Haldun Solmaztürk: Bu iktidar bitmiştir!

Yayın tarihi: 8 Nisan 2024 Pazartesi 12:50 am - Güncelleme: 8 Nisan 2024 Pazartesi 12:55 am

TELE1 ekranlarında yayınlanan Türkiye’nin Yönü programında 31 Mart Yerel Seçimlerini yorumlayan Siyaset Bilimci Haldun Solmaztürk, ” Artık bu iktidar bitmiştir” dedi.

Türkiye 31 Mart günü yerel seçimler için sandık başına gitti. 1977’den beri CHP ilk kez sandıktan 1. parti olarak çıkarken AKP ise kurulduğu günden bu güne ilk defa 2. parti oldu.

Seçim sonuçlarını TELE1’de yayınlanan Türkiye’nin Yönü programında yorumlayan Siyaset Bilimci Haldun Solmaztürk, 31 Mart seçimlerinin Türkiye tarihindeki 3’üncü önemli seçim olduğunu belirterek, “1950 seçimleri ve 2022 seçimlerinden sonra 3. önemli seçimdi bu. 1950 ve 2022’deki seçimlerde bir demokraside birleşme vardı. Seçkinler arasında. Ülkeye demokratik bir hava hakim olmuştu. 1950’de Demokrat Parti 2022’de de AKP kendilerine verileni heba ettiler. Geçen hafta yaşanan farklı bir gelişmeydi. İlk kez bir demokrasi talebi tabandan zorlandı. Seçkinler arasında değil. Siyasi seçkinlere rağmen halkın tabandan zorladığı demokrasi talebiydi. Bu mayıs ayında da olabilirdi mümkün olmadı. Muhalefet kaybedince iktidar kazandı gibi oldu ama iktidar da kaybetmişti. Halka güven verici bir alternatif sunulamadı. Ama geçen pazar bu sunuldu. Bu değişimin yansıması ve sonucudur” dedi.

Zülal Kalkandelen’den AKP’nin içinde çekişme başladı iddiası: Rant ağı nasıl ayakta kalacak?

“HALK KIRMIZI KART GÖSTERDİ”

Solmaztürk Türkiye’de bir değişim hareketinin başladığını ve bu değişim sürecinin kısa süre içinde tamamlanacağını belirterek, “Türk siyasi tarihi bir devri kapatıp bir devre giriyor. Cumhuriyetin 2’nci yüz yılında bir umudumuz var demokrasi ve iyi yönetim yönünden… Ama çok başındayız. İktidar elinden gelen her şeyi yapacaktır. Bu bir referandumdu. Yerel seçim olmaktan çıkmıştı. Referandumda iktidara ve onun temsil ettiği anlayışa kırmızı kart gösterdi halk” diye konuştu.

“BU İKTİDAR BİTMİŞTİR”

AKP iktidarının artık toparlanma şansının olmadığını ileri süren Solmaztürk, “Siyaset biliminde böyle durumlara topal ördek denir… Ama bu resim topal ördekliğin ötesindedir. Artık bu iktidar bitmiştir. Sandıkta atılan öyle bir tokat ki kolu kanadı kırılmış bir ördeğe bakıyoruz. Bu sürdürülemez… Ülkeyi 20 yılda bu hale getirenlerin buradan kurtulma yetenekleri, siyasi anlayışları yoktur. Yapmamız gereken bir an önce bu iktidardan kurtulmaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TELE1