Hatice ve Fehime Sultan yalıları İBB’nin elinden alındı!

Yayın tarihi: 5 Eylül 2022 Pazartesi 3:06 pm - Güncelleme: 5 Eylül 2022 Pazartesi 4:58 pm

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, el konulmak istendiğini açıkladığı İBB’nin en değerli gayrimenkullerinden olan Hatice ve Fehime Sultan yalıları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Hazine’ye devredildi.

THY‘nin 2009 yılında kiraladığı ve mülkiyeti İBB‘ye ait olan Ortaköy sahilindeki Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının İstanbul Valiliği’nde toplanan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından Hazine’ye devredildiği öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yalılarına el konulmak istendiğini açıklamış, ardından denetim için yalılara girmek isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri THY’nin güvenlik görevlileri tarafından engellenmişti.

İMAMOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuya ilişkin olarak, “Bugün İBB’nin milyarlarca lira değerindeki 2 mülküne daha merkezi idare tarafından el konuldu. Hem hukuk nezdinde iflas etmiş bir dayatma, hem de halk nezdinde iflas etmiş bir yönetim anlayışı ile bir kez daha muhattap olduk. Hukuki olarak sonuna kadar konunun takipçisiyiz.” paylaşımını yaptı.

İBB’DEN AÇIKLAMA: SÖZLEŞMENİN YERİNE GETİRİLMEDİĞİNİ SÖYLEMEMİZLE SÜREÇ BAŞLADI

İBB yetkilileri valilik önünde açıklama yaptı. Yapılan açıklamada alınan karar ‘2014 yılında 6 aylığına kurulmuş olan ve görevini tamamlamış olan kurulun 8 sene sonra canlandırılarak hayata geçirilmesi üzerine alınmış bir karar’ olarak nitelendirilirken 2009 yılında THY’ye tahsis edilen yalılarla ilgili karşı tarafın sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmediği için İBB’nin sözleşmenin iptalini istediği belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu yargıya taşıyacağını söyleyen İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Sayın başkanımızın da cumartesi günü yaptığı basın toplantısında ifade ettiği gibi yıllardır İBB’ye verilmiş olan iki tane yalının bugünkü kararla İBB’den alınıp kamu hazinesine tekrar tescil edildi. Konunun hikayesini de biraz ifade etmek gerekirse, evveliyatı 1950 yılına dayanıyor. 1950 yılında kamu hazinesine, maliye hazinesine tabii olan bir mülk 1964 yılında İl Özel İdaresi’ne veriliyor. 1964 yılından bugüne kadar İl Özel İdaresi’nde olan bu mülk daha sonra 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla İl Özel İdaresi’nin Türk Hava Yolları ve do & co ortaklığındaki şirkete 25 yıllığına otel yapılmak adına tahsis ediliyor.

“BİRÇOK EKSİĞİN OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Sözleşme içerisinde bu yapıların 3 yıl içerisinde restore edilip otel olarak açılacağı ifade edilmiş olmasına rağmen aradan geçen bunca yıla rağmen henüz bina restore edilmedi, otel haline getirilmedi. Bu konuyla ilgili, bizler İBB’nin değişik birimlerinin sorumluluğu çerçevesinde binayla ilgili yapmış olduğumuz değerlendirmelerde birçok eksikliğin var olduğunu gördük ve süreç böyle başladı.

2014 yılında İl Özel İdareleri kapatıldığında bu mülkler İstanbul Büyükşehir Belediyesine veriliyor. Ve otel yapılmak üzere, bugüne kadar gelen süreci yaşıyoruz. İmar planında 1983 yılından beri otel ve turizm tesisi olarak ifade edilen yer başkanımızın göreve geldiğinden bugüne İstanbul’un varlıklarının, değerlerinin İstanbul halkıyla buluşturulması adına yapmış olduğu çalışmalardan buradaki mülkün sözleşmeye aykırı olarak bugüne kadar yerine getirilmediği, otel yapılmadığı, restore edilmediği değişik kurumlar tarafından da uyarılarda bulunuldu. Denetleme için buraya gittiğimizde alınmadığımızı, önümüze polis bariyerlerinin çıkarılmasına kadar birtakım kamu gücüyle buradaki görevimizin engellendiğini daha önce paylaşmıştık.

Burası otel yapılmak adına yapılan sözleşmede sadece İBB’nin denetimi değil, Sayıştay’ın raporlarına girecek kadar, Kültür Bakanlığı’nın koruma kurulları tarafından İBB’nin uyarılmasına kadar, mahkemenin tespitlerine kadar buradaki eksiklikler tarafımıza bildirilmiş, biz de buradaki eksiklikleri ilgililerine ifade etmemiz üzerine, sözleşmenin şartlarının yerine getirilmediğinden bahisle sözleşmenin iptali ve mülkün tarafımıza verilmesi üzerine bir sürece girmiştik. Bu süreci başlatmamızdan sonra başka bir kamu gücüyle 2014 yılında sadece 6 aylığına kurulmuş olan bu kurul yeniden canlandırılarak, ‘1950 yılında burası kamu hazinesinindir denilerek’ bu mülklerin tekrar bugünkü kararla Kamu Hazinesi’ne tescili başlamıştır.”

İdari yargı yoluna giderek temsil ettiğimiz 16 milyon adına yargı yoluna gideceğiz.”

İmamoğlu el konulmak istendiğini açıklamıştı! İBB ekiplerini yalılara almadılar

İmamoğlu İBB’deki bir tırpanı daha ifşa etti!