Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş: 46 mahalle riskli dedim Murat Kurum cevap vermedi

Yayın tarihi: 18 Ocak 2024 Perşembe 7:01 am - Güncelleme: 18 Ocak 2024 Perşembe 7:01 am

CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Kahramanmaraş depremi öncesi Murat Kurum ile yaşadıklarını anlattı.  Savaş Hatay’da 46 mahallenin riskli ve acil müdahale edilmesi gerektiğini bildirmesine rağmen dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan cevap alamadıklarını söyledi.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz bugünkü köşesinde CHP‘nin Hatay’da yeniden aday gösterdiği bu nedenle tepkilerin odağındaki Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile yaptığı röportajı yayınladı. Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Lütfü Savaş depremden önce 46 mahallenin çok riskli olduğunu ve dönüşüm projelerini dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı olan şimdiki AKP’nin İBB adayı Murat Kurum’a gönderdiklerini fakat hiçbir yanıt alamadıklarını söyledi.

Özgür Özel’den ‘Lütfü Savaş’ açıklaması: Alternatif bulamadık

Lütfü Savaş Murat Kurum için “Kurum’a hiçbir şey anlatamazsınız. Onunla hiç konuşulmuyor. Yukarıdan bakıyor. Hemen geriliyor, eleştiriye açık değil.” ifadelerini kullandı.

İşte Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü:

Suçum var mı yok mu, siz karar verin.

2013 yılında Antakya Belediye Başkanı’ydım. Kentsel dönüşüm yasası çıktı. Aksaray ve Emek mahallelerinde dönüşüm izni aldım. Ben AK Parti’den ayrıldım. Antakya Belediyesi’ne verdiler dönüşümü. Dokuz yıl dönüştüremediler. Belediyeden rahatsız oldu insanlar, güvenleri sarsıldı.

Adam 6 bin konut planlamış. Yeşil alan ve yol yok. Dedim ki “rantsal dönüşüm yapıyorsunuz, buna karşıyım.” Halk da karşıydı.

2014’te büyükşehir belediye başkanı oldum. Dağ bandında 7 mahalle vardı. “Kentsel dönüşüm alanı yapalım” diye defalarca yazdım. Kimseden para istemeyecektik. Bize cevap verilmedi.

2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bize yazı gönderdi. “Kentsel dönüşüm strateji belgenizi hazırlatın” diye. “Oh” dedik. Antakya ve Defne’de 46 mahallenin çalışmasını yaptık. 25.020 binayı incelettik. 13.420’si acil müdahale edilmesi gereken binaydı.

26 etaba ayırdık. İlk etabın bütün zemin çalışması dahil plan ve projeyi bitirdik. 2021’in başında bakanlığa yazdık. Dedik ki “Hatay’ın merkezindeki 46 mahalle riskli. Bunların yüzde 52’sine acil müdahale lazım.”

İlk etap Aksaray’dan başlıyor. Planını yaptık. Haber beklerken, dolaşım aksının ortasına okul yaptılar. Bizi dinlemediler.

Çalışmalarımızı, dönüşüm modelini nasıl yapacağımızı projelerle gösterdik. Dönüş olmadı.

Keşke şu an İstanbul’a belediye başkanı olmaya çalışan Murat Kurum da bu kadar çalışsaydı.

Ne yaptı?

Hiçbir şey yapmadı! Cevap bile vermedi bize. Seçilmiş belediye başkanının muhatap alınmayışı hiç sorgulanmıyor.

Muhatap almayan Kurum mu?

Evet, cevap versin. Ben akademisyenim. Boşuna beni üç dönem seçmediler. Sadece Sunni olduğum ve sağdan geldiğim için seçilmiyorum. Bizi yerden yere vurdular. Sanki travma yaşamamışız, kaçıp gitmişiz.

“Kurum, İstanbul’da depreme el atacak” deniyor.

Atamamış işte!

Önlem alabildi mi?

Hiçbir şey yapamadı. Ama bakın Mehmet Özhaseki düzgün çalışıyor, bizleri kaale alıyor. Biz de saygı duyuyoruz. Şu parti bu parti diye ayırırsanız, bütün insanları kırarsanız.

Bakanlığa gönderdiğiniz o çalışmadaki binalar yıkıldı mı?

Çoğu yıkıldı. Yüzde 54 öngördük. Yüzde 55’i kullanılamaz hale geldi.

Ne kadar insan öldü?

Ölenlerin yüzde 80-85’i Antakya ve Defne’den. 32 mahallemiz yok oldu.

“Hatay’da bir giriş ve çıkış var. Savaş, yolları yapmadı” deniyor.

O yollar Karayolları’nın. AFAD insanlarını kurtarmak için vinç kiralayanların vincini geçirmedi ilk beş gün. Kaçıncı gün geldiniz?

İkinci.

Var mıydı organizasyon, görebildiniz mi?

Hiçbir şey göremedim.

Ben de görmedim.

Belediyeyi de görmedim ama.

Ben hep oralardaydım.

Sizi itfaiyede gördüm, itfaiye çökmüştü.

Çökmüştü ama beğenmediğiniz itfaiyeyle ilk üç günde 3800’den fazla adam kurtardık. AFAD “Hatay’da bir şey yok” diye dışarıdan gelenleri Kahramanmaraş ve Osmaniye’ye gönderdi. Hem gıda hem arama kurtarma konusunda.

Bakın, 2018’de af çıkardı hükümet. Hatay’da 205 bin bağımsız bölümü affettiler.

Ne kadarı yıkıldı?

Çoğu yıkıldı. Bunlar niye eleştirilmiyor?

Kurum’a anlatabildiniz mi?

Kurum’a hiçbir şey anlatamazsınız. Onunla hiç konuşulmuyor. Yukarıdan bakıyor. Hemen geriliyor, eleştiriye açık değil.

Lütfü Savaş’tan tepkilere yanıt: Sanal dünyada yaşamıyoruz

Kaynak: TELE1