Hamas-İsrail savaşında 6. gün bitti! Ölü sayısı 2 bin 837

Yayın tarihi: 12 Ekim 2023 Perşembe 12:06 am - Güncelleme: 13 Ekim 2023 Cuma 12:32 am

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ adıyla saldırılarının ardından başlayan olaylarda 6. gün bitti. Çatışmalarda 1.300 İsrailli, 1.537 Filistinli hayatını kaybetti. Kassam Tugayları tarafından esir alınan bir Yahudi yerleşimci kadınla iki çocuğunun serbest bırakıldığı açıklandı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, “İsrail’in savaş kurallarına göre hareket etmesinin gerçekten önemli olduğunu” söylediğini belirtti.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik başlattığı saldırılar çatışmaya dönüştü. İsrail’in verdiği karşılıklarla birlikte her iki tarafta da çok sayıda can kaybı yaşandı. Savaşta altıncı günü geride kalırken  1.417 Filistinli, 1.300 İsrailli hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden 1.417 kişiden 248’inin kadın 447’sinin çocuk olduğunu belirtti. Bakanlık ayrıca, 932’si kadın, 1531’i çocuk, 6 bin 268 kişinin yaralandığı kaydedildi.

ESİR ALINAN İSRAİLLİ KADIN VE ÇOCUĞU BIRAKILDI

Katar merkezli Al Jazeera’nın haberine göre, Kassam Tugayları, çatışmalar sırasında esir aldığı bir Yahudi yerleşimci kadınla iki çocuğunu serbest bıraktı.

Al Jazeera, kadın ile çocuğunun serbest bırakılmasına ilişkin görüntüleri de yayımladı.

BİDEN’DAN NETANYAHU’YA ‘SAVAŞ KURALLARI’ HATIRLATMASI

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da ABD’de yaşayan Yahudi cemaati liderleriyle düzenlenen toplantı öncesi açıklamalarda bulundu. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin “Bunun Holokost’tan bu yana Yahudiler için en ölümcül gün olduğunu savunuyorum” yorumunu yapan Biden, Demir Kubbe’nin ikmali için mühimmat gönderdiklerini, Doğu Akdeniz’e ABD uçak gemisi filosunu yönlendirdiklerini ve savaş uçakları gönderdiklerini söyledi.

Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, “İsrail’in savaş kurallarına göre hareket etmesinin gerçekten önemli olduğunu” söylediğini aktardı. “Savaş kuralları vardır” diyen Biden, İsrail’in ülkeyi bir araya getirmek için elinden gelen her şeyi yaptığına inandığını vurguladı.

HAMAS SİVİL ÖLÜMLERİ YALANLADI: DİNİMİZ YASAKLAR

Hamas Siyasi Büro Üyesi Hüsam Bedran, Aksa Tufanı’na ilişkin basın açıklaması yayımlandı. Bedran, açıklamasında ‘operasyonun İsrail işgalinin Filistin’deki ihlallerine bir cevap olarak, birinci dereceden bir savunma operasyonu olduğunu, İsrail askeri üsleri ve merkezlerini hedef aldığını’ öne sürdü.

İsrail’de sivil öldürmediklerini iddia eden Bedran “Dinimiz, sivillere dokunmayı ve hedef almayı bize yasaklar. Hamas savaşçıları, Kassam Tugayları Komutanı Ebu Halid Dayf’ın videolarında da anlattığı gibi, sivillere dokunulmaması gerektiği yönündeki öğütlerini yerine getirmiştir” dedi.

İSRAİL PARLAMENTOSU ‘ACİL DURUM HÜKÜMETİ’NE ONAY VERDİ

İsrail Parlamentosu acil durum hükümeti kurulmasına onay verdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet liderlerinden eski Savunma Bakanı Benny Gantz’ın anlaşmasının ardından parlamentoda yapılan oylamada karar 4’e karşı 66 oyla verildi.

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

23:34 | İSRAİL’DEN GAZZE ŞERİDİNE ÇOK SAYIDA HAVA SALDIRISI

İsrail’in Gazze Şeridi’nin güney ve kuzey bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu 22 kişi yaşamını yitirdi.

