Bakanlığın anlam verilemeyen ekonomik adımını Oğuz Demir TELE1’e anlattı

Yayın tarihi: 10 Haziran 2022 Cuma 12:23 am - Güncelleme: 11 Ekim 2022 Salı 2:41 pm

Özel Haber: Barış Önal

Hazine ve Maliye Bakanlığı Türk lirasındaki hızlı değer kaybını önlemek için yeni bir ekonomik aracı devreye soktu. Bakanlığın yaptığı açıklama yatırımcılarda kafa karışıklığına neden oldu. Ekonomist Oğuz Demir, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni ekonomik aracı Devlet İç Borçlanma Senedi’ni TELE1’e anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Devlet İç Borçlanma Senedi’ni, Türk lirasındaki değer kaybını önleyebilmek için piyasaya sürdü. Bakanlığın Devlet İç Borçlanma Senedi açıklamasından önce 16.93 kuruş seviyesinde olan dolar TL kuru bakanlığın açıklamasından sonra 17.24 liraya yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan anlaşılamayan ‘yeni adım’

Yatırımcılar ve ekonomistler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamalarını anlamakta zorlanırken Ekonomist Oğuz Demir yeni ekonomik aracı TELE1’e anlattı.

Demir, bakanlığın yeni ekonomik araç açıklamasıyla birlikte yatırımcılara “Dolara gitmeyin” dediğini ancak bunun bir öneminin olmadığını belirterek, “Aslında bunlar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmiştir.

Bunların gelirindeki dönemsel artışı faiz olarak tespit edecekler. Ondan sonra da gelirdeki artışı 15 Haziranda sattıkları kağıtlara dağıtacaklar. Buradan aslında yeni bir faiz oranı yaratıyorlar. Gelirlerindeki değişim kadar faiz yaratıyorlar. Yeni ürünler yaratarak örtülü faiz yaratıyorlar. Yani Örtülü tasarrufa faiz ödüyorlar” dedi.

BAŞKA BİR ŞEY BEKLİYORLARDI BAMBAŞKA ÇIKTI

Bakanlığın açıklamasından önce doların düşmesi ve açıklamanın ardından hızlı yükselişine de değinen Demir, “Dalgalanmanın yaşanması çok makul çünkü yatırımcılar başka bir şey bekliyordu. Bambaşka bir şey çıktı. Dün neyi yaşadıysak daha ağırını yaşayacağız” diye konuştu