Türkiye, ‘Paris İklim Anlaşması’ kapsamında yardım alacak

Yayın tarihi: 17 Ekim 2021 Pazar 10:13 am - Güncelleme: 17 Ekim 2021 Pazar 10:13 am

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin de imzaladığı Paris İklim Anlaşması’ndan alınacak yardım belli oldu. Türkiye’ye anlaşmanın hükümlerini hayata geçirmesi için 3 milyar 100 milyon euroluk yardım yapılacak.

Türkiye, G20 ülkeleri arasında Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan son ülke olmuştu. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde ‘gelişmiş ülke’ kategorisinde yer alan Türkiye, anlaşmanın onaylanması için gelişmekte olan ülke sınıfına alınma talebinde bulundu. Gelişmekte olan ülkeler iklim hedeflerine ulaşmak için fon ve teknolojik yardım alabiliyor.

Anlaşma kapsamında Türkiye’ye 3 milyar 100 milyon euroluk fon verilmesi gündemde. İngiltere merkezli ajans bu ay içinde bir mutabakat zaptı imzalanmasına çalışıldığını duyurdu. Planın ayrıntılarını bilen kaynaklara dayandırılan haberde fonun Dünya Bankası, Fransa ve Almanya tarafından finanse edileceği belirtildi.

DÜNYA BANKASI, ALMANYA VE FRANSAYI FİNANSE EDECEK

Reuters’in haberinde, 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihlerinde İskoçya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde bir mutabakat zaptı imzalanması için çalışıldığı belirtildi. Bunun gerçekleşmesi halinde Ankara’nın statüsü değişmeden para yardımı alabileceği ifade edildi. Plana göre yardımın 2 milyar euroluk kısmı Dünya Bankası’nca, yaklaşık 1 milyar euroluk kısmı Fransa ve 200 milyon eurodan fazlası da Almanya tarafından karşılanacak.

Görüşmelerde yer alan ve Reuters’e konuşan bir kaynak “Miktar ve usuller üzerine olan anlaşma çoktan sonuçlandırıldı, o da Türkiye Paris sözleşmesini imzaladığı için” dedi. Ajansın konuştuğu dört kişi ise mutabakat üzerinde henüz anlaşmaya ihtiyaç olduğunu ve tüm taraflar imzalayana kadar da hiçbir şeyin kesin olmadığını ifade etti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Dünya Bankası’nın özel sektör yatırım kolu olan Uluslararası Finans Kurumu’nun Türkiye’de özel sektörü yeşil enerjide desteklemek için müdahil olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin iklim sözleşmesine imza attığı için mali destek alacağı yönündeki haber ilk kez geçen hafta Politico dergisinde yer almıştı. Ancak haberde paranın miktarı ve detaylar hakkında bir bilgi yer almamıştı.

PARİS ANLAŞMASININ TÜRKİYE’YE MALİYETİ NE OLACAK?

Türkiye Nisan 2016’da Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı ancak anlaşmanın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce onaylaması 6 Ekim 2021 tarihinde geçekleşti. Onaylanan metinde “(Türkiye Cumhuriyeti) Paris Anlaşması’nı gelişmekte olan bir ülke olarak ve ulusal katkı beyanları çerçevesinde, anlaşmanın ve mekanizmalarının ekonomik ve sosyal kalkınma hakkına halel getirmemesi kaydıyla uygulayacağını beyan eder” şartı kondu. Birleşmiş Milletler’den ise Türkiye’nin gelişmekte olan ülke sınıfına alacağı yönünde bir işaret gelmiş değil. Reuters’in haberinde söz konusu mutabakatın bu sorunu aşmaya yardımcı olabileceği belirtildi.