Hamas-İsrail savaşında 16.gün! İsrail’den açıklama: Saldırılar durmayacak

Yayın tarihi: 22 Ekim 2023 Pazar 9:56 am - Güncelleme: 22 Ekim 2023 Pazar 10:56 pm

Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail’in verdiği karşılıklarla başlayan kanla çatışmalar 16. günününe girdi. İsrail ordusu gece boyunca Gazze’ye saldırdı. İsrail ordusu, ‘savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak ve karşı karşıya kalacağı tehditleri azaltmak’ amacıyla Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını açıkladı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzeddin el -Kassam Tugayları’nın İsrail’e yönelik başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli operasyonun ardından başlayan olaylar 16. gününe girdi. İsrail ordusu, gece boyunca, Gazze’nin çeşitli bölgelerine savaş uçakları ve topçu ateşiyle saldırılarına devam etti.

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin bulunduğu bir evi bombalaması sonucu bir çocuk, ikisi kadın 4 kişi hayatını kaybetti.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre İsrail ordusunun savaş uçakları ve topçu ateşiyle Gazze’ye gece boyu düzenlediği saldırılarda 100’den fazla Filistinli yaşamını yitirdi.

BİR GAZETECİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Filistinli Gazeteciler Sendikası, İsrail’in saldırılarında Filistinli foto muhabiri Ruşdi es-Serrac’ın hayatını kaybettiğini açıkladı. Sendika tarafından yapılan açıklamada, Serrac’ın yaşamını yitirmesiyle 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırılarında ölen gazetecilerin sayısının 18’e yükseldiği bildirildi.

SURİYE: İSRAİL HAVALİMANLARINA SALDIRDI

Suriye medyası, İsrail’in Şam ve Halep’teki havalimanlarına saldırdığını bildirdi. İsrail’den ise konuya ilişkin açıklama gelmedi.

TÜRKİYE’DEN GAZZE’YE YARDIM YOLA ÇIKTI

Gazze’ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, içerisinde 20 uzman sağlık çalışanın da bulunduğu Cumhurbaşkanlığı uçağı, Ankara’dan Mısır’a hareket etti.

İSRAİL BATI ŞERİA’DA CAMİ BOMBALADI

İsrail güçlerinin, Batı Şeria’nın Cenin, Tubas ve Nablus kentlerine düzenlediği baskın ve saldırılarda 3 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla, gece boyunca İsrail güçleri tarafından düzenlenen saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı güncellendi.

Buna göre, Cenin Mülteci Kampı’nın Ed-Demc Mahallesi’nde bulunan El-Ensar Camisi’ne düzenlenen saldırıda 1 kişi daha öldü ve Cenin’de ölenlerin sayısı 2’ye yükseldi.

İŞTE SAAT SAAT YAŞANANLAR:

21:27 | MACRON VE RUTTE, İSRAİL’E GİDECEK

İsrail Başbakanı Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Hollanda Başbakanı Rutte’nin yarın ve salı günü İsrail’i ziyaret edeceğini açıkladı.

Macron ve Rutte İsrail’e ziyarete gidecek

21:19 | BİDEN VE NETANYAHU TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda, İsrail Gazze çatışmalarını görüştüğünü açıkladı.

19:07 | İSRAİL ORDUSU: MISIR’A AİT BİR NOKTAYI YANLIŞLIKLA VURDUK

İsrail ordu sözcülüğü yaptığı yazılı açıklamada, “Kısa bir süre önce İsrail ordusuna ait bir tank, yanlışlıkla sınıra yakın Kerem Şalom (Kerem Ebu Salim) bölgesinde bir Mısır mevzisini, ateş açarak vurdu” ifadelerine yer verildi.

Olaya dair araştırmaların başlatıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, başka detaya yer verilmeden “yaşanan olaydan üzüntü duyulduğu” kaydedildi.

16:12 | İSRAİL ORDUSU: BİR HAMAS YETKİLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Gazze’de bir Hamas askeri yetkilisini öldürdüğünü duyurdu. İsrail ordusu ve İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’ten (Şabak) yapılan ortak yazılı açıklamada, Hamas’ın roket ve topçu sistemi komutan yardımcısı ve merkezi bölgedeki roket atışlarını yönetmekten sorumlu Muhammed Katamiş’in öldürüldüğü ifade edildi.

15:50 | YARDIM TIRLARI REFAH SINIR KAĞISINDAN 2. KEZ GİRDİ

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’daki insani yardım tırlarının bazıları Gazze Şeridi’ne geçiş yaptı.

15:41 | İSRAİL ORDUSU: 1200’DEN FAZLA İSRAİL ASKERİ SAKAT KALDI

İsrail’de, 7 Ekim’den bu yana Filistinlilerle yaşanan çatışmalarda 1200’den fazla ordu mensubunun sakat kaldığı bildirildi.

