Hamas – İsrail savaşında 11. gün! Türk gazetecilerin olduğu bölgeye füze düştü

Yayın tarihi: 17 Ekim 2023 Salı 12:35 am - Güncelleme: 18 Ekim 2023 Çarşamba 12:31 am

İsrail-Hamas savaşı 11. gününde. Savaşta 3 bin Gazzeli, bin 309 İsrailli hayatını kaybetti. İsrail ‘kara harekatı’ sinyali verirken, İran’ın BM aracılığıyla ‘Müdahale ederiz’ mesajı verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ve Lübnan Hizbullah’ına tehdit gibi uyarıda bulunarak, “İrademizi sınamayın, bedeli çok daha ağır olur” dedi. İsrail hükümeti 3 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki savaş 11.  gününde sürerken İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye elektrik, su ve yakıt temini kesmesi nedeniyle Gazzelilerin temiz suya ulaşmakta zorluk yaşadığı ve bu nedenle salgın hastalık tehdidinin giderek arttığı vurgulandı.

İsrail ordusunun, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 11 gazetecinin hayatını kaybettiği, 20’den fazla basın mensubunun yaralandığı bildirildi.

Yapılan açıklamalarda savaş nedeniyle 3 bin Gazzeli, bin 309 İsrailli hayatını kaybetti.

35 bin Gazzeli, bölgenin en büyük hastanesi olan El Şifa Hastanesi’ne sığındı.

3 TÜRK HAYATINI KAYBETTİ

İsrail hükümeti Hamas saldırıları nedeniyle ölen veya kayıp olarak listelenen yabancı ülke vatandaşlarının sayısını açıkladı. Listeye göre üç Türk vatandaşı hayatını kaybetti. Toplamda 40 farklı ülkeden 196 ölüm ve 91 kayıp vakasının olduğu belirtildi.

İsrail dünyanın gözünün önüne savaş suçuna devam ediyor! Lübnan’a beyaz fosfor bombası attı

HAYATINI KAYBEDEN FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 3 BİN OLDU

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ölenlerin sayısı 3 bine, yaralıların sayısı 12 bin 500’e yükseldi

SALGIN HASTALIK ENDİŞESİ

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle bölgede içme suyu konusunda ciddi bir kriz yaşandığı, bu nedenle halkın, güvenli olmayan suları kullandığı belirtildi.

Gazze’deki Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Devam eden İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nde içme suyu konusunda çok ciddi bir kriz yaşanıyor. İşgalci güçlerinin 10 gündür Gazze Şeridi’ndeki hiçbir kente bir litre dahi içme suyu pompalamaması, halkı güvenli olmayan suya başvurmak zorunda bıraktı.” ifadeleri kullanılırken, vatandaşların hayatını tehdit eden ciddi bir sağlık krizi konusunda uyarıda bulunuldu. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana bombaladığı Gazze’de salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyduklarını bildirdi.

HAMAS’TAN İSRAİL’E HAVAN TOPUYLA SALDIRI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırı yakınlarında bulunan Kfar Aza beldesinde toplanan bir grup İsrail askerini havan topuyla vurduklarını açıkladı.  İsrail ordu sözcülüğünden bir yetkili, saldırıyı doğruladı ancak yaralanan kimse olmadığını söyledi.

MECLİS’TE SİREN PANİĞİ

İsrail Meclisinin yeni dönem açılış toplantısı sürerken Kudüs’te saldırı sirenleri çaldı. Sirenlerin ardından İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe aktif hale getirildi ve ardından patlama sesleri duyuldu.

NETANYAHU’DAN TEHDİT GİBİ UYARI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Meclisin yeni dönem açılış töreninde yaptığı konuşmada, savaşı zafer elde etmeden bitirmeyeceklerini ve amaçlarının Hamas’ı devirmek olduğunu vurguladı. İran ve Lübnan Hizbullahı’na seslenen Netanyahu, “İran ve Hizbullah’ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın, bedeli çok daha ağır olur.” ifadelerini kullandı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

00:30 | ÜRDÜN ZİRVEYİ İPTAL ETTİ

Ürdün, Çarşamba günü Amman’da ABD Başkanı Joe Biden’ın, Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın katılacağı zirveyi iptal etti.

21:57 | İSRAİL ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ’NDEN TÜRKİYE’Yİ TERK EDİN ÇAĞIRISI

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, İsraillilere mümkün olan en kısa sürede Türkiye’yi terk etmeye çağrısı yaptı.

21:48 | AB KONSEY BAŞKANI MİCHEL’DEN AÇIKLAMA

AB Konseyi Başkanı Michel, İsrail’in Gazze’de hastaneye saldırmasına ilişkin, “Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor” dedi.

21:34 | HASTANE SALDIRISI SONRASI FİLİSTİN’DE 3 GÜNLÜK YAS

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilan etti.

20.39 | İSRAİL GÜVENLİK KONSEYİ: ABD İSRAİL’İN YALNIZ OLMADIĞINI GÖSTERDİ

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail’in düşmanlarına bu ülkenin yalnız olmayacağını açıkça ifade ettiğini söyledi.

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre; Hanegbi düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Biden’ın, savaşın ilk günlerinde İsrail ordusunun tüm savaş ihtiyaçlarının derhal sağlanması yönünde talimat verdiğini belirtti.

“En büyük uçak gemisi burada, diğeri de körfeze doğru yola çıktı” ifadesini kullanan Hanegbi, İsrail vatandaşlarına yönelik saldırılara dahil olunması ihtimaline işaret ederek, Biden’ın İsrail düşmanlarına bu ülkenin yalnız olmayacağını açıkça ifade ettiğini kaydetti.

