Gıda ürünlerinde KDV artırılacak endişesi

Gelir İdaresi Başkanlığı  (GİB) lokanta ve kafelerde KDV oranlarının artacağına yönelik tebliğ taslağı yayınladı. Tebliğ'in yayınlanmasının ardından temel gıda ürünlerindeki KDV oranının yükseleceği ileri sürüldü. Bu iddiayı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yalanladı ama piyasada, Şubat 2022'de yüzde 1'e indirilen temel gıda ürünlerindeki KDV oranının artırılacağı endişesi devam ediyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) KDV oranlarının artırılacağına dair hazırladığı bir tebliğ taslağı hakkında çıkan haberler kamuoyunda geniş yankı buldu. Taslağa göre, lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. https://tele1.com.tr/kdv-artti-mi-mehmet-simsekten-iddialara-yanit-1047051/ Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. https://tele1.com.tr/mehmet-simsek-kimse-ek-odenek-icin-gelmesin-dedi-emeklilere-neden-zam-yapilmadigini-acikladi-1043537/

GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ KDV'YE ZAM ENDİŞESİ

Temel Gıda ürünlerinde Şubat 2022 tarihindeki kabine toplantısının ardından yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülen KDV oranlarının yeniden artırılacağı iddia edilmişti. İddialarda 1'lik KDV oranının yüzde 10'a çekileceği belirtilmişti.

"ARTIŞ YAPMADIK"

Bu iddiaları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yalanlasa da önceki vergi açıklamalarından dolayı piyasalarda endişe hakim. Bakan Şimşek şu ifadeleri kullandı: “KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.” https://tele1.com.tr/iste-akpnin-turkiye-yuzyili-benzin-ve-motorine-6-lira-zam-878881/#:~:text=Bing%C3%B6l'%C3%BCn%20payla%C5%9F%C4%B1m%C4%B1%20%C5%9F%C3%B6yle%3A,fiyat%C4%B1na%20yans%C4%B1mas%C4%B1%206%20lira%20olacakt%C4%B1r.%E2%80%9D

DMM'DEN AÇIKLAMA

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağı ile yiyecek ve içecek KDV oranlarında herhangi bir artışın söz konusu olmadığını açıkladı. DMM, tarafından yapılan paylaşımda gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1, yeme içme sektöründe ise KDV oranının yüzde 10 olduğunu belirterek, "Ancak, yeme içme sektöründe bulunan bazı lokantaların oran farklılığını istismar ettiği ve rekabet eşitliğini bozduğu tespit edilmiştir. Lokanta veya kafelerin, yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplaması gerekirken, bu hizmet yerine tıpkı bir market gibi et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış göstererek yüzde 1 oranında KDV hesaplayarak fiş veya fatura düzenlediği görülmüştür. Gelir İdaresi Başkanlığı, yanlış uygulamaların ve suistimallerin önüne geçmek ve bu konuda tarafların tereddütlerini gidermek amacıyla konuya açıklık getiren bahse konu tebliğ taslağını hazırlamış ve internet sitesinde yayınlamıştır. KDV oran değişiklikleri, kanunun verdiği yetki çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabilmekte olup herhangi bir Tebliğ ile yapılamamaktadır" denildi.

"VERGİNİN TABANINI BÜYÜTECEĞİZ" DEMİŞTİ

Bakan Şimşek, daha önce yaptığı bir açıklamada verginin tabanını büyüteceklerini belirtmişti.
Şimşek vergilerle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
"Verginin tabanını büyüteceğiz. Yani şu anda verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz. Şu anda harıl harıl çalışmalar var. Bütçe açığındaki artış esas itibarıyla depremden kaynaklanıyor. Muhtemelen 2024’te OVP’de öngördüğümüzün altında bir açıkla kapatmak için elimizde geleni yapacağız. 2025, 2026’da da toplam açığı yüzde 3’ün altına çekmeyi planlıyoruz."

EKONOMİ DÜMENİNE ŞİMŞEK'İN GEÇMESİNDEN SONRA YAŞANANLAR

Türkiye Mayıs 2023'de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerine gitti. Seçimlerin ardından kabinede ekonomi dümenine Hazine ve Maliye Bakanı göreviyle Mehmet Şimşek atandı. Şimşek'in atanmasının ardından pek çok vergi ve cezalara arka arkaya zam yapıldı. Yıllık bazda bütçenin KDV geliri 3.1 kat artarken ÖTV geliri ise yüzde 109 büyüdü. ÖTV’nin alt kalemlerine bakıldığında akaryakıttan toplanan gelirin 4.3 kat artış gözlemdi. Akaryakıttan alınan ÖTV’nin yaklaşık 4 kat arttı. Böylece petrol ve doğalgaz ürünlerinden toplanan ÖTV, geçen yılın ilk çeyreğinde 18.5 milyar TL iken bu yıl 80 milyar TL’ye ulaştı. Akaryakıttan toplanan ÖTV, yıllık bazda 4.3 kat arttı.

MOTORLU TAŞITLARA EK VERGİLER

Yılda sadece 2 defa ödenen motorlu taşıtlar vergisine ek 2 ödeme daha konuldu. Geçtiğimiz dönem yurttaşlar 4 defa motorlu taşıtlar vergisi ödedi. Motorlu taşıtlardan alınan ÖTV ise 60 milyar liradan 104.3 milyar liraya çıktı. Bütçenin önemli gelir kalemlerinden olan tütün mamullerinden 57.8 milyar lira, alkollü içkilerden ise 17.8 milyar lira toplandı.

BİR GECEDE AKARYAKIT ÖTV'LERİNE GÖRÜLMEMİŞ ZAM YAPILDI

Genel seçimlerin ardından ekonomi dümenine oturan Mehmet Şimşek bir gecede akaryakıt ÖTV'lerine zam yaptırmıştı. 16 Temmuz 2023'te  Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınan kararda,  benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL’ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV 7,05 TL’ye yükseltilmişti. Ancak bundan yaklaşık 5 ay sonra akaryakıt ÖTV'lerine bir zam daha geldi. Buna göre 1 litre 95 oktanlı benzinden alınan ÖTV tutarı 7,5265 liradan 2,30 liralık artışla 9 lira 82 kuruşa çıkarılmıştı. Motorinin 7.05 lira olan ÖTV’si ise 1,80 liralık enflasyon farkı ve 36 kuruşluk KDV ile 2 lira 16 kuruş civarında artırılarak 9 lira 21 kuruşa çıkarılmıştı. [caption id="attachment_991174" align="alignnone" width="690"] Gelir İdaresi Başkanlığı  (GİB) lokanta ve kafelerde KDV oranlarının artacağına yönelik tebliğ taslağı yayınladı. Tebliğ'in yayınlanmasının ardından temel gıda ürünlerindeki KDV oranının yükseleceği ileri sürüldü. Bu iddiayı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yalanladı ama piyasada, Şubat 2022'de yüzde 1'e indirilen temel gıda ürünlerindeki KDV oranının artırılacağı endişesi devam ediyor.[/caption]