Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde depremler! 6 ölü 562 yaralı

Yayın tarihi: 20 Şubat 2023 Pazartesi 8:13 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2023 Salı 11:52 pm

Kahramanmaraş merkezli  depremlerin ardından büyük yıkıma uğrayan Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremde 6 kişi hayatını kaybederken 562 kişi de yaralandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce kişinin vefat ettiği Hatay’da 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Kandilli, Büyükcat-Samandağ mevkiinde meydana gelen depremin  7.7 kilometre derinliğinde olduğunu bildirdi.

Samandağ ilçesinde ise 6.4’lük depremden sadece 3 dakika sonra, Hatay’ın Samanda ilçesinde, 5,8’lik bir deprem daha meydana geldi. Depremin 7 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  Defne, Antakya ve Samadağ ilçelerinde toplam 6 kişinin öldüğünü, 18’i ağır 562 kişinin de yaralandığını bildirdi. Soylu, enkazlarda arama kurtarma çalışmalarının da sürdüğünü belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hatay Tıp Fakültesi ile İskenderun ve Reyhanlı Devlet Hastanelerinde yatan toplam 95 hastamız yeni iki depremden sonra tedbiren Adana ve Dörtyol hastanelerine sevk edilmiştir.” ifadesini kullandı.

Hatay’daki sahra hastanelerinin görevlerine devam ettiğini belirten Koca, Adana ve Dörtyol’da doluluk oranlarının düşük olduğu bilgisini verdi.

DEPREMLER BİRÇOK İLDE HİSSEDİLDİ

Hatay merkezli depremler; Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Diyarbakır, Gaziantep, Adana ve Antalya’da hissedildi.

“HER YER YIKILDI”

Hatay’da depreme yakalanan Gazeteci Adem Metan, depremin yarattığı etkiyi çığlık çığlığa anlattığı bir video paylaştı. Metan, “Arkadaşlar çok büyük bir deprem oldu. Her yer yıkıldı, her yer yıkıldı”

YETKİLİLERDEN ÇAĞRI

Depremin ardından AFAD, hasarlı yapılar için yurttaşları uyardı.

AFAD, Twitter’dan “Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Doğru bilgi için resmî kaynakları takip edin” paylaşımını yaptı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: “Hatay merkezli depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz.”

DEPREM ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA’YI SALLADI

6,4 büyüklüğündeki deprem Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı da salladı.

Deprem Lübnan’da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti.

Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır’da da hissedildi.

HATAY VALİSİ’DEN AÇIKLAMA

Hatay Valisi Rahmi Doğan, AA muhabirine, “Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor.” dedi.

HALUK LEVENT: 5 HASARLI BİNA YIKILDI

Haluk Levent,  depremlerin ardından “Off çok bina gitti çok çok” paylaşımı yaptı. Levent, kendisine gelen bilgilere göre 5 binanın yıkıldığını bildirdi.

Levent, Antakya’da bulunan Şehit Murat Nuraydın Caddesi’nde yıkılan bir binaya AFAD’ın müdahale ettiğini duyurdu.

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA HASTANESİ VE AFAD KOORDİNASYON MERKEZİ TAHLİYE EDİLİYOR

DHA’nın haberine göre; Antakya’da bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi ve Hatay’daki AFAD Koordinasyon tahliye edilmeye başlandı.

AFAD’IN “DENİZ SEVİYESİ 50 CM’E KADAR YÜKSELEBİLİR SAHİLDEN UZAK DURUN” UYARISI KALDIRILDI

AFAD, 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerin ardından deniz seviyesinde 50 CM yükselme olabileceğini belirterek yurttaşların sahil şeridinden uzak durmasını istedi. AFAD’ın uyarısı ardından Antalya ve Mersin valilikleri de sahil şeridinden uzak durulmasını istedi.

Uyarıların ardından AFAD, açıklamanın tedbir amaçlı yapıldığını ve Kandilli’den yapılan değerlendirmeler sonucu ‘deniz seviyesi uyarısını’ kaldırdıklarını açıkladı.

KILIÇDAROĞLU: DUALARIMIZ YENİ KAYIPLARIN YAŞANMAMASI

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, depremlerin ardından Twitter hesabından, “Hatay’da peş peşe yaşanan, çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle bölgedeki tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dualarımız, yeni kayıpların yaşanmaması için” paylaşımı yaptı.