Hanegbi, sözünü ettiği “İsrail düşmanlarının kim olduğuna dair “bir ifade kullanmadı.

Ancak İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Hizbullah’ın ilerleyen saatlerde İsrail’e “önleyici saldırı” düzenleyebileceğini söylemişti.

20:29 | İSRAİL GAZZE’DE HASTANEYİ VURDU

İsrail, Gazze’deki Baptist hastanesini vurdu. Filistin Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada saldırıda en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

19:39 | TÜRK GAZETECİLERİN OLDUĞU BÖLGEYE FÜZE DÜŞTÜ

İsrail’in Sderot ilinde Türk gazetecilerin olduğu bölgeye roket düştü.

 

19:37 | “GAZZE’DE SAĞLIK SİSTEMİ SAATLER İÇİNDE ÇÖKEBİLİR”

Filistin Sağlık Bakanı, “Gazze’de sağlık sistemi saatler içinde çökebilir” diyerek, “Sağlık felaketi yaşayan Gazze Şeridi’ne her türlü desteğin sağlanması için küresel baskının artırılması çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

18:00 | ÜST DÜZEY HAMAS YETKİLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’ne düzenlenen hava harekatı ile Hamas’ın Genel Askeri Konseyi üyesi ve Merkezi Gazze Tugayı Başkanı Ayman Nofal’ın öldürüldüğü ifade edildi.

IDF tarafından yapılan açıklamada, Nofal’ın İsrail’e ve güvenlik güçlerine yönelik birçok saldırıyı yönettiği ve Hamas’ın roket atışlarını yönlendirdiği belirtildi. Nofal’ın 25 Haziran 2006 tarihinde kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’ın kaçırılmasında da rol oynadığı aktarıldı. Ayrıca açıklamada, Nofal’ın Hamas’ın en baskın üst düzey yetkililerden biri ve İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Deif’e yakın olduğu belirtildi.

Hamas tarafından yapılan açıklamada ise, Nofal’ın Bureij Mülteci Kampına düzenlenen saldırıda öldürüldüğü doğrulandı.

17:00 | HİZBULLAH: İSRAİL’LE ÇATIŞMADA 4 ÜYEMİZ ÖLDÜ

Lübnan’daki Hizbullah hareketi, İsrail ile ülkenin güneyi sınırındaki çatışmalarda hayatını kaybeden 4 üyesinin kimliğini açıkladı. Hizbullah tarafından yapılan açıklama, örgüte yakınlığıyla bilinen A-Mayadeen TV’nin internet sitesinden paylaşıldı. Açıklamada, kimlik bilgilerine yer verilen 4 milisin çatışmalarda hayatını kaybettiği ifade edildi. Hizbullah milislerinin hangi çatışmada ne zaman öldüklerine dair herhangi bir detay vermedi.

İSRAİL: LÜBNAN’DAN İKİ ROKET ATILDI

İsrail ordusu, bu sabah sızma girişiminde bulunan silahlı 4 kişiyi öldürdüğü açıklamıştı.

İsrail ordusunda yapılan yeni açıklamada, Lübnan topraklarından 2 roketin fırlatıldığı belirtildi. Açıklama, hava savunma sisteminin 1 roketi vurduğu, diğer roketin ise açık bir alana düştüğü kaydedildi.

ÜRDÜN KRALI ABDULLAH’TAN MÜLTECİ AÇIKLAMASI

Ürdün Kralı Abdullah yaptığı açıklamada  “Göçmen kabulü kırmızı çizgimizdir. Ürdün ve Mısır’da mülteci olmayacak.” dedi.

“GAZZE’NİN STATÜSÜ KÜRESEL BİR KONU OLACAK”

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada ” Savaş sonrası Gazze’nin statüsü küresel bir konu olacak.” dendi

TÜRKİYE’DEN GARANTÖRLÜK TEKLİFİ

Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail-Filistin meselesinde kalıcı barış için tarafların garantörlerinin olacağı bir sistem fikrini ortaya koyduklarını açıkladı.

HAVA SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

Han Yunus bölgesini hedef alan hava saldırıları sonucu Gazze’deki Nasır Tıp Kompleksi’ne çok sayıda yaralı geldi. Filistin haber ajansı WAFA, İsrail’in, savaş uçakları, gemileri ve topçu atışlarıyla Gazze Şeridi’ne saldırılarının gece devam ettiğini aktardı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, RUSYA’NIN ‘İNSANİ ATEŞKES’ ÇAĞRISINI REDDETTİ

Rusya’nın Gazze’de “insani ateşkes” çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi. 15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde Rusya’nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin karar tasarısı oylandı.

GAZZE’DE SU TÜKENDİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi’nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu. UNICEF’in X platformunda yaptığı açıklamada, “Gazze’deki aile ve çocuklara yardımların engelsiz ulaşabilmesi için bizlerin, hemen insani ateşkese ihtiyacımız var.” ifadeleri paylaşıldı.

İSRAİL, LÜBNAN’DAKİ HİZBULLAH’IN ASKERİ HEDEFLERİNİ VURDU

İsrail ordusunun, Lübnan’daki Hizbullah’a ait askeri hedefleri vurduğunu duyurdu. Yedioth Ahronoth gazetesine göre, İsrail Ordu Sözcüsü, “Lübnan topraklarındaki Hizbullah’ın askeri hedeflerine saldırdık.” dedi  Saldırıya ilişkin daha fazla bilgi vermeyen sözcü, ayrıntıların daha sonra geleceğini söyledi.

İSRAİL’DEN LÜBNAN’A SALDIRI

İsrail Silahlı Kuvvetleri Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine saldırı düzenliyor