Gezi direnişi davası Venedik Film Festivali’nde! “Özgür zamanlarda buluşmak ümidiyle”

Yayın tarihi: 3 Eylül 2022 Cumartesi 9:24 pm - Güncelleme: 4 Eylül 2022 Pazar 4:02 pm

Bu yıl 79’uncusu düzenlenen Venedik Film Festivali’nde Gezi direnişi davasında 18 yıl mahkumiyet alan yapımcı Çiğdem Mater’in mektubu okundu. Çiğdem Mater mektubunda, “Özgür zamanlarda, festivallerde buluşmak ümidiyle” ifadelerini kullandı.

T24’ün özel haberine göre, 79. Venedik Film Festivali’nde Yönetmen Sinem Sakaoğlu, “Davanın Çiğdem’in de mahkemeye pek çok kere söylediği gibi kötü bir film senaryosunu andıran detaylarına girip bu saçma davaya meşruiyet kazandırmak istemiyorum” diye konuştu.

Mater’in arkadaşı olan Sakaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çiğdem Mater, eleştirel düşünen, bağımsız bir sinemacı. Venedik Film Festivali’nden ödüller almış bir yapımcı, bugün burada, aramızda olmalıydı. Onun yerine Gezi Davasında saçma suçlamalarla 18 yıl ceza aldığı için İstanbul’da bir hapishanede. Çiğdem bir sabah 6’da, bir film çekimi için, yani işini yapmak için bulunduğu bir kasabada kaldığı otel odasında gözaltına alındı. O gözaltıyla başlayan hukuki süreç, belki de hukuki taciz süreci demek daha doğru olur, üç yıl sonunda hapis cezasıyla sonuçlandı.”

ÇİĞDEM MATER’İN MEKTUBU OKUNDU

Sakaoğlu konuşmasının devamında Çiğdem Mater’in Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi’nden göndermiş olduğu mektubu okudu. Mater’in Venedik Film Festival ekibine gönderdiği mektubunda şu ifadeler yer aldı:

“ÖZGÜR ZAMANLARDA BULUŞMAK DİLEĞİYLE”

“Sevgili Venedik Film Festivali ekibi, sevgili sinemacılar İstanbul Bakırköy’deki bir kadın cezaevinden yazıyorum size, sesimin İran’dan, Afganistan’dan, Ukrayna’dan, Rusya’dan duyulacağını umarak.

Zor zamanlarda, hiç öyle görünmese de zor bir işi yapmaya niyetlenmişiz meğer. Her gün dünyanın bir yerinden tutuklanmış sinemacıların haberini almamız boşuna değil. Yine de, dayanışma ve küresel destekle, doğru yolda, doğru bildiklerimizi yaptığımızı her an hissediyorum. Tahran’daki bir hücrede ya da Kabil’de yeraltına çekilmek zorunda kalmış bir sanatçıda söylediklerimin karşılık bulacağına, bulduğuna eminim.

Özgür zamanlarda, festivallerde buluşmak ümidiyle, çok teşekkürler!”

Müjde Ar’dan Çiğdem Mater’e mektup: Bu kötü oyunun sonuna gelindi

Görsel: T24