Hayvanlarda görülen virüs için uyarı: İnsana bulaşırsa aşı kurtarmayabilir

Yayın tarihi: 27 Ocak 2022 Perşembe 6:00 pm - Güncelleme: 27 Ocak 2022 Perşembe 6:07 pm

Çinli bilim insanları Güney Afrika’da keşfedilen ve şu ana kadar sadece hayvanlarda görülen NeoCoV virüsü için “İnsana bulaşırsa mevcut aşılar kurtarmayabilir” uyarısında bulundu.

Çinli bilim insanları, Güney Afrika’daki ‘NeoCoV’ isimli bir koronavirüs türü konusunda uyarılarda bulundu. Yüksek ölüm ve bulaşma hızı olduğu belirtilen NeoCoV, MERS-CoV ile bağlantılı NeoCoV virüsü, 2012 ve 2015 yıllarında Orta Doğu ülkelerinde görülen salgınlarda keşfedildi.

Sputnik’te yer alan habere göre ‘NeoCov’ insanlarda koronavirüse neden olan SARS-CoV-2 ile de benzerlikler taşıyor. Güney Afrika’daki bir yarasa popülasyonunda keşfedilen NeoCoV’un bugüne kadar yalnızca bu hayvanlar arasında yayıldığı biliniyor.

‘MUTASYON İÇİN İNSAN HÜCRELERİNE SIZABİLMESİ YETERLİ’

Konuyla ilgili henüz hakemli olmayan ve bioRxiv web sitesinde ön baskı olarak yayınlanan yeni çalışmada, NeoCoV ve yakın akrabası PDF-2180-CoV’nin bazı insan türlerini kullanabileceği keşfedildi. Vuhan Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi Biyofizik Enstitüsü’nden bilim adamlarına göre ise, virüsün insan hücrelerine sızabilmesi için sadece bir mutasyon yeterli.

Araştırmaların bulgularına göre, yeni koronavirüs ile bağlantılı potansiyel tehlike, ACE2 reseptörüne koronavirüs patojeninden farklı bir şekilde bağlanması. Bu yüzden, solunum yolu hastalığına yakalanmış veya aşı olmuş kişilerde oluşan antikorlar da, protein molekülleri de NeoCoV’a karşı koruma sağlayamıyor. Çinli araştırmacılara göre, NeoCoV, MERS-CoV’nin potansiyel olarak birleşik yüksek ölüm oranını (ortalama olarak enfekte olmuş üç kişiden birinin öldüğü) ve mevcut SARS-CoV-2 koronavirüsünün yüksek bulaşma oranını taşıyor. (SPUTNİK)

Prof. Şener: BA.2 varyantı filmi başa sarabilir