Hatay’daki orman yangınında bir kişi tutuklandı!

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2023 Salı 12:49 am - Güncelleme: 18 Temmuz 2023 Salı 12:49 am

Sel felaketi sonrası incelemeler yapmak için Karabük’e gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün çıkan orman yangınlarından 5 tanesinin sebebinin tespit edildiğini belirtti. Yerlikaya, Hatay’da bahçe temizliği yaparken yangına yol açan 2 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan birinin tutuklanırken diğerinin adli kontrolle serbest bırakıldığını bildirdi.

Karabük’te yaşanan sel afetinin ardından bölgede incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Karabük Valiliği’nde bugün basın toplantısı düzenledi.

Bakan Ali Yerlikaya, dün çıkan orman yangınlarından beşinin sebebinin tespit edildiğini ve Hatay’da bahçe temizliği yaparken orman yangınına yol açan 2 kişinin gözaltına alındığını ifade etti. Yerlikaya bunlardan birinin tutuklanırken diğerinin adli kontrolle serbest bırakıldığını bildirdi.

“GÜNDEMİMİZDE ÖNCE SEL VARDI, ŞİMDİ DE ORMAN YANGINLARI BULUNUYOR”

Yerlikaya burada şunları söyledi:

“Güzel şehrimiz Karabük’teyiz. Bildiğiniz üzere maalesef gündemimizde önce sel vardı, şimdi de orman yangınları bulunuyor. Yaşanan küresel iklim değişiklikleri, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve bunlara eklenen beşeri dikkatsizlikler orman yangınlarına ne yazık ki davetiye çıkarıyor. Bakanlık olarak dünkü yangınların her birinin sebeplerini ortaya çıkarmak üzere titiz bir şekilde çalışıyoruz. Şu ana kadar dünkü yangınlardan 5’inin sebebini arkadaşlarımız ortaya çıkardılar. Birisi trafo patlamasından, ikisinin doğal nedenlerden olduğu, yine ikisinin de kazaen meydana geldiği değerlendirilmektedir. Dün kıymetli kabine üyesi arkadaşım Tarım ve Orman Bakanımızla beraber Hatay Belen’den bahsetmiştik. Hatay’da çıkan bu yangının sebebiyle ilgili biraz daha detay bilgi verecek olursak, bahçe temizliği maksadıyla sazlık alanın yakılmasıydı. Bu yangına yol açan 2 kişi gözaltına alınmıştır. Bugün birinin tutuklandığını, birinin de adli kontrolle serbest bırakıldığını belirtmek istiyorum.

Yine Mersin Gülnar’da köy içerisinde bulunan bir evin bahçesinde ateşle oynayan çocukların sebep olduğu yangın kazaen de olsa maalesef orman yangınına yol açmış bulunmakta.

“RÜZGAR BİR ANDA YANGINI DAHA VAHİM BİR NOKTAYA TAŞIDI”

Bugün yine Çanakkale’deki yangın sabahleyin bizi hayli ümitlendirmişti. Sönmesi noktasındaki gelişmeler, fakat rüzgârın bir anda yaklaşık 70 kilometre saate çıkması, bir anda yangını daha vahim bir noktaya doğru taşıdı. Bakanımız bütün arkadaşlarıyla beraber orada. İçişleri Bakan Yardımcımız hakeza orada. AFAD’daki arkadaşlarımız orada. Valiliğimiz ve tüm kurum ve kuruluşlar seferberlik halinde o yangını söndürmek noktasında gayret gösteriliyor.

Hatay’daki orman yangınında ikinci gün! Yerleşim yerleri tahliye edildi

“AKTİF İKİ ORMAN YANGINI VAR”

Tekirdağ Malkara’da, Balıkesir Sındırgı’da aktif iki orman yangını var. Bunlarla da ilgili Bakanlığımız ve Tarım Orman Bakanlığımız gerçekten seferberlik halinde. O yangınları söndürmek noktasında gayret gösteriyor.

