Google’a yönelik en büyük dava başlıyor

Yayın tarihi: 12 Eylül 2023 Salı 12:13 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2023 Salı 12:13 pm

ABD’de Google’a yönelik tekelleşmeye gittiği suçlamasıyla açılan çeyrek yüzyılın en büyük antitröst davası bugün başlıyor.

ABD Adalet Bakanlığı’nın 24 Ocak’ta Google’a açıldığını ifade ettiği antitröst(teşebbüsler arasındaki rekabeti düzenleyen yasa) davası bugün başlıyor.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Google’a, “arama motorunu çok sayıda cihazda varsayılan seçenek olarak kilitleyerek pazarı kendi lehine çevirme” suçlaması yönlendiriliyor.

Google’ın, akıllı telefon üreticilerine, “Android uygulama mağazasına tam erişim sağlayabilmeleri için Google arama motorunun Android yazılımıyla birlikte verilmesini zorunlu kılarak” pazarı yasa dışı şekilde lehine çevirdiği iddia ediliyor.

Google’ın ana kuruluşu Alphabet’in üst düzey yöneticilerinin yanı sıra diğer teknoloji şirketlerinden yöneticilerin de ifade vermesi bekleniyor.

İfade vermesi öngörülenler arasında Google’ın ana kuruluşu Alphabet Üst Yöneticisi Sundar Pichai de bulunuyor.

Mahkeme belgeleri Apple İnternet Yazılım ve Servislerinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue’nin de kürsüye çağrılabileceğini gösteriyor.

Söz konusu davanın, ABD’de 1998’de Microsoft’a açılan davanın ardından son çeyrek yüzyılın en büyük “antitröst” davası olduğu kaydediliyor.

Google’dan siyasi reklamlara açıklama şartı