Göz takip sistemli yayınlarıyla on binlere ulaştı: ‘Yerli ve milli Hawking’ hayat hikayesini Fırat Yeşilçınar’a anlattı

Yayın tarihi: 16 Aralık 2023 Cumartesi 4:01 pm - Güncelleme: 16 Aralık 2023 Cumartesi 5:07 pm

Göz takip sistemiyle Twitch ve YouTube üzerinden açtığı yayınlarla onbinlere ulaşan ALS hastası Gürkan Özcan, hayat hikayesini ilk kez TELE1 Haber Müdürü Fırat Yeşilçınar’a anlattı.

Twitch ve YouTube üzerinden yapılan yayınlarda binlerce izleyiciye ulaşan yayıncılar, binlerce insanla etkileşim içinde olabiliyor. Ancak göz takip sistemiyle oyun oynayan ve edit hazırlayan birisiyle daha önce karşılaşmamışsınızdır. ‘Yerli ve Milli Hawking’ lakabıyla tanınan ve Twitch platformunda yayın yapan Gürkan Özcan, takma adında da söylediği gibi İngiliz Fizikçi Stephen Hawking’in hastalığı ALS’ye yakalanan 33 yaşında bir genç. Özcan’ı farklı kılan şey ise hastalığı sebebiyle neredeyse bütün hareket yetisini kaybetmesine rağmen gözleriyle platformlara içerik üretmesi.

Gürkan Özcan, ilk röportajını TELE1 Haber Müdürü Fırat Yeşilçınar’a verdi, hayat hikayesini anlattı. Özcan engelli dostlarına tavsiyelerde bulundu.

GÖZ TAKİP SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Esprili bir dille hayat hikayesini anlatan Özcan’ın yayınlarını yaparken kullandığı göz takip sistemi belli kızılötesi bir ışın yayan cihazın gözleri takip etmesi sonucu komutları algılıyor. Örneğin sabit bir noktaya odaklanıldığında menü arayüzü ortaya çıkıyor. Daha sonra buradaki menü üzerinden komutlar seçiliyor. Bu sayede kişi yazı yazabiliyor ve bilgisayarda yönlendirme yapabiliyor. Göz takip sistemine adapte olma sürecinin büyük zaman aldığını söyleyen Özcan, temel fonksiyonları çözdükten sonra yayın yapmaya başladığından bahsediyor.

‘VERGİ DE ÖDÜYOR’

Özcan’ın babası Remzi Özcan bu sistemi yurt dışından aldıklarını anlattı. Özcan’ın Twitch’i bırakmak zorunda kaldığını baba Özcan “YouTube’a dönünce baya bir takipçisi arttı. Son zamanlarda biraz daha fazla üstüne düştü. Haftada bir iki video yapıyor. Yapabildiği kadar. YouTube’dan belli bir gelir kazandığı için bunu resmiyete döndük. Vergisini de ödüyor. Hastalığın şu an çaresi yok. Yurt dışında ilaçlar deneniyor. Umudumuz var” dedi.

YOUTUBE’A GİRİŞ SERÜVENİNİ ANLATTI

Özcan ise YouTube’a giriş serüvenini ise şöyle anlattı: “O iş şans eseri oldu aslında ilk açtığımda Stewen Hawking’e özenip ‘ saçma sapan belgeseller yapan olarak ‘Yerli ve Milli Hawking’ olarak açtım. Sonra bir oyunda mağduriyet kastım patladı gitti. Sonra içimden ne gelirse attım, sağ olsun insanlar sevdi.”

‘TWİTCH’TEN HAKKINI VEREMEDİĞİM İÇİN VAZGEÇTİM’

Twitch yayınlarından vazgeçtiğini anlatam Özcan “O olayı babam yanlış anladı. Twitch’te yayın açıyorum ama yavaş yazdığım için zor oluyor canlı yayın. Hakkını veremediğim için vazgeçtim. YouTube içeriklerine odaklandım.” ifadelerini kullandı.

‘BENİ RAHATSIZ EDEN YOK, KOMÜNİTEM AŞIRI MİNNOŞ’

Özcan, insanların kendisi ile kız arkadaşı Sedef’e yönelik tepkisine ilişkinse “Beni rahatsız eden yok. Benim komünitem çok minnoş. Çok destek oluyorlar. Hatta fazla müsamaha gösteriyorlar. Herkes kuyruk acısını bize yansıtıyor. ‘Parası olmasa gelmez falan… İşçi emeklisi bir babam var. Bir de ÖTV indirimiyle bir araba aldık. Ne parası” dedi.

‘ENGELLİ ARKADAŞLARIMA TAVSİYEM İÇİNİZİ DÖKÜN’

Kız arkadaşı Sedef’le farklı bir kanal açacağını da anlatan Özcan, şunları söyledi: “Planlarım var. İşler yolunda giderse bunu yapacağız. Onun dışında kendi kanalıma içerikler olacak. Takılmalık bir kanal olacak. Tüm engelli arkadaşlara tavsiyem ‘İçinizi dökün, kendinizi ifade edin.’ YouTube dışında başka bir platform düşünüyorum.”

VİDEOLARINI KENDİ EDİTLİYOR: HER GÜN UFAK ADIMLAR…

Videolarını da kendi editleyen Özcan, bir gününü ise şöyle anlattı: “Genelde sabah 10 gibi uyanıyorum. 12’ye kadar gündeme bakıyorum. Gazete, Twitter… 12’de müzik açıp işe giriyorum, yeri geliyor video edit, yeri geliyor video metin yazmak oluyor. Gözlerimi baya yoruyor. Twitch’i seviyorum, dijital köy kahvesi gibi. Tabii ki vakit geçirmekten daha keyif aldığım birisi var; Sedef’e selam. Saat 11 gibi babam ilaç veriyor ve uyuyorum. Her gün ufak adımlar…”

GÜRKAN ÖZCAN KİMDİR?

Özcan, 1990 yılında İzmit’te dünyaya geldiğinden ve oldukça sıradan bir çocukluk yaşadığından bahsediyor. Ardından ilk okul ve lise öğrenimini tamamlayan Özcan, İzzet Baysa Ünversitesi’nde biyoloji bölümünde üniversite eğitimini tamamlıyor.

Öncelikle Gürkan Özcan’ı tanıyalım. YouTube üzerinde hayat hikayesinden bahseden Özcan, 1990 yılında İzmit’te dünyaya geldiğinden ve oldukça sıradan bir çocukluk yaşadığından bahsediyor. Ardından ilk okul ve lise öğrenimini tamamlayan Özcan, İzzet Baysa Ünversitesi’nde biyoloji bölümünde üniversite eğitimini tamamlıyor. Yüksek lisans yapmak için Bolu’ya giden Özcan ALS hastalığının ilk belirtileriyle de burada karşılaşıyor. Kendi yaşında ALS hastalığının çok nadir bir ihtimal olduğunu söyleyen Özcan, öncelikle MS hastalığından şüphelenildiğini anlatıyor.

“Ben kendimi en kötüsüne hazırladım” diyen Özcan bu dönemde farklı ülkeleri gezmeye başladı. Erasmus’la Finlandiya’ya giden Özcan’a buradan dönüşte ALS tanısı koyuldu.

 

Kaynak: TELE1