“YAKIN ZAMANDA DESTEK ÖDEMELERİNİ YAPACAĞIZ”

Biliyorsunuz 8-9-10 Temmuz’da 10 ilimizi etkileyen bir sel oldu. Kuvvetli yağışlar, bunun biliyorsunuz 7’sinde 15 ille ilgili Batı, Orta Karadeniz ve akabinde Doğu Karadeniz’le ilgili turuncu uyarılar olmuştu. Artık hep iklim değişikliği, kuvvetli yağışlar, havanın aşırı ısınması hep bunlardan bahsediyoruz ama söylemek istediğim kuvvetli yağışlarla ilgili yapılan uyarılara vatandaşlarımızın tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızdan öncesinde gerçekten hassasiyetli, hazırlıklarının olduğunu gördüm ve bundan da memnuniyet duyuyorum. Bunun bizim yaşamış olduğumuz olumsuzlukların volümünü olabildiğince düşürdüğünü de sahayı gezdiğimiz zaman görüyoruz. Bugün Karabük’teyiz. Çünkü Karabük’te 150 ve 200 kilogram metrekareye düşen yağış alan yerler var. Daha çok Yenice ile Eskipazar, iki ilçemiz ağırlıklı yağış aldı. Burada bugün incelemelerde bulunduk Valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, muhtarlarımızla. Gördüğüm şey şu; zarar tespitleriyle ilgili tüm çalışmalar valimizin koordinasyonu ile bitirilmiş. Gerek hanelerin yani konutların eşyaları, zararları gerek iş yeri zararları gerekse tarım ve hayvancılıkla ilgili yapılan zarar tespitleri nihayetlendirilmiş. Bunlarla yakın bir zaman içerisinde vatandaşlarımıza bu zararları noktasında ne kadar destek olacağımızı bildireceğiz ve kendilerine bununla ilgili destek ödemelerini yapacağız.

“KARABÜK’TE ALTYAPIYLA İLGİLİ BİR OLUMSUZLUK SÖZ KONUSU DEĞİL”

Karabük’te, İl Özel İdaresi kapsamında olan yol ağımızla ilgili selin, aşırı yağışların getirmiş olduğu olumsuzlukların tamamı giderilmiş. Geçici olarak giderilenler var. Bir de onları kalıcı olarak gidermeye yönelik çalışmalar var. Şu anda Karabük şehrimizde elektrikle ilgili, haberleşmeyle ilgili, yolla ilgili, içme suyuyla ilgili hamdolsun herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Bunlar vatandaşlarımıza, hemşerilerimize ulaştırılıyor. Ama onlarla görüştüğümüz zaman bizim süratle aksiyon almamız gereken noktalar da var. Köprüyle ilgili, menfezle ilgili, yol sanat yapılarıyla ilgili, yol onarımlarıyla ilgili yapmamız gereken ev ödevlerimiz var. Bunların her biri valiliğimiz, bütün belediyelerimiz, köy muhtarlarımız, hemşerilerimizle istişare halinde gayet güzel bir hazırlık yapmış. Ben kendisine de teşekkür ediyorum. Bunların her birinin ihale öncesi dosyaları hazırlanmış. Biz de İçişleri Bakanlığı olarak, AFAD olarak, maddi olarak da yardım etmek durumundayız. Onunla da ilgili kendilerine sözümüzü verdik. Süratle valimiz en kısa zamanda bunların ihalelerini yapacak. İnşallah 4-5 ay almayan bir süre içerisinde bu yapıların her biri tamamlanacak.

“ŞEKER KANYONU’NDA YAPILMASI GEREKENLER FİZİBİLİTE RAPORLARINDAN SONRA ORTAYA ÇIKACAK'”

Biz şunu söylemek istiyoruz. Devlet Su İşlerimizin, Karayollarımızın ve diğer ilgili kurumlarımızın da yapması gerekenler var. Onların da her birini tek tek tespit ettik. Az önce içeride Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızla da görüştüm. Bizim Türkiye çapında meşhur Şeker Kanyonumuz var. Şeker Kanyonumuz, adı şeker, bir görmeniz lazım. Buradan reklamını da yapıyoruz bütün aziz milletimize. Karabük mutlaka görülmesi gereken güzel bir şehrimiz. Ama Şeker Kanyonu’nu mutlaka görmeniz lazım. Orada bizim bir ev ödevimiz var. Hemen şu anda buraya gelmeden önce görüşmüş olduğumuz kıymetli Abdülkadir Bakanımız bir ekip gönderecek ve o kanyon yolu üzerindeki aksayan yerimizle ilgili o güçlü kuvvetli yağıştan etkilenen o yolla ilgili ne yapabileceğimizi tünel mi yapacağız, yeni köprü mü yapacağız, bunların kararı fizibilite raporları ortaya çıktıktan sonra hangisi daha avantajlı o ortaya çıkacak. Ve burada da biz inşallah mesafe almak istiyoruz”