Gazetecilerin kıdem tazminatına hakkındaki 5 yıl sınırı iptal edildi

Yayın tarihi: 14 Haziran 2023 Çarşamba 3:34 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2023 Çarşamba 3:34 pm

Anayasa Mahkemesi, gazetecilere kıdem tazminatı ödenmesi için “meslekte en az 5 yıl çalışmış olma şartını” düzenleyen kanun hükmünü iptal etti.

Resmi Gazete kararına göre, Ankara 21. İş Mahkemesi’nde görülen bir davada, 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tazmini Hakkında Kanun’un, “Meslekte en az beş yıl çalışmış olan gazetecilere kıdem hakkı tanınır” hükmü ile kıdem tazminatının altı aydan az artık sürenin dikkate alınmadan hesaplanacağını öngören kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruldu.

Anayasa Mahkemesi, her iki hükmün de Anayasa’ya aykırı olduğu sonucuna vararak iptal kararı aldı.

Kıdem tazminatı hak edişinin, gazeteciler için meslekte en az 5 yıl çalışmış olma şartını düzenleyen kuralın iptaline ilişkin gerekçede, iş sözleşmesinin çalışan ile işveren arasındaki iş ilişkisine dayandığı belirtildi.

Gerekçede, işçi statüsünde çalışanların çoğunun 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olduğu, gazetecilerin ise 5953 sayılı Kanun’a tabi olduğu vurgulandı.

Gerekçede, işçilerin istihdam güvencesini sağlamak, çalışma hayatındaki risklere karşı korunmak ve işverene sağladıkları katkının bir karşılığı olarak öngörülen kıdem tazminatının, kanunlarda belirtilen asgari çalışma süresini dolduran işçilere ödendiği belirtildi. İş Kanunu’na tabi olarak çalışan işçiler için kıdem tazminatına esas sürenin 1 yıl olarak yeterli görüldüğü ifade edildi.

Kararda, “Bu nedenle basın sektöründe çalışan gazetecilerin kıdem süresinin beş yıl olarak düzenlendiği gözetildiğinde, 5953 sayılı Kanun’a tabi çalışan gazeteciler ile diğer kanunlara tabi çalışan işçiler arasında bir farklılık yaratıldığı anlaşılmıştır” denildi.

AYM’nin HDP’ye hazine blokesi başvurusunu değerlendireceği tarih belli oldu