AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı Ayasofya tartışmasında farklı ülkelerden de peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,  "Ayasofya’nın statüsüne ilişkin bir kararda, dünya için öneminin göz önünde bulundurulmasını umuyoruz" denildi. Fransa "Herkese açık kalmasını isteriz" açıklamasında bulunmuşken,Yunanistan Başpiskoposu, "Türklerin bunu cüret edebileceklerini sanmıyorum" dedi.

Danıştay'ın yeniden gündeme aldığı ve 2 Temmuz'da görülen duruşmada 15 gün sonra kararını açıklayacağını belirtmesinin ardından Fransa, Yunanistan, ABD ve Rusya'dan açıklamalar geldi Sputnik'in aktardığına göre, gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Ayasofya’nın ibadethaneye dönüştürülmesi olasılığıyla ilgili, “Biz bu konudaki görüşümüzü saklamıyoruz. Bir karar alınırken yapının tüm dünya için taşıdığı önemin göz önünde bulundurulmasını umuyoruz” dedi.

İLK AÇIKLAMASI DEĞİL

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması tartışmasına ilişkin geçen günlerde açıklamalarda bulunmuştu. Zaharova, Ayasofya ile ilgili durumu yakından takip ettiklerini belirterek, "Bilindiği gibi bu kilise, karmaşık bir tarihe sahip Bizans mimarisinin eşsiz bir örneği. Halihazırda İstanbul’un başlıca anıtlarından biri ve her yıl Rusya dahil dünyanın her yerinden çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor" ifadelerini kullanmıştı. Son zamanlarda Türkiye'de Ayasofya'nın tekrar ibadete açılmasıyla ilgili tartışmaların etkinleştiğini gözlemlediklerini dile getiren Zaharova, şunları söylemişti: "Prensip olarak, bu kilisenin evrensel bir miras olarak olağanüstü kültürel ve tarihi öneminden hareket ediyoruz. Ayasofya, UNESCO dünya miras listesinde yer alıyor ve biz, güvenliğin ve erişebilme özelliğinin korunması dahil bu statüsüyle ilgili tüm taleplere uyulacağından hareket ediyoruz. Bu sıra dışı anıtın statüsüne ilişkin tüm kararların dengeli olmasını, bu sorunun inananlar için yüksek hassasiyeti, bilinen dinler arası bağlamı ve UNESCO Dünya Mirası anıtlarının yönetimi alanında mevcut uluslararası yasal düzenlemelerin dikkate alınmasını bekliyoruz."

'ORTAÇAĞ'A GERİ DÖNEMEYİZ'

Rus Ortodoks Kilisesi'nin Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanı Piskopos Mitropolit İlarion çok sayıda farklı mezhebin bir arada yaşadığı bir dünyada, inananların duygularına saygı gösterilmesi gerektiğini söylemişti. Rus Interfax haber ajansının haberine göre Cumartesi günü resmi televizyon kanalında konuşan Piskopos İlarion, Ayasofya'nın tam karşısında Sultanahmet Camii'nin de bulunduğunu hatırlatarak 'Türkiye'de camii eksikliği olmadığını, kararın açıkça siyasi bir karar olduğunu' ifade etmişti. İlarion, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmek istenmesinin "din özgürlüklerinin kabul edilemez bir ihlali olduğu" yorumunu yapmış, İlarion, "Şimdi Orta Çağ'a geri dönemeyiz. Çok kutuplu, çok mezhepli bir dünyada yaşıyoruz ve inananların duygularına saygı göstermemiz gerekiyor" demişti.

ABD 'MÜZE KALSIN' ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'ye Ayasofya'nın müze statüsünün devam ettirilmesi çağrısında bulunmuştu. Pompeo, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ayasofya'yı yaklaşık 100 yıldır müze olarak yönettiğini anımsatarak, "Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda bulunan inanç geleneklerine ve çeşitli tarihlere saygı sözünün örneği olarak, Türkiye hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ayasofya’nın statüsüne yönelik açıklamasına ilişkin Bakanlığa yöneltilen soruya şöyle yanıt vermişti: "Ayasofya üzerinde her türlü tasarruf yetkisi yine Türkiye’nin egemenlik hakları çerçevesinde içişlerimizi ilgilendiren bir konudur. Tabiatıyla herkes kendi düşüncesini söylemekte serbesttir ancak egemen haklarımız konusunda 'uyarıyoruz, dikte ediyoruz' üslubuyla konuşmak kimsenin haddine değildir."

YUNANİSTAN: CÜRET EDEBİLECEKLERİNİ SANMIYORUM

Yunanistan Başpiskoposu Ieronimos'tan tarafından yapılan son açıklamada ise, "Türklerin bunu cüret edebileceklerini sanmıyorum" ifadeleri kullanılmıştı.

FRANSA: HERKESE AÇIK KALMASINI İSTERİZ

Fransız Dışişleri Bakanlığı ise, "Çeşitlilik ve hoşgörü sembolü olan Ayasofya’nın herkese açık olarak kalmasını isteriz" açıklaması yapmıştı.

Fransa’dan Ayasofya çağrısı

ERDOĞAN: KİMSENİN KARIŞMAYA HAKKI YOKTUR

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz gün Levent Camii Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Kimsenin bizim ibadethanelerimize karışmaya hakkı yoktur. Ayasofya konusunda ülkemize yöneltilen ithamlar, egemenlik hakkımıza saldırı anlamına gelmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’dan flaş Ayasofya açıklaması

GÖZLER 17 TEMMUZ'DA

Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 yılında verilen Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesine açılan davanın duruşması 2 Temmuz'da gerçekleştirilmiş, kararın 15 gün sonra açıklanacağı bildirilmişti.

Ayasofya ibadete açılacak mı? Duruşma sona erdi

Muhabir: Alp Yanardağ