Gerilim tırmanıyor! Yunanistan’dan AB’ye mektup

Yayın tarihi: 8 Eylül 2022 Perşembe 3:34 pm - Güncelleme: 8 Eylül 2022 Perşembe 3:36 pm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AB, NATO ve BM’ye gönderdiği mektupların ardından aynı hamle Yunanistan’dan da geldi. Yunanistan, söylemlerin giderek ‘saldırganlaştığını’ söyleyerek AB, NATO ve BM’den Türkiye’yi kınamalarını istedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e birer mektup gönderdi.

Mektuplarda, Türkiye’deki yetkililerin giderek saldırganlaşan söylemlerini resmi olarak kınamalarını istendi.

UKRAYNA BENZETMESİ: BENZER BİR DURUM YAŞAYABİLİRİZ

Dendias Rusya-Ukrayna savaşına atıfta bulunarak “Bu zamanında yapılmazsa ya da durumun ciddiyeti göz ardı edilirse kıtamızın bazı bölgelerinde gelişmekte olan duruma benzer bir duruma şahit olma riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

“TÜRK LİDER SALDIRGANLIĞA HAZIR OLDUKLARINI SEÇMEYİ GÖSTERDİ”

Mektupta, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz” sözlerine atıfta bulunarak “Türk lider anlaşılan gelecekteki saldırganlığa şimdiden hazır olduklarını göstermeyi seçti ve daha önemlisi bunu makul bir eylem olarak görüyor” denildi.

“İSTİKRAR BOZULABİLİR”

Mektupta “Gerçek boyutu görülmez ve uluslararası toplum tarafından uygun şekilde ele alınmazsa bu Türk tavrı bölgemizde istikrarı bozma riskini taşıyabilir ve kestirilmesi ağır sonuçlara neden olabilir” ifadelerine yer verildi.

“NATO’NUN BİRLİĞİNİ BOZABİLECEK BİR FAKTÖR”

Dendias, Nato Genel Sekreteri Stoltenberg’e hitaben yazdığı mektupta ayrıca “Türk tavrı NATO’nun birliği ve uyumunu bozabilecek, kriz zamanında ittifakın güney kanadını zayıflatabilecek bir faktör” ifadelerini kullandı.

Fransa’dan Yunanistan’a açık destek!