Google’dan Türkiye’deki kullanıcıların yönlendirildiği iddiasına yanıt

Yayın tarihi: 8 Haziran 2022 Çarşamba 3:19 pm - Güncelleme: 8 Haziran 2022 Çarşamba 3:19 pm

Arama motoru  Google, internet aramalarında kullanıcıların yönlendirildiği iddiasına yanıt verdi. Meclis Dijital Mecralar Komisyonu’na rapor sunan şirket, arama sonuçlarını siyasi amaçlarla saptırmanın kendilerine zarar vereceğini belirtti.

Google, internet arama motorlarında kullanıcıların siyasi amaçlarla yönlendirildiği iddiasına yönelik açıklama yaptı. ‘Meclis Dijital Mecralar Komisyonu’na 36 sayfalık rapor sunan şirket, Türkiye’ye özel bir algoritmanın olmadığını belirtti.

Raporda, arama motorunun nasıl işlediği, algoritmaların nasıl çalıştığı ve veri güvenliğine dair bilgiler yer aldı. Raporda, kullanıcılara mümkün olan en ilgili sonuçların sağlandığına dikkat çekilirken arama sonuçlarını siyasi amaçlarla saptırmanın Google faaliyetlerine zarar vereceği de vurgulandı.

‘6 MİLYONDAN FAZLA İÇERİK KALDIRILDI’

Şirket, algoritmaların güncel olaylara ilişkin bir içeriğin doğru veya yanlış olup olmadığını belirlemediğini ifade etti. Google sunduğu raporda, ‘muhalif görüşlere ve muhalif sitelere öncelik veriliyor’ eleştirisi hakkında, sistemlerinin siyasi eğilim gibi öznel kavramların analizi için tasarlanmadığını savundu. Arama motoru, geçen yıl 6 milyondan fazla yanıltıcı içeriğin Youtube’dan kaldırıldığını açıklarken kişisel verilerin asla satılmadığının da altı çizildi.

Google YouTube yüzünden zor durumda kaldı