Gezi direnişinin 9’uncu yıldönümünde TELE1 ekibinden muhabir Engin Açar ile kameraman Umutcan Yitük, Halk TV’den Erdinç Yılmaz ve Ozan Demiriz, Gazete Fersude muhabiri Hayri Tunç, Dokuz8 Haber muhabiri Fatoş Erdoğan, Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal’a müdahale eden polisler hakkında işlem yapılmasına izin verilmeyen İstanbul Valiliği’nin kararı yargıdan döndü.

Gezi direnişinin 9’uncu yıldönümünde TELE1 muhabiri Engin Açar ve kameraman Umutcan Yitük polis tarafından çembere alınarak haber takibi yaptığı sırada darbedildi. Halk TV’den Erdinç Yılmaz ve Ozan Demiriz, Gazete Fersude muhabiri Hayri Tunç, Dokuz8 Haber muhabiri Fatoş Erdoğan, Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal’ın aralarında bulunduğu gazeteciler de müdahale ve hakarete maruz kaldı. Öte yandan, Evrensel’den Meltem Akyol, BirGün’den Gökay Başcan, Halk TV’den Ozan Demiriz, Flash Haber TV’den Dilan Polat, Nil Derin Aydoğdu ve Sevda Doğan da ters kelepçeli şekilde gözaltına alınarak saatlerce bekletildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından gazetecilerin darp edilmesine ilişkin 03.06.2022 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına şüpheli kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma, işkence, eziyet, tehdit, hakaret ve kasten yaralama ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçlarından yapılan suç duyurusu sonucunda Savcılık makamı tarafından şüpheli kamu görevlilerinin tespiti ve haklarında soruşturma izni verilmesi talebiyle İstanbul Valiliği’ne yazı yazıldı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya imzasıyla gönderilen yazıyla görevlilerin tespit edilemediği, soruşturma izni verilmesine ve disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığı ve dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verildi.

Kararın hukuka aykırı olduğu, gerekli incelemelerin yapılmadığı ve verilen kararın kolluğun basına yönelik orantısız güç kullanımını teşvik ettiği gerekçesiyle yaptığımız itiraz mahkeme tarafından kabul edildi.

İtiraz üzerine dosyayı inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi 4483 sayılı Yasanın yukarıda anılan 2. maddesi hükmü gereği ceza soruşturması yapılmasının idari izne bağlanmasına gerek bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararı kaldırdı.

GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI: FİİLLERİNİN GÖREVİYLE İLGİSİ YOK

Oybirliği ile kesin olarak verilen kararın gerekçesinde şöyle denildi:

“Dosyanın incelenmesinden; 4483 sayılı Yasa uyarınca; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında; müştekilerin, 31/05/2022 tarihinde, gezi parkı olaylarının yıl dönümü sebebiyle basın açıklamasını gözleyen ve haber almaya çalışan bir kısım basın mensubunun, basın mensubu oldukları bilinmesine ve gazeteci olduklarını defalarca izah etmelerine rağmen kasten darp ettikleri, kendilerine bilinçli bir şekilde hedef gözetilerek yüzlerine biber gazı sıkıldığı, hakarete ve tehdite maruz kaldıkları, ters kelepçe ile işkence edilerek gözaltına aldıkları, ters kelepçeli bir şekilde adli muayeneye sokulmak istendikleri ve saatlerce bekletildikleri iddiaları üzerine yapılan ön inceleme sonucu üstüne atılan “darp, işkence, küfür, hakaret ve kötü muamele” fiillerinin göreviyle bir ilgisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda, ilgiliye isnat edilen darp, işkence, küfür, hakaret ve kötü muamele fiillerinin görev sırasında olmakla birlikte görevden kaynaklanmadığı, yani görev sebebiyle işlenmediği açık olduğundan, 4483 sayılı Yasanın yukarıda anılan 2. maddesi hükmü karşısında ilgililer hakkında bu Yasanın öngördüğü özel soruşturma usulünün uygulanması ve soruşturma izni verilmesi/verilmemesi yolunda karar tesis edilmesi mümkün değildir.”

TELE1 ekibine polis şiddeti! Merdan Yanardağ: Şikayetçi olacağız yakalarını bırakmayacağız