Toplu alınırsa yıl boyu kullanılabilir mi? GİB’den yurt dışı çıkış harcı açıklaması

Yayın tarihi: 15 Haziran 2024 Cumartesi 2:49 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2024 Cumartesi 2:51 pm

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yurt dışına çıkış harcına zam haberlerinin ardından vatandaşların zamsız şekilde toplu alımına ilişkin “Yurtdışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir” uyarısı yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 150 lira olan yurtdışı çıkış harcının 1000 lira ile 1750 lira aralığında yeniden belirlenmesi için çalışma başlattı. Binlerce kişi de zam gelmeden toplu alıma yönelince Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yurt dışına çıkış harcına ilişkin açıklamalarda bulundu.

GİB’in internet sitesinde yayımlanan duyuruda, yurtdışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmaların olduğunun basına yansıyan haberlerde yer aldığı belirtildi.

Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurtdışına çıkış harçlarının da etkililik ve verimlilik yönüyle sürekli değerlendirmeye tabi tutulduğu belirtilen duyuruda, “Bilindiği üzere bu harç, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına maktu olarak alınmaktadır. Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir” denildi.

Açıklamada, “Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez. Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için Başkanlığımız açıklamalarını takip etmesi önem arz etmektedir” ifadesi kullanıldı.

Bunun adı harç değil haraç! Yurt dışı çıkış harcı 10 kat artırılıyor

Kaynak: HABER MERKEZİ