GDO’lu hayvan yemine 10 yıl boyunca izin!

Yayın tarihi: 30 Aralık 2022 Cuma 11:45 am - Güncelleme: 30 Aralık 2022 Cuma 11:45 am

Tarım ve Orman Bakanlığı, genetiği değiştirilmiş yemlerin hayvanların beslenmesinde kullanılmasına onay verdi. 10 yıl boyunca geçerli olacak karara CHP’li Ömer Fethi Gürer tepki gösterdi. Gürer, “Bu yemlerin etkileri ülkemizde bilimsel olarak inceleniyor mu ? Bu konuda sorularımıza yanıt alamıyoruz” dedi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğinin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş bir mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılması uygun bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığının konuya ilişkin Biyogüvenlik Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre Bakanlık başvuru hakkında, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporları görüşerek, genetiği değiştirilmiş bir mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasına izin verdi.

10 YIL GEÇERLİ OLACAK

Karar, 10 yıl geçerli olacak. Bu süreçte söz konusu mısır çeşidi, sadece hayvan yemi ya da yem ham maddesi olarak kullanılabilecek.

Karara konu mısır ve ürünlerinin ambalajlama, taşıma, muhafaza ve nakillerinde bulaşmayı engelleyici tedbirler, ürün sahibi ve taşıyıcı tarafından işbirliği içinde alınacak. Ürünün ambalajı, yırtılma ve parçalanmaya dayanıklı olacak, dökme ürünlerin taşınacağı araçlar da ürünün çevreye bulaşmasını engelleyecek şekilde branda ile örtülecek.

Kararın yayımıyla birlikte 30 gün içinde güvenlik ve acil durum tedbirlerinin yer aldığı plan Biyogüvenlik Sekreteryasına sunulacak.

CHP’DEN TEPKİ! “YANIT ALAMIYORUZ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, GDO’lu yemlere verilen izinleri eleştirdi. Ülkemizin her yıl ortalama 12 milyon ton yem ithal ettiğine dikkat çeken Gürer, Arpa, mısır, soya, pamuk tohumu küspesi ve ayçekirdeği tohumu küspesi ithal edildiğini ve bu arada özellikle tavuklar için GDO’lu yemlerin ülkemize girişine izin verildiğini belirtti.

Gürer, “GDO’lu bir mısır çeşidine daha izin verildi. Tarım Bakanlığı, Genetiği Değiştirilmiş NK603×MON810 mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılmasına izin verdi. Karar Resmi Gazete’de yayınlandı. İthaline izin verilen 22 mısır, 15 soya ve 9 enzim olmak üzere GDO’lu 46 çeşit var. Bu yemlerin etkileri ülkemizde bilimsel olarak inceleniyor mu ? Bu konuda sorularımıza yanıt alamıyoruz. GDO’lu gıda ülkemizde yasak. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi nedeni ile GDO’lu ürünlere izin verilmiyor. Buna karşın GDO’lu yem ithalatına izin veriliyor. Ülkemizde GDO’lu yemle beslenen hayvanları sürekli tüketenlere olumsuz etkisi bilimsel olarak inceleniyor mu? Biz bu sorunun belgeye dayalı yanıtını istiyoruz. Hangi üniversite ya da bilim insanı tarafından araştırılması yapıldı? Ülkemizde vatandaşlar GDO’lu yemle beslenen hayvanların etini tükettiği zaman olumsuz etkisi ve yansıması var mı? Araştırıldı mı?” diye sordu.

CHP’li Gürer’i gören yurttaş ekonomik krize isyan etti! “Kurtarın bizi”

Gürer yem açığının meraların daralması, tarım alanlarının ve çiftçi sayısının azalması ve tarımda plansızlığın ciddi etkisi olduğunu da belirterek “Yem konusunda kendi yemimizi, kendi ülkemizde yeter duruma üretir duruma ermeliyiz” diye konuştu.