Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin etkisi devam ederken, 20 Şubat gecesi Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Meydana gelen depremlerin ardından diri fay hatları tartışma konusu oldu. Bunlardan biri de en son 1408 yılında kırılan Ölüdeniz fayı. Vatandaşlar Ölüdeniz fayının hangi illerden geçtiğini ve enerjisini boşaltıp boşaltmadığını merak ediyor.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından merkez üssü Hatay’ın Defne ilçesi olan 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Defne’de meydana gelen depremin Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı da etkilediği ifade edildi. Bölgede özellikle ilk depremden sonra binlerce artçı meydana gelirken, gözler güneydeki diri fay hatlarına çevrildi. Bunlardan biri de Ölüdeniz fayı. Bu fay son olarak 1408 yılında kırılarak depreme neden oldu. Lübnan gibi ülkelerde de hissedilen 6.4 büyüklüğündeki deprem sonrası bu fay üzerinde kırılabilecek noktalar araştırılıyor. https://tele1.com.tr/hatayda-6-4-ve-5-8-buyuklugunde-depremler-4-olu-294-yarali-792477/ÖLÜDENİZ FAYI NEREDE?
Ölüdeniz fayı Doğu Anadolu fayının güneyinden gelen ve Suriye, Lübnan, İsrail üzerinden devam eden bir fay. Ölüdeniz fayı Yayladağ’ın doğusundan gelerek Amik ovası içinde sonlanıyor. Akdeniz yitim zonundan gelerek Amik ovası boyunca uzanan yitim zonu, Arap platformuyla Toros bloğu arasındaki yitimi sağlamakta ve bu yitim sonucu da yanal atımlı fay olarak Türkoğlu ile Gölbaşı arasındaki fay hattı gelişiyor. Ölüdeniz Transform Fayı (DST), bazen Ölüdeniz Çöküntüsü ve Ölüdeniz Fay Zonu olarak da anılır, Maraş üçlü ekleminden (Türkiye’nin güneydoğusundaki Doğu Anadolu Fay Hattı ile bir kavşak) kuzey ucuna uzanan bir dizi fay. Kızıldeniz Çöküntüsü (Sina Yarımadası’nın güney ucunun hemen açıklarında). Fay sistemi, batıda Afrika levhası ile doğuda Arap levhası arasındaki dönüşüm sınırını oluşturur. İki plakanın göreli hareketlerini gösteren, sol yanal yer değiştirme bölgesi.HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?
Ölüdeniz Fayı, Hatay’ın Antakya ilçesinin doğusundan güneye doğru inerek Suriye, Lübnan ve İsrail’in Akdeniz’e yakın kesimlerinden geçerek Mısır ve Suudi Arabistan’ın arasındaki Kızıl Deniz’e kadar iniyor. Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu fayla ilgili “Hatay’daki 6.4 ile M5.8’lik depremlerin her ikisi de Ölüdeniz kırığı üzerinde oluştu. Doğu Anadolu ile Ölüdeniz kırıkları kudurdu” ifadelerini kullanmıştı. Prof. Dr. Naci Görür de dünkü depremin Kahramanmaraş depremlerinin Hatay’a stres transfer etmesi sonucu geliştiğini belirterek “Ölüdeniz fayı da büyük ölçüde kırıldı. Enerjisini boşalttı” demişti.
Muhabir: Barış Önal