İşte acının fotoğrafı! Göçmenlere ABD sınırında engel

Yayın tarihi: 26 Aralık 2018 Çarşamba 9:07 am - Güncelleme: 26 Aralık 2018 Çarşamba 9:10 am

Aylar önce Güney Amerika ülkelerinden ABD sınırına doğru başlayan toplu yürüyüş ABD kolluk güçlerinin engeline takılarak son buldu.

Öte yandan sınırın Meksika yanından kötü haberler gelmeye başladı. Soğuk algınlığı ve ateş teşhisi konulan çocuk, ilaç verilerek taburcu edildi. Günün ilerleyen saatlerinde mide bulantısı ve kusma şikâyeti ile tekrar hastaneye kaldırılan çocuk kısa süre sonra yaşam mücadelesini kaybetti.

Babası ile Meksika sınırından ABD tarafına geçtiği sırada yakalanan Guetemalalı 7 yaşındaki Jakelin Amei Caal, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Biriminin nezaretindeyken 8 Aralık’ta hayatını kaybetmişti.

Bu ölüm, üzerinden haftalar geçtikten sonra ABD’li yetkililer tarafından açıklandı. Bedeni ülkesi Guatemala’ya yeni ulaştırılan Caal’ın cenaze töreni de nihayet yapıldı.

Associated Press ajansının, sınır muhafızlarının ifadelerine dayandırdığı haberinde de küçük kızın günlerdir aç ve susuz olduğu kaydedildi.

BM, Caal’ın ölümünden derin endişe duyulduğunu bildirirken Guetemala hükümeti de ABD’ye nota verdi.

AYLAR ÖNCE GÖÇMEN KONVOYU YOLA ÇIKTI

Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşmak için yola çıkan 7 binden fazla kişinin yer aldığı göçmen konvoyu geçen ay Meksika’nın sınır kenti Tijuana’ya varmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşmak için yola çıkan göçmen konvoyundan hiç kimsenin, mahkeme emri olmadan ülkeye alınmayacağını belirtirken ABD’li sınır muhafızları geçen ay sınırı geçmeye çalışan, aralarında çocukların da bulunduğu göçmenlere göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Guatemala, Honduras ve El Salvador’dan yoksulluk, şiddet ve zulüm nedeniyle kaçtıklarını ifade eden göçmenlerin birçoğunun hedefi, gözaltına alınacaklarına dair uyarılara rağmen ABD’ye giriş yapmak.