ADANA’DA YIKILAN BİNA YOK! HASTALAR VE REFAKETÇİLER HASTANE BAHÇESİNDE

Adana’da da hissedilen depremlerde yıkılan bir bina olmadığı bildirildi. Adana Valisi Süleyman Elban, Çukurova ilçesi Turgut Özal Bulvarı’nda iki binanın yıkıldığına ilişkin iddiaların doğru olmadığını söyleyen Elban, gerekli kontrollerin yapılmaya devam ettiğini kaydetti.

Bu arada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesindeki bazı hasta ve refakatçilerinin, depremin ardından sedyelerle hastane bahçesine çıktıkları görüldü.

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

NTV’ye bağlanan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremlerin ardından enkaz altında kalanlar olduğunu açıkladı. Savaş, “”Maalesef bazı binalarımız yıkıldı. Bir köprümüz yıkıldı. Enkaz altında kalanlar var” dedi.

İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ TAHLİYE EDİLİYOR

Kahramanmaraş merkezli depremlerde bir kısmı yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi tahliye edilmeye başlandı.

GAZİANTEP VALİSİ: CAN KAYBI YOK

Gaziantep Valisi Davut Gül, metruk bir binada kısmi çökme olduğunu ve kentte  can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

DEFNE VE SAMANDAĞ’DA YIKILAN BİNALAR VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Defne ve Samandağ ilçelerinde yıkılan binaların olduğunu açıkladı. CNNTürk’ten Fulya Öztürk, Soylu’nun bir kişinin öldüğünü aktardığını bildirdi.

“AMCAM ENKAZ ALTINDA”

Hatay’da deprem sırasında kaçmaya çalışan bir kişi enkaz altında kaldı, Kurtarma ekipleri çalışma başlattı. Olay yerindeki bir kişi AA’ya enkaz altında kalan kişinin amcası olduğunu bildirdi.

BİR KİŞİ ENKAZ ALTINDA KALARAK ÖLDÜ

AA!nın haberine göre; Antakya ilçesi Gazi ve Küçükdalyan mahallelerindeki 2 bina çöktü.

Bölgede çalışmalarını sürdüren arama kurtarma ekipleri hemen bu adreslere sevk edildi.

Gazi Mahallesi Şehit Murat Nuraydın Caddesi’ndeki binanın enkazında 1 kişiye ulaşıldı. Sağ çıkarılan bu kişi hastaneye götürüldü.

Bu binada enkaz altında olduğu öğrenilen 3 kişiye daha ulaşılabilmesi için ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

Küçükdalyan Mahallesi İpek Sokağı’nda yıkılan binanın enkazından da 2 kişi çıkarılarak tedaviye alındı. Aynı binadan 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı, enkaz altında başka kimsenin olmadığı belirtildi.

İpek Sokağı’ndaki binanın enkazından kendi imkanlarıyla kurtulan Ahmet Başman,  sarsıntı sırasında bu müstakil evde olduklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar görmeyen evin iki odadan oluşan eski bir yapı olduğunu belirten Başman, “Göçük altından kendi imkanlarımla çıktım. Deprem sırasında 4-5 kişiydik. Kızım ağır yaralı, amca oğlu vefat etti. Diğerleri çıktı.” dedi.

İHA,  Vahit Başman’ın enkaz altında vefat ettiğini bildirdi.

KANDİLLİ: 4.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Kandilli, saat 22.00’de Samandağ-Mızraklı mevkiinden 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Rasathane, depremin derinliğinin 5 kilometre büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

HATAY VALİLİK BİNASI KULLANILAMAZ HALE GELDİ

6 Şubat tarihli depremde hasar gören tarihi Hatay Valiliği binası, 6.4 büyüklüğündeki depremde ağır hasar aldı. Büyük bir kısmı yıkılan bina kullanılamaz hale geldi.

Polis bina çevresinde güvenlik önlemi aldı. Yaşanabilecek olası bir yıkıma karşı binaya kimse yaklaştırılmıyor.

ENKAZLAR TEDBİR AMAÇLI KONTROL EDİLİYOR

AA’nın haberine göre; Defne ve Samandağ ilçeleri merkezli meydana gelen depremler sonrası ekipler tedbir amaçlı enkazları kontrol ediyor.

THY’NİN TAHLİYE UÇUŞLARI DEVAM EDİYOR

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Hatay’ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay Havalimanı’nda tahliye uçuşlarının devam ettiğini bildirdi.

