AKM işçileri iş bıraktı! ‘Bir arkadaşımızın koronavirüs test sonucu bekleniyor’

Yayın tarihi: 25 Mart 2020 Çarşamba 5:45 pm - Güncelleme: 25 Mart 2020 Çarşamba 5:45 pm

Aralarında DİSK’e bağlı Dev-Yapı İş Sendikası üyelerinin de bulunduğu Atatürk Kültür Merkezi’nin inşaatında çalışan işçiler, bir işçinin koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırılmasının ardından iş bıraktı. ‘Evde kal’ çağrılarına rağmen çalışmak zorunda olan işçiler, koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde ücretli izin talebini yineledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Dev-Yapı İş sendikası üyelerinin de aralarında bulunduğu Atatürk Kültür Merkezi inşaatında çalışan işçiler, koronavirüse karşı gerekli önlemlerin alınmadığını, bir işçinin koronavirüs belirtileriyle hastaneye kaldırıldığını ve test sonucunun beklendiğini söyledi.

İş bırakma eylemiyle ilgili açıklama yapan Dev-Yapı İş, “Günlerdir uyarıyoruz, işçilerin hayatı patronların insafına terk edilemez” dedi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Hijyen açısında yatakhane, duşlar, yemekhane vb. ortak kullanım alanlarında acil önlem alınsın! Koğuşlarda, 6-8 kişi kalıyor, 3 yada 4 kişilik olmalı, şantiye giriş çıkışları kontrol altına alınsın!

Şantiye giriş çıkışları kontrol altına alınsın. Yemekhanede aynı anda yemek yiyenlerin sayısı düzenlensin. Yemekhane girişlerinde ateş ölçer bulundurulsun, evci personellere ücretli mazeret izini verilsin! Bu koşullar sağlanmadığı taktirde iş yeri kapatılsın ve tüm çalışanlara ücretli mazeret izini verilsin.

Önlem almak yerine işçilerde mağduriyet yaratacak uygulamalar yaşanmaktadır. Şantiyelerden işten çıkarma haberleri geliyor. İşten çıkarılan arkadaşlarımız memleketlerine dönüyor. Bu ciddi risk taşımaktadır. Eğer önlem alınmaz ve bu şekilde devam ederse koronavirüs salgınını durdurmak bu yana memleketin her tarafına yayılır.

Uyarılarımız dikkate alınmalıdır!

Konfederasyonumuz kamuoyuna açıkladığı talepler derhal hayata geçirilmeli ve “Yaşamak için ücretli izin” kararı siyasi iktidar tarafından uygulanmalıdır.

Taleplerimiz:

– Zorunlu alanlar dışında ücretli izin
– Devlet çalışanların gelirlerini güvence altına almalı
– İşsizlik sigortasından yararlanma kolaylaştırılmalı
– Fatura ve kredi borçları ertelenmeli
– En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmeli”