‘Hasta işçi şantiyeye getirildi’ iddiası! 300 işçi karantinada, 6 işçi hastanede

Yayın tarihi: 26 Mart 2020 Perşembe 1:02 pm - Güncelleme: 26 Mart 2020 Perşembe 3:25 pm

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Elmadağ şantiyesinde çalışan 300’e yakın işçinin koronavirüs şüphesiyle karantinaya alındığı, 6 işçinin de hastaneye götürüldüğü öğrenildi. Konuya ilişkin konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şube Başkanı Selçuk Uluata, daha önce yetkililere uyarıda bulunduklarını ama uyarıların kulak arkası edildiğini söyledi.

Birkaç ay önce baca filtresi takmadığı için santralı mühürlenen Çelikler Holding’in işçilerin hayatını da yok saydığı ortaya çıktı. Holdinge bağlı YSE Yapı Sanayi ve Ticaret Şirketi’nde çalışan 300’ye yakın işçinin Hasanoğlan Fen Lisesi Öğrenci Yurdu’nda gözetim altında tutulduğu öğrenildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir işçi Birgün’den İsmail Arı’ya yaptığı açıklamada, “Bir arkadaşımızı bir hafta önce hastaneye götürüp test yaptılar. Sonra ‘Testin negatif çıktı’ diyerek yeniden bizim yanımıza, yani şantiyeye yolladılar. Ardından gece polis ve diğer yetkililer işçi arkadaşımızı arayarak ‘Hazırlan, seni almaya geliyoruz’ dedi ve apar topar arkadaşımızı geri götürdüler” dedi.

Bu görüntüler hastane inşaatından… İşçiler, bu şartlar altında çalışmaya zorlanıyor

6 İŞÇİ HASTANEDE, DİĞER İŞÇİLERE BİLGİ VERİLMİYOR

“Yetkililer bize bir bilgi vermiyor” diyen işçi, “Gece arkadaşımız apar topar götürülürken onunla aynı odada kalan arkadaşları da götürdüler. Hastaneye koronavirüs şüphesiyle toplam altı arkadaşımız götürüldü. O geceden sonra da bizim çalıştığımız şantiyeyi kapattılar ve bir gün sonra da benimle beraber 300’e yakın işçi Hasanoğlan Fen Lisesi Yurdu’na getirildik. Bizim içimizde başka koronavirüs taşıyan var mı yok mu bilmiyoruz. Çalıştığımız şirketin yetkililerinden hiçbiri başımızda değil. Onların şantiyede kaldığı söyleniyor. Burada günde üç defa ateşimizi ölçüyorlar. ‘Çevremizde durumu sıkıntılı olan var mı?’ diye sorduğumuzda sağlık çalışanları ‘Hiçbirinizde bir şey yok, gayet iyi gidiyorsunuz’ diye yanıt veriyor” diye konuştu.

Elmadağ Belediye Başkanı CHP’li Adem Barış Aşkın da BirGün’e, “Biz belediye olarak Hasanoğlan Fen Lisesi Yurdu’nda kalan işçilerin şampuan, sabun ve maske ihtiyacını karşıladık. Bazı işçilerde koronavirüs testinin negatif çıktığını biliyoruz ve daha fazla bir bilgimiz yok” ifadelerini kullandı.

‘UYARILARIMIZ KULAK ARDI EDİLDİ’

TMMOB İMO Ankara Şube Başkanı Selçuk Uluata, “Maalesef yine uyarılarımız kulak ardı edildi. Dünya çapında bir salgınla mücadele ederken dakikaların, saatlerin, geçen her zamanın değeri çok büyük. İnşaat işkolu gibi tehlikeli, dezenfeksiyon ve hijyen koşullarının sağlanmasının zor olduğu bir işkolunda daha dikkatli ve hızlı bir süreç yürütülmesi gerekir. Adeta şantiyeler görmezden geliniyor, sanki yokmuş gibi hareket ediliyor” dedi.

İMO olarak şantiyelerde derhal önlem alınması için çağrıda bulunduklarını hatırlatan Uluata, “Bir kez bu çağrımızın ilgili bütün kurumlar tarafından bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Zaman geçtikçe şantiyelerde tıpkı bu olaydaki gibi riski daha da büyütüyoruz. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise buna benzer haberleri maalesef daha çok duyacağız” şeklinde konuştu.

Dün de aralarında DİSK’e bağlı Dev-Yapı İş Sendikası üyelerinin de bulunduğu Atatürk Kültür Merkezi’nin inşaatında çalışan işçiler, bir işçinin koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırılmasının ardından iş bırakmıştı. ‘Evde kal’ çağrılarına rağmen çalışmak zorunda olan işçiler, koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde ücretli izin talebini yinelemişti.