden bende oluştu..."