14:14 | İSRAİL’LE ÇATIŞAN HİZBULLAH 4 MENSUBUNUN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Hizbullah’ın 4 mensubunun ‘görev sırasında hayatını kaybettiği’ belirtildi.

13:27 | LÜBNAN’DAN İSRAİL’E YAKLAŞAN İHA İMHA EDİLDİ

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail sınırına doğru yaklaşan bir İHA’nın hava savunma sistemi tarafından imha edildiği belirtildi.

12:45 | İSRAİL’DEN AÇIKLAMA: SALDIRILAR DURMAYACAK

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, Gazze’deki saldırıları durdurmayacaklarını söyledi. Gazze’ye kara harekatına işaret eden Hagari, “Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak ve güçlerimizin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için Gazze’deki saldırıları artırmaya çalışıyoruz.” dedi.

12:42 | HAN YUNUS’TA SİVİLLERİN SIĞINDIĞI OKUL VURULDU

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus şehrinde yüzlerce Filistinlinin sığındığı Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) bünyesindeki okula hava saldırısı düzenledi.
İsrail, Gazze Şeridi’ndeki hava saldırılarına devam ediyor. Sivil yerleşim yeri, hastane, cami, okul, kilise gibi birçok noktaya saldırı düzenleyen İsrail ordusu, yüzlerce Filistinlinin bombardımandan kaçıp sığındığı UNRWA bünyesindeki okulu vurdu. Saldırıda çok sayıda Filistinli enkaz altında kaldı. Can kaybı ve yaralı sayısına ilişkin henüz bilgi verilmedi.

 

11:59 | İSRAİL ŞİFA HASTANESİNİN ARKASINDAKİ EVLERİ VURDU

Gazze’deki Şifa Hastanesinin arkasında yer alan evler tamamen enkaz yığınına dönüştü.

06.47 | ABD, ORTA DOĞUYA FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİ YOLLAYACAK

Pentagon, Orta Doğu’ya ekstra Patriot hava savunma sistemlerinin yanı sıra Terminal Yüksek İrtifa Bölge Savunması (THAAD) sistemleri yollayacaklarını açıkladı. THAAD sistemleri, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri, uçuşlarının terminal safhasında düşürmek için tasarlandı.

06.21 | KANADA: HASTANE SALDIRISININ ARDINDA İSRAİL YOK

Kanada Savunma Bakanlığı, açık ve gizli kaynaklardan yaptıkları araştırmalar sonucunda “büyük bir güvenle” 17 Ekim’deki El Ehli Baptist Hastanesi saldırısının arkasında İsrail’in olmadığını söyleyebileceklerini ifade etti.

Bakanlık, saldırıya Gazze’den atılmış sorunlu bir roketin sebep olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.

05.32 | BM KURULUŞLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, İsrail’in saldırıları sonucunda felaketin yaşandığı Gazze için dünyaya “Gazze için daha fazlasını yapması” çağrısında bulundu.

BM Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze’ye insani yardımların ulaşmasına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, BM ve Mısır Kızılayının insani yardım malzemelerini taşıyan 20 tırlık ilk yardım konvoyunun Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye giriş yaptığı belirtildi.

Ulaştırılan sınırlı yardımların, su, yiyecek, ilaç, yakıt ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum kalan, çoğu kadın ve çocuk yüz binlerce sivilin acil ihtiyaçları için kullanılacağı belirtilen açıklamada, bu yardımların küçük bir başlangıç olduğu ve yeterli olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, “Gazze’de 1,6 milyondan fazla kişi kritik düzeyde insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar en savunmasız kişiler olmaya devam ediyor. Gazze’nin nüfusun yaklaşık yarısı çocuk.” ifadeleri yer aldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik 2 haftadır devam eden saldırıları neticesinde birçok sivil altyapının zarar gördüğü vurgulanan açıklamada, hastanelerin yararlılarla dolu olduğu ve sivillerin temel gıda kaynaklarına ulaşmada büyük zorluklarla karşılaştığı kaydedildi.

02.00 | İSRAİL ORDUSU HAN YUNUS KENTİNE SALDIRDI

Gazze’deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yaptığı yazılı açıklamaya göre, İsrail, Han Yunus’taki El-Celal Caddesi’ne hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda en az 9 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

00:14 | BATI ŞERİA’DA ÖLENLERİN SAYISI 85’E YÜKSELDİ

İsrail askerlerinin Batı Şeria’nın Tulkerim kentinde yaraladığı bir Filistinli hayatını kaybetti. İsrail askerlerinin 7 Ekim’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 85’e yükseldi.

00:07 | TÜRKİYE GAZZE’YE DOKTOR GÖNDERECEK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Gazze’ye yardım amacıyla, Cumhurbaşkanlığımıza ait bir uçak, ilaç, tıbbi malzemelerle yarın sabah Mısır’a hareket ediyor. Uçakta 20 uzmandan oluşan hekim grubu bulunacak” dedi.