Ekşi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Geçmiş olsun Hatay’ım. Deprem sonrasında Hatay Havalimanı pisti tekrar kontrol edildi. Pistte problem olmadığı teyit edildi. Akabinde uçağımız havalimanından emniyetli şekilde kalkışını gerçekleştirdi.” ifadelerini kullandı.

THY’nin TK 4371 sefer sayılı ve 167 yolcusu bulunan uçağının Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yapması bekleniyor.

MERSİN’DE OKULLAR BİR GÜN TATİL EDİLDİ

Depremlerin hissedildiği Mersin’de okullar bir günlüğüne tatil edildi. Mersin Valiliği, Twitter hesabından, “Mersin İlimiz genelinde 21.02.2023 Salı günü eğitim öğretime (1) gün ara verilmiş, okullar tatil edilmiştir. Ayrıca, kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelli personelimiz ile 10 yaş ve daha küçük yaşta çocuk sahibi olan kadın personelimiz idari izinli sayılacaktır” açıklamasında bulundu.

32 ARTÇI MEYDANA GELDİ

AFAD, 32 artçı depreme meydana geldiğini bildirdi. AFAD’ın paylaşımı şöyle:

“Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04’te 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.

Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere, 32 artçı deprem yaşanmıştır.

Deprem nedeniyle üç vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 213 vatandaşımız çevredeki hastanelere nakledilmiştir.

Deprem bölgesinden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 42 ihbar ulaşmıştır.

16 AFAD İl Müdürlüğü ekibi ile 112 Acil, itfaiye, JAK, PAK, CEKUT ve STK ekipleri bölgeye sevk edilmiştir.

Bölgede arama tarama çalışmaları devam etmektedir.”

KİLİS: CAN KAYBI YOK

Kilis Valiliği, Hatay’ın Defne ilçesi merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremde Musabeyli ilçesinde bir ahırda çökme olduğunu, herhangi bir can kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Hatay’da meydana gelen depremin Kilis’te de hissedildiği belirtildi.

“YARSELİ VE BÜYÜK KARAÇAY BARAJLARINI TEHDİT EDEN BİR DURUM YOK”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Twitter hesabından, “Hatay merkezli iki depremin ardından DSİ ekiplerimiz bölgedeki barajlarımızı yerinde inceliyor. İlk tespitlerimize göre Hatay’daki Yarseli ve Büyük Karaçay barajlarımızda, baraj güvenliğini tehdit eden bir durum bulunmuyor. Hatay’ımıza, tüm milletimize bir kez daha geçmiş olsun.” paylaşımını yaptı.

DEFNE VE SAMANDAĞ’A ‘ACİL ÇADIR’ ÇAĞRISI

Hatay’da depremlerin merkez üsleri Defne ve Samandağ belediye başkanları acil olarak çadır ihtiyaçları olduğunu duyurdu.

“ÇADIR SORUNUMUZ HALA ÇÖZÜLMEDİ”

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz “Depremle birlikte elektrikler kesildi. İnsanlar güvenli illere kaçmaya çalışıyorlar. Ağır hasarlı ve orta hasarlı binalarımız yıkıldı. Her taraf zifiri karanlık olduğu için binalarda insan olup olmadığını teyit etmedik. Bazı haberler aldık onları teyit etmek istiyorum. Vatandaşlarımız çadır istiyor. Vatandaşlarımızı artık kimse eve sokamaz. Bu çadırları da vatandaşlarımıza çok görmesinler. Bu sorunumuz hala çözülmedi. Çok acil bir şekilde barınma sorununa çözüm bulmalarını istiyorum” dedi.

“ACİL ÇADIR İSTİYORUZ”

Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel ise “Kahramanmaraş’tan çok daha fazla hissettik. Şu an elektrik yok. İnsanların çığlıkları arasında koordine etmeye çalışıyoruz. Enkaz altında kalanları Valiliğe bildiriyoruz, müdahale etmeye çalışıyoruz. Durum facia. Maraş depremini üçe katlayan bir depremdi. Kötü durum. İnsanların can hıraş feryatları var. Acil çadır istiyoruz. Burası metropol değil, taşra. Kimse evini, ahılı bırakıp gitmez. Çadırkent kuracağımıza millete çadır versek daha iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

DEPREMZEDELER ADANA’YA SEVK EDİLİYOR

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde yaralananların Adana’ya hava ve kara yoluyla sevki sürüyor.

