Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kiralanan AOÇ arazisi ticarethaneye çevrildi

Yayın tarihi: 28 Eylül 2022 Çarşamba 8:53 pm - Güncelleme: 28 Eylül 2022 Çarşamba 8:53 pm

Mülkiyeti Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) ait Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis edilmiş olan arsanın gençlik ve spor hizmet ve faaliyetlerinde kullanılmak şartıyla ‘bedelsiz’ olarak bir spor kulübüne kiralandığı, arsa üzerinde ticari faaliyetlerde bulunulduğu tespit edildi. Düğün, nikah gibi organizasyonların yapıldığı tespit edilen ve birinci derecede sit alanı olarak kabul edilen araziye kaçak yapı yapıldığı da ortaya çıktı.

Sayıştay 2021 denetim raporlarını açıkladı. TELE1’den Gizem Özlen Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ilgili dikkat çeken tespiti ortaya çıkardı.

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile kanuna ekli spor alanı sınır krokisinde tanımlı toplam 258.186 m² alan, 13.08.2008 tarihinden itibaren 49 yıl süre ile bedelsiz olarak genel müdürlüğe tahsis edildi.

RTÜK gelirine gelir kattı

AOÇ tarafından genel müdürlüğe tahsis edilen alanın 64.264 metrekarelik kısmının kullanım alanı genel müdürlük tarafından 30 yıl süreyle ‘bedelsiz’ olarak bir spor kulübüne kiralandı.

TİCARİ AMAÇLARLA ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE KİRALANMIŞ

Ancak, spor kulübüne tahsis edilen alan üzerinde yapılan fiziki incelemede alanda düğün, nikâh ve benzeri organizasyonların yapıldığı, yüzme havuzuna sahip ticari bir yapılaşma bulunduğu vealanın spor kulübü tarafından üçüncü kişilere kiralandığı Sayıştay tarafından tespit edildi.

Sayıştay’ın raporunda, “Bu durumun spor amaçlı yapılan taşınmaz tahsisinin yanı sıra Genel Müdürlüğün hem AOÇ ile hem de spor kulübü ile yapılan protokollere aykırılık teşkil ettiği açıktır. Her iki protokolde de bahse konu alan üzerinde tahsis amacı dışındaki kullanımları engelleme görevi T.C. Sayıştay Başkanlığı Gençlik ve Spor Bakanlığı 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 27 Genel Müdürlüğe verilmiştir. Aynı hüküm Yönetmelik’in 74’üncü maddesinde de mevcut olup bu görevin yerine getirilmediği görülmektedir” denildi.

GENEL MÜDÜRLÜK ‘GEREKLİ İŞLEMLER YAPILDI’ DEDİ AMA KULLANIM DEVAM EDİYOR

Genel müdürlüğün gerekli işlemlerin yapıldığını söylemesine rağmen protoloke aykırı kullanımın devam ettiği bilgisine yer verilen raporda şöyle denildi:

“Kamu idaresi cevabında, 3289 sayılı Yasanın Ek 11’inci maddesi kapsamında bedelsiz tahsis edilen taşınmazlara ilişkin protokollerin takip ve denetiminin Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri tarafından yerine getirildiği ve konu hakkında İl Müdürlüklerine Genelge gönderildiği ifade edilmiştir. Ancak yukarıda ifade edildiği üzere bahse konu alan üzerinde tahsis amacı dışındaki kullanımları engelleme görevi tahsise ilişkin protokoller ile doğrudan Genel Müdürlüğe verilmiştir. Genel Müdürlük tarafından tahsise aykırı kullanımlar için protokolün feshi de dâhil olmak üzere gerekli işlemlerin yapıldığı belirtilmekte ise de mevcut durumda aykırı kullanımın devam ettiği görülmektedir.”

Sayıştay SGK’ya sordu: 13 milyar 891 milyon TL nereye harcandı?

“HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILMALI”

Hukuki süreçlerin başlaması gerekliliğine yer verilen raporda, “Buna göre, spor amaçlı tahsis edilen taşınmaz üzerinde ticari işletme kurularak üçüncü kişilere kiralanması taraflar arasında düzenlenmiş protokollere ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olduğundan spor kulübüne yapılan tahsisin iptal edilmesi, birinci derece sit alanı olarak kabul edilen alan üzerinde ticari yapılaşmaya izin verilmesi ile ilgili hukuki süreçlerin başlatılması gerekmektedir” denildi.