Güney Amerika’da Dolar’a karşı ortak para birimi hamlesi

Yayın tarihi: 23 Ocak 2023 Pazartesi 8:06 pm - Güncelleme: 23 Ocak 2023 Pazartesi 8:06 pm

Brezilya ve Arjantin hükumetlerinin Latin Amerika ülkelerini kapsayacak ortak bir para birimi kurulması için harekete geçtiği ifade edildi.

Güney Amerika ülkeleri Brezilya ve Arjantin, Latin Amerika ülkelerini ortak bir para birimi kurmak için bir zirve düzenlemeye davet edeceği belirtildi.

Financial Times’ın haberine göre Arjantin’in Buenos Aires kentinde düzenlenmesi planlanan zirvede oluşturulması planlanan ortak para biriminin bölgesel ticareti nasıl hareketlendireceği ve ABD Doları’na olan bağımlılığı nasıl azaltacağı gibi konular görüşülecek.

Brezilya hükümetinin para birimine güney anlamına gelen ‘sur’ ismini önerdikleri belirtildi. Yeni para biriminin hayata geçmesi durumunda Brezilya Reali ve Arjantin Pesosuyla paralel çalışması bekleniyor.

MADURO, DİAZ-CANEL GİBİ LİDERLERİN KATILMASI BEKLENİYOR

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa konuyla ilgili olarak, “Ortak para birimi için gerekli parametreler üzerine çalışma başlatma kararı alacağız. Bu mali konulardan, ekonominin büyüklüğüne ve merkez bankalarının rolüne kadar her şeyi kapsayacak” ifadelerini kullandı.

Zirveye Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ve Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro gibi liderlerin katılması bekleniyor.

Brezilya Devlet Başkanı Lula: Bazı polisler göstericilerle işbirliği yaptı