20:13 | DOĞU KUDÜS’E SİLAHLI SALDIRI

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, Doğu Kudüs’ün Sahira Kapısı bölgesinde silahlı saldırı yaşandığı belirtildi. Olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildiği aktarılırken, polisin açıklamasında daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre saldırı Selahaddin Caddesi’ndeki İsrail polis karakoluna düzenlendi. İsrail’in Kanal 12 televizyonu, saldırıda 2 kişinin yaralandığını duyurdu.

19:47 |İSRAİL TANKLARI HAREKETE GEÇTİ

Gazze Şeridi’ne 6 gündür saldırılarını sürdüren İsrail ordusuna ait çok sayıda tankların sınıra yakın bölgedeki hareketliliği dikkati çekti. Üzerinde İsrail bayrakları asılan tanklar, bölgede bilinmeyen noktaya doğru hareket etti.

17:35 | NATO’DAN İSRAİL’E ORANTILI KARŞILIK TALEBİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılarla ilgili, “Çatışma geliştikçe sivillerin korunması önem taşımaktadır. Bu durum müttefiklerce de açıkça ifade edilmiştir. Savaşın kuralları vardır. Orantılılık talebi vardır. Bu birçok müttefik tarafından dile getirildi.” dedi.

17:32 | GAZZE’DEN İSRAİL’E FÜZE

Gazze Şeridi’nden İsrail’in Sderot kentine roket fırlattı. Atılan roketlerden bazıları İsrail’in “Demir Kubbe” savunma sistemleri tarafından havada imha edildi.

15:13: İSRAİL MÜLTECİ KAMPINI VURDU: 18 ÖLÜ

Gazze’de Nuseyrat Mülteci Kampı vuruldu: Kısa süre önce yapılan bombardımanda en az 18 kişi hayatını kaybetti

14:53 | İSRAİL HAMAS’IN TÜNELLERİNİ VURDU

İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, savaş uçaklarının Hamas tarafından yeraltında kurulan tünelleri hedef aldığını açıkladı.

14:40 | HAMAS SALDIRILARINDA 25 AMERİKALI HAYATINI KAYBETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas’ın saldırılarında 25 Amerikalının öldüğünü söyledi.

13:58 | ÇATIŞMALARDA BİR TÜRK VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

Diplomatik kaynaklar, İsrail ve Filistin’de yaşanan çatışmalarda, çifte vatandaşlığı bulunan bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini duyurdu.

13:37 | 338 BİN 934 KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından açıklanan verilere göre çatışmaların 6. gününde yerinden edilen Filistinli sayısı son 24 saatte 338 bin 934 kişiye ulaştı. Birleşmiş Milletler, “Gazze’deki insani durum tarif edilemez ve emsalsizdir” dedi.

12:04 | GAZZE’YE ENERJİ İÇİN ESİR ŞARTI

İsrail Enerji Bakanı, “Esirler evlerine dönmeden Gazze’ye elektrik, su ve yakıt verilmeyecek.”

07:32 | GAZZE’DE YERİNDEN EDİLENLERİN SAYISI 338 BİNİ GEÇTİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), devam eden İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze’de yerinden edilenlerin sayısının 338 bin kişiyi geçtiğini duyurdu. Gazze’de 2 milyon kadar Filistinli yaşıyor.

06:16 |  BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN ÇAĞRI

UNOCHA Gazze Sorumlusu Hamade el-Beyari, ofisin resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, “Bu aşamada birinci dereceden yapılması gereken, ateşkes ya da insani ateşkes. Böylece, yardım çalışanları, durumları değerlendirme imkanı bulabilir. Biz, şu ana dek sahada, durumları değerlendirecek güvenli bir ortam bulamadık” ifadelerini kullandı.

“Gazze Şeridi’nde durumun gerçekten tehlikeli olduğu belli, zorlayıcı şartlar hiç olmadığı kadar ağır olabilir” diyen Beyari, bu şartlarda insani yardımların sunulmasının da tehlikelerle çevrili olduğuna işaret etti.

05:58 | İSRAİL: YARALI FİLİSTİNLİLER TEDAVİ EDİLMEYECEK

İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel, İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı halde ele geçirilen Filistinlilerin tedavisinin yapılmayacağını bildirdi.

Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Arbel, dün Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yazdığı mektubunda, saldırılarda yaralanan Hamaslıların devlet hastanelerinde tedavilerinin durdurulması emrini verdiğini açıkladı.