Gözlerin çevrildiği İran’dan ‘Hamas’ açıklaması

Yayın tarihi: 9 Ekim 2023 Pazartesi 9:48 am - Güncelleme: 9 Ekim 2023 Pazartesi 1:35 pm

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog çatışmaların başlamasından sonra yaptığı açıklamada, Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonunu İran’dan aldığı emir ve destekle başlattığını söylemişti. İran BM Komisyonu’ndan yapılan açıklamada İsrail’in iddiaları reddedilirken ”Filistin’e kararlı bir şekilde destek veriyoruz, ancak Filistin’in tepkisine dahil değiliz” denildi.

Hamas’ın 7 Ekim sabahı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan dikkat çeken bir iddia gelmişti. Herzog, Hamas’ın abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e karşı yürüttüğü operasyonu İran’dan aldığı emir ve destekle başlattığını söylemişti. Herzog’un iddialarına yanıt veren İran yönetimi, Hamas operasyonuyla ilgili herhangi bir ilgilerinin olmadığını açıkladı.

“HAMAS OPERASYONUNUN ARKASINDA İRAN VAR”

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 7 Ekim sabahı Hamas örgütü tarafından düzenlenen Aksa Tufanı operasyonunun İran’ın desteği ve emriyle yapıldığını iddia etmişti. İsrail vatandaşlarına tehdidi ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacaklarını kaydeden Herzog, İsrail’in zorlukların üstesinden geleceğini dile getirmişti. İran’ın Hamas’a silah ve mühimmat desteği sağladığını iddia ederek, bu operasyonun arkasında İran’ın olduğunu ve İran’ın da büyük bir bedel ödeyeceğini söyleyen Herzog, uluslararası topluma “Hamas ile müttefiki ve destekçisi İran’ı koşulsuz kınama” çağrısı yapmıştı.

Gazze’ye canlı yayında bombardıman! İsrail elektrik su ve akaryakıtı kesecek

İRAN’DAN İDDİALARA YALANLAMA

Herzog’un iddiasına İran’dan yanıt gecikmedi. İran, Hamas’ın İsrail’e yönelik operasyonunda herhangi bir ilgisi olduğunu reddetti. İran’ın BM misyonundan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

” Filistin’e kararlı bir şekilde destek veriyoruz, ancak Filistin’in tepkisine dahil değiliz, çünkü bu yanıt yalnızca Filistin’in kendisi tarafından üstleniliyor.”

REİSİ’DEN “ZAFER” AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Wana Haber Ajansı tarafından paylaşılan ve televizyonda yayınlanan bir konuşmasında bunu, “Filistinli askerler ve tüm Filistinli gruplar” için bir “zafer” olarak nitelendirdi.

Filistin-İsrail çatışmasında 3. gün! Hamas çok sayıda esir aldı, İsrail Gazze’yi bombaladı