Akşam 20.04’te Hatay’ın defne ilçesi merkezli 6,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle yaralanan vatandaşlar, askeri helikopter ve 112 Acil Sağlık araçlarıyla Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesine getiriliyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaralanarak Hatay’da tedavi altına alınan depremzedeler de bugün meydana gelen deprem nedeniyle iki hastanenin tedbir amaçlı boşaltılması sonrası naklediliyor.

Tahliye kararı verilen İskenderun Devlet Hastanesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesindeki yaralılar da helikopter ve ambulanslarla şehir hastanesine sevk ediliyor.

EŞYALARINI ALMAK İÇİN HASARLI BİNAYA GİREN 3 KİŞİ ENKAZ ALTINDA

Antakya Gazi Mahallesi’nde 3 katlı hasarlı binadaki evlerinden eşya aldıkları sırada depreme yakalanan 4 kişiden biri, dışarıya çıkmayı başarırken, 3 kişi ise yıkılan binanın enkazı altında kaldı.

Bölgeye yönlendirilen AFAD ve TTK, JAK ve TAK ekipleri enkazda arama kurtarma çalışması başlattı. Enkazın oldukça riskli olduğunu ve art arda yaşanan artçı sarsıntılar nedeniyle ekipler çalışmalarını güçlükle sürdürüyor.

ABD’DEN “DERİN KAYGI DUYDUK” AÇIKLAMASI

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Türkiye ve Suriye’de zaten harap olan bölgeleri etkileyen deprem haberleri dolayısıyla derinden kaygı duyduk” dedi. Sullivan, depremler dolayısıyla ABD’nin tam desteğinin devam edeceğinin altını çizdi.

 

HALUK LEVENT: 2 GÖNÜLLÜ İLE 1 ÇOCUK ENKAZDAN KURTARILDI

2 Ahbap gönüllüsü ve bir çocuk Hatay’da enkaz altından kurtarıldı. Haluk Levent, Samandağ Tomruksuyu’nda gıda yardımına giden 2 Ahbap gönüllüsü ile bir çocuğun depremde enkaz altında kaldığını bildirdi. Levent, AFAD ekiplerinin 2 gönüllü ve  bir çocuğu kurtardığını Twitter hesabından şu sözlerle duyurdu:

“Artçı deprem anında Samandağ Tomruksuyu mevkiinde kuru gıda yardımına giden Ahbap gönüllüleri Ali ve Ufuk çocuklara süt ve bisküvi dağıtırken enkaz altında kaldılar. Ufuk , Ali ve bir küçük çocuk Afad gönüllülerince az önce kurtarıldılar”

İŞYERİNDE YANAN ATEŞ FARK EDİLDİ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Antakya Haraparası mahallesi 8?inci Sanayi Caddesi’nde bulunan ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören bir işyerinin çöken enkazında ateş yandığı yönünde ihbar üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. AFAD, SAR ve İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri enkazda canlı araması yaptı. Hassas burunlu arama köpekle yapılan çalışmalardan sonuç çıkmadı. Telefonla ulaşılan işyeri sahibi, kendisinin ve ailesinin işyerinde olmadığını söyledi. Yanan binanın risk oluşturmaması için alana getirilen ekskavatörle enkaz kaldırma çalışması başlatıldı.

DEPREMDE FENALAŞAN KADIN DOĞUM YAPTI

Suriye uyruklu hamile kadın, jandarma ekiplerince taşındığı sahra hastanesinde kız çocuğu dünyaya getirdi. Antakya ilçesinde de hissedilen sarsıntı nedeniyle Hasan Keyku, 8 aylık hamile eşi Culia ve bir çocuğuyla evden çıktı.

Ekiplerin, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine kurulan sahra hastanesine götürdüğü kadın, özel olarak hazırlanan çadırda doğum yaptı.

SAĞLIK ÇALIŞANI UYARDI! “TWİTTER VE INSTAGRAM VAKA İHBAR NOKTASI DEĞİL!”

Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından bir sağlık çalışanının vaka ihbarı hakkındaki uyarısını paylaştı. Sağlıkçı, “Çok sayıda sahte ihbar bulunuyor. Çöken binalar zaten boş binalar. Panik halinde böyle ihbar ederseniz daha çok etkileniyoruz. Teyit almadığımız hiçbir ihbarı hiçbir yerde paylaşmayın. Vaka ihbar noktası Twitter ve İnstagram değil. Teyit aldığınızda 112 aranacak. Ekipler bizi koordineli şekilde yönlendirecek.” dedi.