‘Geç kalmadık’ diyen AFAD müdürüne sunucu itiraz etti

Yayın tarihi: 17 Şubat 2023 Cuma 10:11 am - Güncelleme: 17 Şubat 2023 Cuma 2:22 pm

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, afete müdahalede geç kalmadıklarını iddia etti. Deprem bölgesinde uzun süre kalan gazeteci Mehmet Akif Ersoy, Tatar’a itiraz etti.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremlerde 36 bin insan vefat etti binlerce kişi de evsiz kaldı. Depremzedeler, afetin ilk günlerinde AFAD ekiplerinden yardım gelmemesine isyan etti.

Depremzede isyan etti: Dört kişiyi sağ çıkardım AFAD gelmedi

Depremzedelerin isyanının ardından yoğun eleştirilere tabi tutulan AFAD’ın Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Habertürk’e konuk oldu. Tatar,  afete müdahalede geç kalmanın ‘söz konusu’ olmadığını iddia ederek bu konunun tartışılmasından da rahatsızlığı dile getirdi. Tatar, şunları dile getirdi:

“Geç kalma gibi bir şey söz konusu değil. Bir afete nasıl müdahale edilmesi gerekiyorsa ilk andan itibaren bu yapılmıştır. Bunu çok net olarak söyleyebilirim. AFAD merkezi yerleşkede 7/24 konaklayan biri olarak söylüyorum, 5 dakika içerisinde devletin bütün kurumları burada toplanmış durumda. Şunu tartışmaktan artık lütfen vazgeçelim”

Depremzede: Kaderimizi terk ettiniz, çocuklarımızı donuyor

“BİZ GİTTİĞİMİZDE MÜDAHALE YAPILMAMIŞTI”

Tatar, iddiasının ardından Habertürk’ten Mehmet Akif Ersoy, Afet bölgesinde yayın yapan Habertürk’ten Mehmet Akif Ersoy, Tatar’ın açıklamalarına itiraz etti. Tatar, Ersoy’un, “Enkaza müdahale biz gittiğimizde henüz yapılmamıştı. Orada AFAD’ın merkezi de zarar görmüştü. Müdahale edecek olanların zaten depremzede olduğu konuşuldu. Hatay’da da Kahramanmaraş’ta da, Adıyaman’da da benzer durumlar vardı” sözleri üzerine şunları sarf etti:

İnsanları bu hale getirdiler! Depremzede cümlesine ‘siyaset yapmıyorum’ diyerek başladı

“HAKİKATEN KOLAY DEĞİL”

“Şunu demeye çalışıyorum. 110 bin kilometre alana yayılmış bir etki alanından bahsediyoruz. Bu kadar geniş bir coğrafyaya hakikaten müdahale kolay değil. Ülkenin bütün bileşenleri devletin imkanlarını kullanarak bölgeye ulaştılar. Süreç sonuçlandıktan sonra her kurum da kendi içerisindeki özeleştirilerini yaparlar. Ama şu aşamada sizden tek ricamız, bu sürece çok hızlı bir şekilde reaksiyon gösterip katkı sunmak zorunda. Artçı depremler devam ediyor”

Cem Seymen’in işten çıkarılma gerekçesi ‘Okan Bayülgen’