Gençlerde iklim krizi kaygısı: İnsanlığın sonu geliyor

Yayın tarihi: 27 Ekim 2021 Çarşamba 10:17 am - Güncelleme: 27 Ekim 2021 Çarşamba 10:17 am

10 ülkeden yaklaşık 10 bin gencin katılımıyla yapılan küresel bir ankete göre gençler iklim değişikliğinden büyük kaygı duyuyor.

Ankete katılanlar 16-25 yaş aralığında. Katılımcıların yüzde 60’a yakını, iklim değişikliğiyle ilgili “çok veya aşırı kaygılı” olduklarını söyledi.

Katılımcıların dörtte üçü de “geleceğin ürkütücü olduğu” görüşünde. Yarısından fazlası da (yüzde 56) “insanlığın sonunun geleceğine” inanıyor.

Dünya liderleri 1995’ten bu yana küresel iklim zirveleri için bir araya geliyor. Bu zirvelere “Taraflar konferansı” (COP) deniyor.

BBC, dünya genelinde 1995’ten sonra doğan 5 kadınla iklimle ilgili kaygılarını konuştu. Hepsinin ortak bir noktası var: Geleceklerine dair ciddi kaygı duyuyorlar.

Türkiye, ‘Paris İklim Anlaşması’ kapsamında yardım alacak

AMEERA LATHEEF 23 – MALE, MALDİVLER

Kuzey adası Male’de büyüdüm. Evden dışarı adımımı atar atmaz plajı, denizi görebiliyorum.

Ne zaman mutlu, üzgün, öfkeli veya kutlama havamda olsam plaja giderim. Deniz benim terapistim. Beni hep rahatlatmış, mutlu etmiştir.

Cuma günleri aile burada plajda toplanır, bir gelenek gibidir. Her yaştan insan görebilirsiniz.

16 yaşımdayken bana kanser teşhisi kondu ve tedavi için Hindistan’a taşınmak zorunda kaldım. Orada 32 ay geçirdikten sonra adama geri döndüm.

Her zaman gidip oturduğum, büyükannemin hikâyelerini dinlediğim plaja gitmek istedim ama plaj diye bir şey kalmamıştı. Arkadaşlarımla oynadığım o yer, sular altında kalmıştı. Deniz kenarındaki palmiye ağacı gitmişti.

Çok korkunçtu. Çok üzgündüm. Sanki kimliğimin bir parçasını sular alıp götürmüştü. Burada artık mercan beyazlaması da sık görülüyor. Küresel ısınma nedeniyle mercan resifleri ölüyor.

İklim değişikliğinin etkisiyle mücadele edecek donanıma sahip değiliz. Bazen insanların aşınmayı engellemek için kıyı şeridine iyi kaya parçaları, taşlar koyduklarını görüyorum.

Eğer deniz seviyesi böyle yükselmeye devam ederse, 2100’e kadar Maldivlerin yüzde 80’i tamamen sular altında kalacak.

Bu bizim için bir felaket senaryosu. Ülkenin bütün nüfusunun bir gün evlerini terk etmek zorunda kalacaklarını düşünmek çok acı.

Maldivler ve diğer ada ülkeleri iklim değişikliğinin en çok etkileyeceği yerler.

Ama zarar bununla sınırlı değil. Er ya da geç, gelişmiş ülkeler de etkilenecek.

Üniversitede, çevre yönetimi okumaya başladım.

G-20 ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadelede büyük sorumlulukları olduğuna inanıyorum. Yeterince konuştuk, artık harekete geçme zamanı.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